Atlantöverfart 2019, 1:a veckan

24-11-2019, 27º 42.742N 15º 16.490W
I accelerationszonen vid gran canaria

gör vi bra fart (8-9 knop) söderut i 20 knops vind. Vi ser fram emot det här äventyret och nya upplevelser. Vi önskar alla deltagare i ARC 2019 lycka till och god vind.
Jonas, Carina och Johan


24-11-2019, 27º 13.574N 15º 39.361W
natt segling i medvind i 25 knops vind

Johan och jag (Jonas) har ätit ett par mackor med ägg och ”Kalles kaviar” (rökt fiskrom) och druckit varm choklad och lyssnat på de brytande vågorna och albumet Communique av Dire Straits och låten Single-handed sailor.


25-11-2019, 26º 48.270N 16º 28.450W
ingen vind under några timmar i morse

Vi gjorde bra framsteg fram till tre i natt när vi seglade in i vindstilla-zonen bakom Gran Canaria. Vi bestämde oss för att inte gippa eftersom det var mörkt och genuan satt på spirbommen. Senare fick vi något i rodret som gör ett konstigt ljud när man rör det. Fortfarande mörkt så vi får vänta med att använda undervattens-kameran tills solen går upp. Några stora roderrörelser löste problemet och kameran visade att allt ser bra ut nu.


25-11-2019, 26º 08.909N 16º 44.220W
var är vinden?

Efter att vi seglat in i vindstilla zonen vid Gran Canaria i natt har vi letat efter vind hela dagen och slutligen fick vi 10-12 knop från NE vilket gav fin segling söderut, och förhoppningsvis är vi tillräckligt snabba för att behålla den här vinden över natten. Kanske måste vi gippa för att undvika att komma för nära Afrika. Carina lagar middag (svenska köttbullar från IKEA i Las Palmas) med spagetti, mums.


26-11-2019, 25º 11.186N 17º 46.702W
nästan inga andra båtar vid horisonten

Bra vind igår kväll och natt, men idag har vi bara 4 till 6 knops vind och en del dyning vilket ger rullande med fladdrande segel. Idag sätter vi upp spirbommen och seglar ”wing on wing” åt sydväst. Vi kan bara se två andra båtar vid horisonten och det gör våra vakter mer avslappnade. Vi börjar anpassa oss till livet ombord på Sally med vakter, sömn och mat. Sjösjukan är under kontroll och vi börjar till och med ha vår ”egen” tid när vi kan göra vad vi sälva vill.


26-11-2019, 24º 46.060N 18º 09.759W
avslappnad segling i 6 knops vind

Efter att ha satt upp spirbommen i morse fick vi en lugn segling mot sydväst i den mycket svaga vinden och det gjorde det möjligt att fixa småsaker från vår att-göra-lista och organisera saker som bara ställdes där det fanns ledigt utrymme när vi förberedde oss för överfarten. Carina kunde stanna under däck utan att bli sjösjuk och gjorde en äppelpaj och senare en currygryta med squash, lök, peppar och bönor. Serveras med ris och stekt korv, mums. Nu är vi förberedda för nattsegling och vinden har tilltagit till runt tio knop, fortfarande från NO. Vi fick en vacker solnedgång. Glömde nästan att vi fick besök av ett par valar, kom väldigt nära och simmade bredvid en stund. Fantastiska djur, så stora och graciösa. Ryggen på den största valen såg ut som en liten kobbe.


27-11-2019, 24º 08.814N 19º 09.829W
ännu en dag med lätt vind

I morse förlorade vi de 10+ knops vind från NO vi hade hela natten och nu har vi bara 5 knop från ost och dyning från NO, inte bra för farten då seglen tappar vinden hela tiden. Vi har sol från en blå himmel med moln vid horisonten. Ikväll kom vi nära en segelbåt utan AIS eller VHF, de svarade i alla fall inte på vårt anrop, de passerade 100 m bakom oss. Vi har precis passerat Gentoo, en båt i ARC 2019. Ha en trevlig dag, från besättningen på Sally.


27-11-2019, 23º 50.299N 19º 24.166W
Hissar gennakern

Till sist grävde vi fram gennakern under jollen och lyckades hissa den i den lätta vinden. Tror det ökar farten med ungefär 1 knop i den här vinden (8 knop bakifrån). Det gör båten mycket stabilare när man seglar i dyning. Om vinden är stabil behåller vi den uppe till tio eller så i kväll. Fint väder, ingen sjösjuka och vi äter resten av äppelpajen från igår. Hejdå


28-11-2019, 22º 08.525N 20º 34.378W
en dag med väldigt lite action

Efter en natt med bra ostlig vind som tog oss 50 NM längre söderut hade vi en dag med mycket lätt ostlig vind och vi behövde gå västerut för att undvika ett stort område utan vind. 5 knop medvindssegling i dyning är inte bra för Sally, seglen tappar kraften för varje dyning och vi fick bara 2 knops fart och flaxande segel. Samma sak med gennakern, den tappar kraft och kan lätt trasslas in i masten när den svänger fram och tillbaka med dyningen. Vi har fortfarande vår Volvo Penta arbetshäst som får jobba idag. Vi gör vatten, el, grillade mackor och bakade bröd.
Ikväll går vi in i en ny tidszon och vi kommer att ändra våra klockor därefter. Ombord följer vi den lokala tidszonen, i loggboken använder vi UTC 0. Osäker på om det kommer att fungera, kanske för komplicerat för att hålla reda på två klockor. OM vi behöver, kan vi gå för motor i ett par dagar till, men efter det måste vi spara diesel för nödsituationer och eltillverkning.
Fair winds


28-11-2019, 21º 58.883N 20º 58.294W
ännu en vacker natt under min vakt

Trots alla moln som vi såg före solnedgången är det mesta av stjärnhimlen synlig, med Vintergatan som sträcker sig över himlen bakom stjärnorna. Universum är så stort att det är otroligt. Att korsa den stora Atlanten är ingenting jämfört med avstånden i rymden. Medan jag sitter här och är filosofisk ändras ekolodet plötsligt från ”för djupt för att mäta” till 35 meters djup och fortsätter att visa ett djup mellan 32 till 39 m i flera minuter och jag började fantisera om vad det är 30 m under båten i det mörka vattnet. Jag har en spotlight som jag använder för att lysa upp vattnet, men det enda som dyker upp är jagande bläckfiskar som simmar precis under ytan. De har röda glödande ögon och rasar genom vattnet i jakten på något att äta. Sedan, plötsligt, återgår ekolodet till att visa ”för djupt för att mäta”. Puh, valen är borta, förmodligen eftersom den inte fick något svar från Sally.
Godnatt från Jonas, nu kommer Johan ha vakten till 02.00


29-11-2019, 21º 43.261N 21º 38.987W
I natt sover vi gott allihop

I natt seglar vi fram i härliga 5-6 knop. Lugnt och fint, inga slående segel och inget gung. Alla kan sova gott. Har nattvakten nu fram till gryningen. Lyssnar på Johans Spotify-lista, dricker te och tittar på stjärnorna.
/Carina


29-11-21º 36.736N 22º 31.409W
24 tim med 10 knops vind från nordost

Fantastisk segling de senaste 24 timmarna. Måttlig vind från perfekt håll och nästan inga vågor. Sov som en bebis i natt, 8 timmars nonstop sömn och en lat dag med samma förutsättningar. Inga seglingsrekord men gör acceptabel fart, tror vi har snittat 5,5 knop. Sista natten när Johan hade vakten fick vi besök av en val. Första tecknet var på ekolodet som visade ett djup på cirka 35 meter och efter ett tag visade det ”för djupt” och Johan hörde ljudet av en blåsande val 10-20 meter på SB-sidan av Sally. Tur att den inte kom närmare. Idag har vi haft ytterligare ett par besök nedanför Sally och nu är vi helt säkra på att det är levande djur under oss när det händer. Vissa gånger har ekolodet bara visat 4 meter och vi får hoppas att det är mindre djur än valar. Det blir varmare för varje dag, ikväll var det 22 grader och nu har vi 26 grader vilket gör livet ombord ganska skönt.
Vi har seglat in i en ny tidszon och vänt tillbaka våra klockor en timme och är nu 2 timmar efter GMT.


30-11-2019, 21º 15.101N 25º 01.396W
och en fin dag till på havet

Idag har vi en mild bris från ONO och vi använder alla tre segel när vi seglar slör i 6 knop. Carina kom ihåg min och Johans namnsdag Anders och för att fira den gjorde hon en tårta av pannkakor, de var mumsiga och vi fick stora leenden. Vi har varit i sällskap med en annan ARC-båt Tangra sedan i morse och de går nästan samma kurs som oss. Det är trevligt att se ytterligare en segelbåt vid horisonten. Johan och jag spelar Yatzy och Carina tittar på Let’s call Saul. Inget fiske eftersom frysen är full och vi inte kan äta en hel fisk, så vi väntar tills det finns plats i frysen.
Jonas och besättningen på Sally


30-11-2019 21º 10.291N 25º 08.773W
besök av delfiner

Äntligen fick vi besök av delfiner!
Vi rusade till fören för att få den bästa utsikten, och de lekte kring Sally i en halvtimme. Ett magiskt ögonblick medan solen sakta går ner i havet.


30-11-2019, 20º 58.439N 25º 28.374W
seglar på en månflod av silver

Vi seglar på en månflod av silver och bakom oss finns ett spår av bioluminescens med små blixtar, ser ut som åskväder sett från rymdstationen. Vi har fortfarande sällskap med Tangra i norr och Alegria har anslutit från söder i eftermiddag. Som vanligt har jag (Jonas) första mörka vakten mellan 18-22 Sally tid, sedan Johan i 4 timmar, och från 02 Carina vakar tills solen går upp då det är min tur igen.


01-12-2019, 20º 30.676N 26º 35.852W
Glad 1:a Advent till alla

Snart väntas glögg och pepparkakor här ombord på Sally


01-12-2019, 20º 15.766N 27º 15.257W
första veckan till havs avklarad

Detta var den första veckan av Atlantöverfarten. Om vår plotter beräknar ETA korrekt kommer vi att anlända till Saint Lucia den 15 december om vi kan snitta 6 knop. Det kommer att göra detta till en relativt långsam överfart och den främsta anledningen är den svaga vinden den här första veckan och vår initiala strategi att segla åt sydväst tills smöret smälter. Det hade varit bättre att följa den routing som föreslagits av PredictWind. Den här lugna första veckan har dock gett oss en chans att anpassa oss till 24×7 segling med endast 3 personer ombord, vackra dagar och nätter, god mat och trevligt liv. Vinden ska tillta imorgon och blåsa med 20 knop från NO ett par dagar och kanske längre eftersom vi är nere i passadvindarna då.
Idag firade vi 1:a advent traditionellt med varm glögg (bara ett litet litet glas) och pepparkakor.
Glad 1:a advent


01-12-2019, 20º 04.229N 27º 33.984W
inatt seglar vi fort

Den här natten fick vi äntligen mer än 10 knops vind och vi snittade runt 7 knop mot vår waypoint nere i passadvindarna. En klar himmel och en ljus måne gör det lättare att segla, nästan som om det vore dagsljus. Vi har ett rev i storseglet och ska ta ett rev till när månen går ner. Vi har ett par båtar runt oss, Mokara 10 nm framför oss, vi har hört Pearl, och ett par andra båtar på VHF idag. Båten från i natt råkade ut för en olycka i mörkret, den nya falletet till deras code 0 gick sönder och den föll i vattnet, autopiloten krånglade och gippade båten med preventern på plats. De lyckades få ombord code 0 igen i mörkret, vilket hårt arbete det måste ha varit, hörde historien över VHF tidigare idag.
Nu är det dags att ta ett till rev i storseglet och minska genuan lite. Sen tar jag en nattmacka och lite mjölk innan jag ska sova.
Oj, det var en våg från fel håll som orsakade allvarliga flaxande i båda seglen. Det är nackdelen med segling i medvind, risken för gipp och mycket rullning om vågorna kommer från fel håll.
God natt alla!

Annons
%d bloggare gillar detta: