The day of contrasts

Finally, and very fast, came May 19, when we planned to sail away. Were we done with everything? Absolutely not! Lucky we had listened to other long-distance sailors, who said that the only way to get away is to set a date and then go regardless of the finish or not. The rest is allowed to get fixed on the way. Otherwise, we would probably have stayed home a few more weeks, at least.

But now the day to leave was here. After many years of dreams and long-term planning, and last year’s more detailed planning, it was time. First we wanted a traditional farewell party. Is there an English word for ”avseglarfest”?

Äntligen, och väldigt snabbt kom 19 maj, när vi enligt plan skulle segla iväg. Var vi klara med allt? Absolut inte! Tur vi hade lyssnat på andra långfärdsseglare, som sagt att ända sättet att komma iväg är att bestämma ett datum och då åka oavsett färdig eller inte. Resten får fixa sig på vägen. Annars hade vi nog varit kvar hemma några veckor till, minst.

Men nu var dagen här. Efter många års drömmar och långsiktiga planeringar, och sista årets mer detaljerade planering var det dags. Först ville vi ha en traditionsenlig avseglingsfest.

Trots hot om både stark blåst och regn, så det blev det en helt underbar solig och varm dag. Tack alla ni som kom ♥️ och tack för alla presenter. Nu är båten välfylld med allehanda godsaker, förströelser och ”bra att ha saker” Hoppas ni hade lika trevligt som vi hade.

Despite the threat of both strong winds and rain, it was a wonderfully sunny and warm day when we left the dock. Thank you all who came ♥ ️ and thank you for all the gifts. Now the boat is filled with all kinds of goodies, diversions and ”good to have things” Hope you had as nice as we had.

20190519-114500

Avresan var satt till 11.00 den 19 maj. Solen sken även denna dag och det förväntades svag sidvind på vår resa söderut. Behaglig resa med andra ord, och vi funderade på om vi skulle lägga till för natten i Danmark, eller rent av fortsätta direkt mot Kiel. Vädret var ju så lovande!

The departure was set for 11 am on May 19. The sun was shining that day as well, and we were expecting weak broad reach winds on our trip south. Pleasant journey in other words, and we were wondering if we would add for the night in Denmark, or even continue directly towards Kiel. The weather was so promising!

Men….efter någon timme drar dimma, tjock, iskall, fuktig dimma in. Vinden vrider lite mot syd, tillräckligt för att det ska bli mot istället för rakt i sidan. Dessutom ökar den till 20 knop (10 m/s).

But …. after a few hours, fog, thick, icy, damp fog pulls in. The wind turns a little to the south, enough for it to be against instead of beam reach. In addition, it increases to 20 knots (10 m/s).

20190519-180055

Med iskyla och en båt som kryssar sig fram upp och ner på vågorna så blev det snabbt såhär …

With ice cold and a boat against the wind up and down the waves, it quickly became like this …

20190519-170926

Sally och Jonas trivdes däremot. Sally tog ju egentligen vind och vågor bra och tog oss tryggt framåt. Jonas var lycklig, skotade, styrde och älskade att vi forsade fram. Att se Jonas lyckliga leende när vi satt där med våra påsar….hmm..var nästan lite provocerande, men samtidigt väldigt skönt att någon var i skick att segla.

Sally and Jonas, on the other hand, liked it. After all, Sally really take wind and waves well and took us safely forward. Jonas was happy, sheeting, steering and loved that we was forcing forward. To see Jonas happy smile as we sat there with our bags …. hmm.. it was almost a little provocative, but at the same time very nice that someone was able to sail.

Att fortsätta över natten till Kiel, var förstås uteslutet. Isbitarna Calle och Carina krävde att få lägga till i närmaste hamn som var Klintholm på Mön, en liten idyllisk by nära Möns klint. Sov lugnt, varmt och skönt den natten.

To continue overnight to Kiel, of course, was excluded. The ice cubes Calle and Carina demanded to docking in the nearest port which was Klintholm on Mön, a small idyllic village near Mön’s cliff. Sleep peacefully, warmly and comfortably that night.

Kram Carina

Lots of love, Carina

2 reaktioner till “The day of contrasts

  1. Hej Sailing Sally! Vi från Cavatina öbskar er fair winds and best of times. Ska bli roligt att följa er. Vi kommer snart efter. Är nu i slutspurten av allt fixande. Vi lämnar Oxelösund 15/6. Vi har nu också en blog, Cavatina46.se. Hoppas att vi stöter på varandra under färden söderut.
    Kramar från Cavatina(fd Elsa of Sweden)

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.