Costa da Morte eller Coast of death

Spaniens nordvästra hörn, norr om Portugal med kust ut mot Atlanten, kallas Costa da Morte. Det är lätt att förstå när man ser dessa klippor och vet att det ofta blåser hårt just runt hörnet här uppe. Många gamla skepp har förlist här.

Corme

Kusten är flikig med vikar som ger bra skydd. Inne i vikarna ligger det oftast flera små byar, och med den nu rådande stabila nordanvinden så söker vi oss mot byar på norrsidan för att få bästa lä. Första byn vi lägger till vid är Corme, där vi svaj-ankrar för första gången. Det är förstås Sally i bakgrunden.

Skönt att slippa brygga och nära grannar ett tag. När vi väl sen svängt runt hörnet och seglar söderut mot Portugal, kommer det att vara ännu fler och djupare vikar, till och med lite skärgård, så vi planerar nu att svaj-ankra ett par veckor framåt, och bara njuta av lugnet.

Jonas skissar på förbättringar av vår bimini ( solskyddet över sittbrunnen) och en targa-båge. Vet ni inte vad det är så kommer det bilder när det är klart 🙂 Vi ska försöka få det gjort under våra veckor i Las Palmas där det finns gott om företag som sysslar med sånt.

Sen är det dags att ta sig in till Corme och se vad byn har att bjuda på. Jollen dras lätt upp en liten bit på en strand inne i hamnen. Men det var lite tyngre att dra ner den när vi skulle hem 🙂 Detta tidvatten!

Corme var en lugn by, och det roligaste vi hittade var de här husen. Vad gör man om tomten bara är några meter bred? Bygger på höjden förstås! Eller om man har en liten trekant till tomt? En våning upp kan man ju alltid bygga ut huset över trottoaren. Påhittiga är de, och det röda huset skulle jag vilja se inuti.

Vi hittade förstås en väldigt trevlig restaurang för lunchen också. Fyra rätter att dela på, och så en liten glass på det 🙂

Camariñas

Det blev två nätter utanför Corme, sen seglade vi vidare till nästa vik och Camariñas. Vädret och vindarna börjar äntligen bli i min smak, och vi har oftast jättefina seglingar. Glider fram i bra fart och inga, eller bara små vågor, och sol.

Vi lägger oss på svaj även här, och besöker sen stan för en lätt lunch 🙂

Dagen därpå tar vi en jolletur upp längs floden som mynnade ut i viken. Ser lite ut som hemma ibland, tills man ser bebyggelsen.

Kvällen avslutas med en spännande serie på TV.

wm-20190713-225159

Annons
%d bloggare gillar detta: