Cuxhaven

30 maj

Slussningen i Brunsbüttel ut till Elbe gick bra, och vi siktar på Cuxhaven vid flodens södra mynning, bara 2-3 timmar bort.

Inte svårt att förstå att containrar tappas, som de 200 Jonas skrev om på FB, när man ser de här fartygen.685CACC7-E537-471D-9FD7-7B9BC239D472

 

Nu har vi även strömmar och tidsvatten att tänka på, något helt nytt för oss. Vi har gått kurser, och skulle vi ta fram gamla läroböcker så tror jag nog att vi skulle kunna göra tabeller. Men det är så fantastisk numera att allt finns i våra digitala sjökort, utan avancerad räkning. Bara datorerna fungerar !!

Att ta sig in eller ut ur en flodmynning med ström och vågor emot varandra kan vara ett äventyr om det blåser och inget som rekommenderas. Vågorna tornar upp sig när de möter strömmen, och ström och vågor kan kasta båten åt alla håll. Så det gäller att ha koll 🙂

Cuxhaven har en stor och bra hamn, och vi får en plats längs med en brygga. Så som vi tycker är bäst att ligga. wm-20190531-104414

På bryggan ovanför oss sitter det en man i den här kuren och ropar ut uppgifter i högtalare om alla fartyg som passerar, namn, längd, bredd, vikt, vart de ska m.m. och det är många som passerar här på sin väg till antingen Kiel-kanalen eller in till Hamburg. wm-20190531-105332Eftersom det är en ganska lång omväg att hitta ut till den här bryggan, är det lite osäkert vem han talar till. Oftast står det bara 1 man med kikare där, och turister dyker bara upp då och då. Vi på insidan av bryggan hör förstås, men vi ser inget.

Även om det är fortfarande är kyligt så är det sol, och vi tar fram cyklarna. Staden blir en trevlig överraskning, fullt med mysiga gator, fina hus och en vall sträcker sig som skydd runt hela staden. wm-20190531-120112Ett trevligt centrum med ett “bäckerei” som vanligt i varje gathörn, och lååånga sandstränder. Trots bara 13 grader i vattnet var det några som badade. Barn förstås, men även ett äldre par på ca 80 år låg i och simmade, länge. Pga starka strömmar fanns ett inhängnat område på ca 50×50 m, antagligen med nät enda ner till botten, där det var tillåtet att bada. wm-20190601-111658Tror ni det räckte för den äldre mannen? Naturligtvis inte, han var tvungen att ta sig över nätet och runda en flotte och tillbaka. Män ibland..? Skönt ingen behövde hoppa i och rädda honom! Vi avstod bad!