Vad var det? och La Palma

20 september 2019

Lämnar Porto Santo idag för två dagars segling till La Palma, en av de mindre Kanarieöarna. Det blir så nära perfekt segling som det bara går. Börjar med motorgång och vi passar på att bada.

Sen blir det fin vind, bra fart och inga vågor att tala om 🙂

Då plötslig…. smackabonk rätt på fören…. har vi kört på något eller vad var det?
Vatten väller över fördäcket, en monstervåg!, men det finns ju inga vågor!
Vid sidan av båten ser vi en stor brun vattenvirvel glida förbi, flera meter i diameter. Vad har hänt? Körde vi på en säck lera? Men varför vågen över fördäck?
Jonas kollar så inget vatten läcker in och sen står vi och kliar oss i huvudet. Då plötsligt ser vi en sidofena vinka till oss bakom båten, och strax därefter en stor stjärtfena komma upp och försvinna ner. Det var en val!!!
Vi gissar att den låg och sov mitt i vår kurs och att vi väckte den när vi kom seglandes och att den smällde till oss med stjärtfenan när den skulle ta sig ur vägen och att den ”sket på sig” av överraskningen.
Allt gick så fort så tyvärr inga bilder. Men hädanefter ska mobilen ligga klar i sittbrunnen.
Därefter har vi en härlig segling med fantastiska nätter. Vintergatan är magisk ute till havs när nätterna är så här klara.

La Palma

Efter två dygn kommer vi till La Palma och väljer att lägga till i närmaste hamn som är huvudstaden på ön, Santa Cruz. Hamnen ligger avskild från staden av ett nästan tomt köpcenter och det är mycket svall trots de nya portarna. Det är en välskött hamn med trevlig personal, men färjeterminalen och avskildheten gör vi upplevde det som ganska omysigt ställe att ligga på. Santa Cruz är en trevlig stad som känns ”stor och internationell” på något sätt, trots sin litenhet. Antagligen för att det på shoppinggatan finns flera märkesbutiker sida vid sida om de lokala småbutikerna.

De flesta Kanarieöarna har en grön sida och en torr sida, och det märks mycket tydligt här på La Palma, även om den är grönare än många andra.

Santa Cruz ligger dock på den fuktiga gröna sidan, och under vår vecka här är det nästan alltid molnigt och fuktigt eller regn i luften.

Hemma i Sverige ändrar sig ju vinden ofta och kan byta riktning flera gånger under en dag. Men här nere är vädret mer stabilt. Över Azorerna ligger oftast ett högtryck som skickar ner en fuktig nordostvind mot Kanarieöarna. När den vinden möter de höga öarna stiger den, kyls av, och bildar moln och dimma som lägger sig som en fuktig filt över de norra och höglänta delarna av öarna.

Mest märks det här på La Palma, som ligger långt västerut. Lanzarote och Fuerteventura som ligger längre österut, och är lägre, får mindre av den här fuktiga vinden och är därmed torrare. De får däremot mer vind och sand från Sahara och Fuerteventura har därför fantastiska vita sandstränder.

På La Palma känns det däremot nästan som om man skulle vara i regnskog,

och en mycket märklig upplevelse är att åka den långa tunneln genom berget som skiljer nordöstra delen av ön, från den sydvästra. ”Tidsresan” kallade lokalborna den. Man har ofta 20 grader och regn när man kör in, …

… och 30 grader och klarblå himmel när man kommer ut. Och tvärtom förstås när man åker åt andra hållet.

Bananer, bananer, bananer! Har aldrig sett så stora odlingar någonstans.

På våra bilutflykter passar vi på att bada både i naturliga lava-pooler och på fina stränder.

Jonas tittar längtansfullt ut över havet där bara vatten finns mellan honom och Karibien. Snart så….

Här ser ni var vi befinner oss, den blå pricken på kraterns kant, när …

… vi tittar ut över mäktiga berg och djupa dalgångar, och gillar man att vandra måste ön vara idealisk.

La Palma har en historia långt tillbaka med Kuba, och det märks bl.a. på deras färgglädje. Det är mycket färg på alla öar, men här är det extra mycket.

La Palma har höga berg,

väldigt klar fin luft och är fritt från föroreningar av ljus från civilisationen. Med andra ord gatljus, hus osv. Det är ett Mekka för astronomer och det finns därför flera observatorier och teleskop här, bl.a. världens största spegelteleskop.

Det är förbjudet att köra bil hit upp på nätterna, för att inte förstöra med sina billjus. Men det finns anordnade utflykter om man vill studera stjärnhimlen. Vi har nog lika fin stjärnhimmel under våra nattliga seglingar, men det skulle vara intressant att ha en kunnig astronom vid sin sida någon gång. Så vid nästa resa hit kanske..

Det var allt från ” La Isla Bonita” som ön även kallas.

Nu vidare mot Gomera

Annons
%d bloggare gillar detta: