Besöker Amsterdam

Det börjar med att vi missar bussen. Vi är i god tid och Jonas ska bara betala hamnavgiften i automaten medans jag går vidare mot bussen. Men automaten som fanns där igår är borta. Visar sig att de ska precis köra igång ett nytt boknings/betalsystem med en app. Det blir till att ladda ner appen, och som första försökskund ska Jonas visa alla på kontoret hur det fungerar medans installatören förklarar. Det fick bli nästa buss om 30 minuter.

Chauffören är trevlig och föreslår billigaste alternativet, en dag-biljett för två, åka hur mycket vi vill för 14 euro. Perfekt då har vi biljett till hemresan också. Men vad nu då, alla går av innan vi är framme i Amsterdam! Bussen skulle väl gå in till centrala Amsterdam? Nej, till Sloterdijk station. Miss av oss förstås, Amsterdam Station Sloterdijk ligger precis i utkanten av stan och här måste vi byta. Men till vad, här finns både pendeltåg, spårvagnar och massor av bussar. Vi frågar en chaufför som föreslår buss 22, som vi glatt kliver på och håller fram vår dagbiljett mot automaten. Inget händer, vi visar biojetten för chauffören som upplyser om att den bara är giltig hos ett annat bussbolag. Ni måste köpa ny biljett, billigast är dagbiljett för två, ni kan åka hur mycket ni vill och hem ikväll, 16 euro tack!

Det blev en lång resa, och vi funderar på om inte den dyra 25-minutersresan med taxi, som vi valde bort, hade varit prisvärd.

Vi borde ha läst den här skylten bättre och kollat stationer, och bussbolag!

Amsterdam gillar vi. Jättefin stad med sina kanaler, många mysiga barer, caféer, restauranger och en imponerande Centralstation.

Det fanns även mindre mysiga inslag i gatubilden. Sophanteringen verkar lite gammalmodig, en hög på trotoaren.

Vi åt lunch på ett mysigt ställe vid en kanal, vid de röda parasollerna, men vi undrade lite över trädet som fallit ner i kanalen.

Snart dök det ena fallna trädet efter det andra upp, och trasiga tegelpannor på marken. Det hade varit storm över Amsterdam natten innan.

Blomstermarknaden kändes obligatorisk att besöka. Bland alla lökar, frön och blommor kunde man även köpa detta start-kit, som kanske förklarar varför en viss doft låg tung över staden. Utan våra tonårsminnen, från kanske mindre lämpliga fester,  skulle vi nog undrat väldigt vad det kunde vara som doftade så 🙂

Efter långa promenader, och den även obligatoriska kanalturen med båt, så valde vi indonesiskt till middag. Ångrar oss inte! Mums

Annons
%d bloggare gillar detta: