Till Brest, fiskenät och defliner

Vi lämnar Cherbourg vid 10-tiden och det är kav lugnt, vilket det kommer att vara mest hela tiden ända till Brest ett dygn senare. Så motorn får jobba många timmar denna gång.

Men det börjar med att Jonas hör att motorn låter annorlunda, och tycker det är någon vibration i båten som inte brukar vara där. Jag märker ingenting, men naturligtvis har han rätt visar det sig. Jonas och min mamma är lika, de kan höra minsta lilla förändring i ett motorljud. Vi sänker ner vår GoPro kamera för att filma propellern, och mycket tydligt ser man att något fastnat.

Så det blir första havsdoppet, i 15 grader, för Jonas 🙂 Tur vi har våtdräkter, och att det är så lugnt så dykning under båten går bra.

Framåt kvällen händer det bästa. Delfiner! De simmar och hoppar bredvid oss och framför fören på båten. En precis framför så man tror vi ska segla på den, och de andra två bredvid. Så byter de blixtsnabbt plats med varandra så alla i tur och ordning får vara den som simmar ett par decimeter framför fören. Antagligen roligaste platsen.

Under våra seglingar bjuds det på många vackra sol upp- och nedgångar, och de kan man ju inte ha för många bilder på. Eller hur Lennart 🙂

Svettigt, svettigt svettigt, är ända sättet att beskriva första dagen i Brest på. Det var just den dagen Frankrike satte nytt värmerekord med över 45 grader, även om vi ”bara” hade 36 grader i skuggan, och den dagen valde vi att cykla 1 mil. Vi behövde beställa och köpa några saker till båten, och för att vara säkra på att få det levererat innan vi for igen, så kunde det inte vänta. Och butikerna låg förstås inte nära vår hamn

Kvällen var fantastisk. En sån där härligt ljummen kväll och vi kunde sitta ute till efter midnatt i  shorts och linne. Nästa morgon vaknade vi till 21 grader och kall nordanvind! Allt som vanligt igen då.

Brest har en vacker stadskärna med stora vackra vita hus i funkisstil. Eftersom stilen är så enhetlig undrar vi om staden blev sönderbombad och det mesta uppbyggt igen under samma epok. Vi får kolla upp det senare någon gång. Huvudgatan påminner om Göteborgs Aveny med spårvagnar och svagt sluttande upp mot, inte Götaplatsen, men väl Place de Liberté.

Vi hyr bil två dagar. Besöker några mindre byar efter kusten och Jonas kan aldrig få nog av klippor, uddar och fort 🙂

Det är svårt att veta exakt vad man beställer när man inte kan franska. Till dagens lunch fick Jonas någon form av potatisbullar med bl.a. chèvre och skinka, och så en vaniljglasskula!

Jag beställde crepes med chèvre, blev lite enklare som ni ser, men gott.

De måste älska hortensior här, för de växer överallt både vilt och i trädgårdar. Just nu blommar de fantastiskt.

Så var vi förstås till staden man inte får missa i Bretagne, Saint Malo. Visst var den vacker, och kul att ha varit här, men oj så mycket turister. Busslasterna utanför murarna avlöste varandra.

Efter 6 timmars bilkörning blev Jonas såhär glad när han väl hemma på båten fick läskande Aperol Spritz.

Ikväll har jag förberett mat för två dagars segling, och Jonas har aktiverat vår satellittelefon m.m. allt för att förbereda oss för färden över Biscayabukten imorgon.

Om ni vill kan  ni lätt följa var vi är här från bloggen. Gå in under About och sen Position, så länkas ni till en vädersida där vår resväg och position syns. Men om ni använder en surfplatta får ni vara snabba. För undermenyn under About försvinner snabbt, och det tar oftast några gånger innan man lärt sig och får träff på Position. Vi vet inte varför det är så, men ska se om det går att fixa till.

Hörs när vi är framme i La Coruna.

Annons
%d bloggare gillar detta: