Atlantöverfart 2019, 2:a veckan

02-12-2019, 19º 26.032N 29º 40.678W
I PASSADVINDEN

I natt fick vi ett par timmars vind över 10 knop, efter det blev det en natt med fladdrande segel och dålig sömn på grund av allt ljud som seglen skapar. Nu är vi under 20 grader norr och där passadvindarna börjar blåsa främst från NO och det är nu runt 15 knop och vi börjar se större dyning. Jag har börjat göra klart de första filmerna från vår resa ner till Kanarieöarna.

Rutinmässigt ser jag till att vi alltid har vatten och el, kollar riggen, navigerar och kollar vädret för att hitta den optimala rutten till Saint Lucia. Vi kommer att passera ”halvvägs” på torsdag ungefär och med nuvarande hastighet är vi i Saint Lucia den 12 december. Men det kommer nog inte att att bli så eftersom vädret kommer att förändras innan dess. Carina bestämmer vad vi ska äta och hon och Johan lagar lunch och middag. Eftersom jag är koffeinist ser jag ofta till att det finns kaffe på morgonen och efter lunch.
Idag hade vi sällskap av Kathryn del Fuego som flyger sin stora röda gennacker tillsammans med genuan och de har gjort det de senaste tre dagarna, dag och natt!
Under natten när vinden var svag såg vi dem segla minst 1 knop snabbare än oss och idag när vinden tilltog seglade vi med nästan samma fart.
Nu är det dags att ta ner biminin och göra båten redo för nattsegling.
Kram från Jonas, Carina och Johan.


02-12-2019, 19º 17.138N 30º 01.425W
Glad VI HAR RULLSEGEL

På ett par minuter ökade vinden från 15 knop eller så till 25 och ändrade riktning. Då är det bra att ha rullsegel. Vi behöver inte lämna sittbrunnen för att minska segelytan. Trots 2 rev i storseglet och genuan gör vi fortfarande 7-9 knop och det är OK fart för oss… Om det var ett ”mysigt” ljud från vågorna bakom båten igår så är det lite mer intensivt idag och seglen är hårda som stålplåtar från vindtrycket.
Den senaste väderprognosen visar en stor fläkt som blåser en stadig vind mot Karibien i minst tio dagar så resten av resan blir ungefär så här, en bra bris bakifrån dag och natt.
God kväll från Sally


03-12-2019, 18º 42.410N 32º 50.350W
PASSADVIND ÖVER 20 KNOP DE SENASTE 24 TIMMARNA

Nu har Sally börjat röra sig lite snabbare över Atlanten, tror vi har haft en snittfart på 8 knop sedan igår, vilket betyder 180 sjömil närmare St Lucia. Seglingen är lite ojämn och en korsande dyning orsakar kraftiga rullningar då och då. Vi har anpassat oss efter de nya rörelserna under dagen och håller alltid ett stadigt grepp i något. Den här typen av segling kräver mer uppmärksamhet på vind och hav så att vi inte skadar oss eller att båten går sönder. Vi har ett par lätta regnskurar idag, men bara ett par minuter varje gång och endast med mindre vindväxlingar. Vi mår alla bra och visar inga tecken på sjösjuka ens i denna gropiga färd vi har idag och den ska fortsätta hela vägen till Saint Lucia enligt väderprognosen.


03-12-2019, 18º 37.744N 33º 30.889W
EN squall KOMMER IFATT OSS

Den täcker stjärnorna och gör natten mörkare medan den närmar sig oss bakifrån. Vinden blåser till 25 knop och radarn visar att den innehåller regn, den är ca 2 nm bred och den passerar söder om oss, så vi fick bara några droppar regn på oss. När den har passerat är vinden tillbaka till normala 18 knop. Då är det dags för nästa squall, de har verkligen köat bakom oss ikväll. Carina vilar, förhoppningsvis får hon lite sömn innan hennes vakt som börjar klockan två i natt. Johan har precis startat sin vakt.
Godnatt!


04-12-2019, 18º 30.744N 35º 04.949W
INGA ANDRA BÅTAR PÅ AIS ELLER I SIKTE

För första gången sedan starten är vi ensamma här ute, åtminstone på AIS och det finns inga vita segel vid horisonten. Vi vet att det finns andra båtar här ute eftersom varje båt har en YB fracker och vi får positionsrapporter dagligen.
Vii kan se andra båtar visuellt när de är närmare än 7 sjömil bort om solen skiner på seglen och runt 12 sjömil bort på AIS. Det är väldigt svårt att se en segelbåt på vår radar om den inte är inom ett par sjömil från oss.
Vi hade ett par skurar i natt och de syns tydligt som röda områden på radarn. Den här gången fick vi 25 till 32 knops vind under en kort period och eftersom vi alltid minskar segel under natten så kunde vi bara fortsätta följa vinden i små squalls som denna.
Vågorna kommer från flera håll hela tiden och de får oss att rulla mycket. Carina blev utkastad ur sängen ikväll med madrass och allt, efter det bytte hon till den andra sängen med slingerskott. De senaste 24 timmarna seglade vi 184 nm vilket är bra för en fullastad cruisingbåt med en liten besättning.


04-12-2019, 18º 29.246N 36º 24.294W
SNART MINDRE KVAR ATT SEGLA ÄN VI HAR SEGLAT

Varje morgon finns det en eller flera döda flygfiskar på däck. De träffar aldrig båten i dagsljus så jag tror att de kan se när de är ovanför vattnet och kontrollera vart de ska landa. I morgon passerar vi waypointen Halfway på vår plotter. Jag tror att Carina har förberett något för att fira det. Nu har vi mindre vind än igår vilket är bra, men dyningen som kommer från norr orsakar kraftiga rullningar när en större dyning passerar var 30:e sekund eller så. När man tänker på det är det alltid något som inte är perfekt när man seglar, för svag vind, för hård vind, vind från fel håll, vågor eller dyningar från fel håll, solen är bakom seglen, det är för varmt, det är för kallt, fel båt för denna typ av segling, listan kan göras lång, väldigt lång. Även om seglingen inte är perfekt, älskar vi fortfarande att segla. Det säger något om segling eller sjömän, eller hur?


04-12-2019, 18º 27.649N 36º 30.398W
6 km VATTEN UNDER KÖLEN

6000 meters djup där vi är nu, måste vara några av de djupaste delarna av Atlanten. Om det är möjligt att hoppa i vattnet imorgon måste jag göra det, bara känna hur det är med 6 km vatten under mina nakna fötter…


05-12-2019, 18º 15.694N 37º 25.063W
SOLUPPGÅNG I NY TIDZON

Just nu seglar vi in i GMT-3 så idag ska vi vrida tillbaka klockan en timme. Det har varit ännu en rullande natt med medvindssegling och vi har nu bara 28 nm kvar till halvvägsmärket och vi kommer att passera det om 4 timmar eller så. Medan jag skriver har horisonten i öst blivit betydligt ljusare och snart ser jag soluppgången bakom molnen. På dessa breddgrader finns det alltid moln vid horisonten, men inte ovanför där du är.


05-12-2019, 18º 04.662N 38º 01.029W
HALVVÄGS ÖVER ATLANTEN

Firade precis att vi har seglat halvvägs över Atlanten med en liten smak av karibisk rom, mums. Skål från Jonas och Carina, Johan låg och sov när vi passerade så han missade firandet.


05-12-2019, 17º 52.645N 39º 02.647W
SPIRBOMMEN I VATTNET

Ikväll har vi vår första incident, snabb-schackeln till upphalet på spirbommen öppnade sig och bommen föll ner med ena änden i vattnet. Vi gjorde 7 knop och spirbommen tryckte bakåt på det främre undervantet och riskerade att brytas av. Efter ett par stressiga minuter får vi upp bommen ur vattnet och släppte trycket på undervantet. Nu är vi tillbaka på rätt spår igen och vi vet också varför snabb-schackeln öppnade sig. Stiftet som håller fast bygeln har en liten nyckelring som används som stopp, tror det är standard på de flesta av dessa typer av snabb-schacklar. Nyckelringen har fastnat i det oanvända genuaskotet som löper över bommens ände och till slut öppnades schackeln av skotet.
Lärdomar, sätt tejp på varje sprint med en låsring som kan fastna i ett rep som detta, och ha inte ett löst rep där det finns en snabb-schackel som kan öppnas av misstag.


06-12-2019, 17º 44.662N 40º 53.354W
VÅGOR FRÅN ALLA HÅLL

åtminstone känns det så när båten träffas av vågor från båda sidor och rullar, rullar, rullar och rullar. Det är som att bo på en nöjesparksattraktion med varierande och oförutsägbara g-krafter, galet är det.
I natt fick vi lite regn och 30 knops vindbyar från ett par squalls. Vi fick gippa och reva segel ett par gånger och till slut var vi så trötta att vi bara seglade med focken på inre förstaget. Det var inte det snabbaste seglet, men vi kunde använda det med bara en person vaken. Nu har vi bytt till genuan, fortfarande lite långsamt, men inget fladdrande och vi kan använda den i vind upp till 25 knop och ändå hantera den med en person. Lätt att gippa med, ingen preventer att ta hand om, ingen spirbom att brottas med på ett rullande fördäck. Vi kommer att kunna segla så här i nästan en vecka innan vinden avtar.
Imorgon har vi blivit lovade tät dimma och jag ser inte fram emot det, men det ska bli intressant att se hur det är att hantera de nattliga skurarna i tät dimma.
Idag har vi en av grytorna som Johan lagade i Las Palmas serverad med ris och en sallad, mums. Jag ska se till att vi får lite kaffe nu.
Klart slut Från Sally


07-12-17º 21.121N 43º 51.272W
DAG EFTER DAG ÖVER EN ocean

På min vakt i natt var månen väldigt ljus och det gav skuggor i sittbrunnen. När ett skur närmade sig bakom båten såg det ut som om det fanns en månregnbåge i skuren. När jag är i Saint Lucia ska jag kolla om det är möjligt.
Idag var det en regnig dag med regn varje timme eller så och vi har använt radarn för att se hur intensiva skurarna är och vilket bana de kommer att ta. Vi fick lite regn och mycket vind i några av dem, 35,9 knops vind och 12,6 knops fart i en surf. Det är en fantastisk känsla när vinden och en våg driver Sally framåt.
Vi har försökt att slöra (vind bakifrån men från båda sidor) för att minska rullningarna och segelfladdret. Det fungerar bra men farten ökade inte tillräckligt för att klara den längre sträckan vi seglar. Idag bestämde Carina att det skulle vara skönt att vara i Saint Lucia före kl 17.00 nästa fredag, så tillbaka till rullande seglingen direkt till Saint Lucia. Vi kanske står ut med rullningarna inatt och går tillbaka till slör imorgon.
Godnatt


08-12-2019, 17º 13.738N 45º 00.218W
Äntligen månsken på mitt pass

Varje natt har månen gått ner innan 02.00 när jag går upp. Det har varit kolsvart, och ingen skillnad mellan hav och himmel, allt bara svart. Men inatt lyser månen, vilken skillnad. Man ser vågorna på havet, horisonten och en ljusare himmel. Stjärnorna är framme, inga squalls i sikte och månen rakt framöver ger oss en glittrande mångata att följa. Vågorna är måttliga och temperaturen 25,7. Vissa nätter är bättre än andra


08-12-2019, 16º 57.920N 46º 43.604W
Squalls, SOL, VIND OCH ADVENT

I morse fick vi en rad uppfriskande skurar följt av en blå solig himmel och en vind som stabiliserades kring SSE och 18 knop. Så först en massa revning och gippande. Efter det har vi slörat eller seglat ”wing on wing” på vår väg till Saint Lucia. Dagens lägesrapport visade att ett par båtar har anlänt till Saint Lucia, medan vi fortfarande har 850 nm att segla. Vi njuter av tiden ombord och idag fick vi besök av en grupp delfiner. Vi fångar också fler flygfiskar på däck, tror att vi snart kommer att se ut och lukta som en fiskebåt.
Maten är fortfarande supergod och dagens lunch blev en tortilla med en zucchini curry och picklad lök. Till middag fick vi köttbullar med potatismos och lingonsylt och persikor med vispgrädde som efterrätt. Inga andra båtar i sikte denna dag.


08-12-2019, 16º 55.025N 47º 02.062W
FÄRGRANN STJÄRNA I SOUTH EAST

Det här är andra natten vi ser en färgstark stjärna 130 grader från vår position. Det ser ut som ett flygplan med vita och röda blinkande ljus, när man tittar på det med kikare har det även blått ljus synligt. Förmodligen bara något atmosfäriskt fenomen, men om inte, vad kan det då vara?

Annons
%d bloggare gillar detta: