Lilla Zeebrügge

För första gången är vi i Belgien. Landet har ungefär samma befolkningsmängd som Sverige, men på en yta som Småland. Vilket man inte kan tro när man går på Zeebrügges huvudgata en vanlig tisdag.

Det finns inte så mycket att skriva om staden. Den känns nedgången och ligger inklämd mellan hamnen och gigantiska parkeringsytor med bilar. Zeebrügge är en av Europas största import och exporthamn för bilar.

Men en fantastisk butik hittar vi, Paul de Grande, känd belgisk antikhandlare, har ett stort showroom på 1600 kvm i hamnen. Här finns det mesta, t.o.m. gamla öppnade parfymflaskor. Från väldigt välkända parfymhus förstås. Vi såg även ett par originella drakstolar, de skulle nog passa alla GoT-fans.

Nästa dag måste vi upp tidigt och lämna båten till 07.30. Längs en brygga nära oss ligger en rysk ubåt från 60-talet, och som varit en turistattraktion här de senaste 27 åren. Men med dåligt underhåll är den numera farlig att besöka och ska flyttas och senare skrotas. Det blir dagens händelse här i stan. Trots hällande regn vill många se på hur den svetsas loss och hur den, när högvattnet kommer, bogseras iväg.

Nästa dag kom de tillbaka och tog upp stolparna som u-båten har varit förtöjd i. De fäste någon sorts hydraulmaskin som skakade loss stolpen och med lyftkranens hjälp lyfte de upp stolpen och la den på däcket.

Vi har upptäckt att två låsbrickor sitter på fel plats på motorfästena. En liten sak, men som kan få stora konsekvenser om skruvarna skakar loss. Vi kan inte fixa det själva eftersom motorn behöver lyftas några cm. Nu är det skönt att ha och göra med ett varv som Hallberg-Rassy som tar ansvar för de misstag de gjort. De kontaktar sin agent i Holland som skickar en motorinstallatör till oss i Belgien. Snabbt fixat och fredag eftermiddag är allt klart.

Annons
%d bloggare gillar detta: