Till Cherbourg

Vi lämnar Boulogne vid 8-tiden. Solen skiner och vi har en lätt medvind på 3 -4 m/s, så vi beslutar att hissa vår nya gennaker för första gången. Vi har aldrig haft ett så stort segel (140kvm) till någon av våra båtar tidigare, så vädret är perfekt nu för oss nybörjare. Allt går hur bra som helst, strumpan åker lätt upp och seglet ut. Lite förenklat så ligger seglet i en lång korv ”strumpan” där man hissar upp den ena änden till toppen på masten. Sen drar man strumpan uppåt och seglet åker ut. När man vill ta ner så drar man ner strumpan över seglet igen och hissar lätt ner ”korven” igen.

Dagens och nattens segling blir så nära perfekt det kan bli. Lätt vind, inga vågor, och medströms mestadels så båten far fram i runt 8 knop. Inte hela tiden förstås, men väldigt länge. Motorn bara igång ett par timmar totalt. Vi provar även fiskelyckan för första gången, men tyvärr, ingen fångst.

Trots det fina vädret hör vi tre allvarliga Maydays på VHF:en idag.
Från en katamaran ”Man overboard”, från en dykbåt där instruktören larmar om två i hans grupp som gått upp från 28 m utan säkerhetsstopp, och så en stor motorbåt på 24 m som fått brand ombord. Hjälp kom snabbt till alla, och till dykarna helikopter. Vi vet bara hur det gick för familjen på motorbåten som klarade sig med lättare rökskador och några dagar på sjukhus. De hade köpt ett vrak på Facebook, rustat i två år, och nu fått brand i motorrummet. Känns bra att ha en väl beprövad, seriebyggd båt av proffs, och med automatisk brandsläckning i motorrummet.

Cherbourg är en ganska tråkig stad tycker vi. Vi går runt lite på stan, men bestämmer oss för att åka så snart vädret tillåter. Hittar dock en ostbutik där vi kan köpa en stor bit ost, som hemma i Sverige. Jag vill använda min osthyvel igen! Jag hade den här dialogen med biträdet i ostbutiken.

Do you want this much?
Me: No, bigger.
This much?
Me: Bigger.
This then??
Me: No, this much!

Affärsinnehavaren måste ha tyckt vi köpte en gigantisk bit ost. I den fina inslagningen ligger ett gott bröd från bageriet.

Annons
%d bloggare gillar detta: