Atlantöverfart 2019, 3:e veckan

10-12-2019, 16º 03.901N 52º 18.597W
TRÖTTA PÅ DEN RULLANDE PLATTLÄNSEN

Idag fick vi nog av den rullande plattlänsen ”wing-on-wing” med segel som fladdrar hårt då och då. Vi har ändrat kurs och seglar med vinden snett bakifrån. Mycket stabilare båt och lättare att vara ombord nu och vi kan också få mer sömn. För tillfället prioriterar vi komfort framför en kortare tid till sjöss. Tror det är mindre påfrestning på båten också eftersom att nu skapas ett mer konstant tryck på seglen och rigg.
Idag har vi haft fint och soligt väder och mer vind än igår. Tror vi kommer till Saint Lucia på lördag.

.

11-12-2019, 15º 37.306N 54º 36.528W
I Saint Lucia TIDzon

Sista natten seglade vi in ​​i en ny tidszon, GMT-4, samma tidszon som används i Saint Lucia och resten av Karibien, åtminstone de öar vi planerar att besöka.
Vi korsade också spåret från en annan ARC-båt och enligt AIS skulle det bli en nära passage på bara ett par hundra meter. För att se till att de såg oss och för att klargöra hur vi ska passera varandra gör vi flera VHF-anrop men utan något svar. Det var inte förrän vi använde strålkastare på våra segel som de reagerade och ändrade kurs och passerade bakom oss. Efter passagen ringer vi ytterligare ett VHF-samtal, men inget svar denna gång heller. Kanske deras VHF inte fungerade eller så.
Vi fick också ett par skurar med mycket regn och blåst (35 knop) och eftersom vi kan minska segel från sittbrunnen gör det lätt för en person att reva genua och storsegel.
I en av stormbyarna satte vi nytt hastighetsrekord för Sally, 16,5 knop, den otroliga känslan när hon accelererade ner för en 3 m dyning i 35 knops vind och ljudet av vattenkaskaden från bogvågen var enorm. Allt var över på mindre än 10 sekunder eller så. Wow och fy vad allt gick bra.
Idag har vi bra vind för att följa vår rutt, vi kan segla nästan parallellt med rutten i 20 knops vind. Solen är mest bakom moln men det är fortfarande varmt, runt 30 grader, så vi dricker mycket vatten. På tal om vatten, så stannade vår watermaker plötsligt när vi producerade den dagliga mängden vatten. Kanske har vi fått tång i silen till vattenintaget. Eftersom vi alltid har full vattentank har vi gott om vatten för resten av seglingen till Saint Lucia. Ska kolla silen och testa watermaker efter det, mer i nästa blogg. Nu serverar Johan middag så det är dags att sluta skriva.


12-12-2019, 15º 01.291N 57º 39.877W
180 sjömil kvar innan vi är framme

De sista 180 nm, innan vi kommer fram till Rodney Bay på Saint Lucia, verkar vara utmanande. Väderprognosen lovar svag vind i morgon och fortfarande en del dyning. Det kommer att orsaka mycket flaxande segel och motorgång.
Den sista natten var en mörk natt och så även denna kväll. Under min vakt fick vi det längsta skuret hittills, en timmes regn och 25 knops vind.
Det är en intensiv upplevelse att segla en rusande segelbåt i totalt mörker och allt jag hör är regnet och de brusande vågorna runt båten. Varje gång jag tittade på radarn var stormen centrerad ovanför oss och det kändes som att den har fångat Sally och aldrig kommer att släppa oss. Men efter en timmes galenskap slutade det plötsligt att regna och jag kunde se skillnaden mellan hav och luft. Vilken lättnad.
Vi seglar ”wing on wing” igen, det går snabbt och vi hoppas kunna landa i dagsljus på lördag på detta sätt.
Johan gjorde en god äppelpaj till oss och Carina lät oss äta gröt till middag.
Jag ser fram emot middagen imorgon som hon lovat ska bli mer inspirerande. Kram från Jonas, Carina och Johan.


13-12-2019, 14º 27.893N 59º 57.454W
sista dagen innan vi är framme

Denna dag började med en rejäl squall med mycket blåst och regn och bra fart. Vi har bra vind fram till lunch då den minskar till under 15 knop. Har försökt fånga fisk utan framgång.
Eftersom vi gjort så bra fart det senaste dygnet och vinden hållit sig nära 15 knop idag kommer vi fram till Saint Lucia i kväll, dag 19 av överfarten. Vår sista middag på Atlantöverfarten var vår favoriträtt, köttbullar med potatismos och gräddsås med lingonsylt. Vi har lagt in Atlantic crossing-champagnen i kylen (en gåva från Pia och Christer, våra gamla grannar i Västerås) och ser fram emot att smaka den senare i kväll.


13-12-2019, 14º 09.971N 60º 55.192W
framme i Rodney Bay

Vi har gjort det!
Atlanten är stor, väldigt stor när man reser i 12 km/timme, men nu ligger det bakom oss och det har varit en fantastisk upplevelse. Känslan av att segla 500 mil (3300 sjömil) över öppet hav är fantastisk.
Vi välkomnades av en representant för Saint Lucia. Vi fick ett par Rom Punch, ja, vi är i Karibien. Rompunchen är urdrucken, Atlantic Crossing-champagnen är tom och vi lyssnar på cikadorna och pratar om överfarten. Livet är vackert…

Annons
%d bloggare gillar detta: