Saint Vincent och Grenadinerna – Bequia

Då vi kom iväg lite sent för att hinna till Bequia innan det är mörkt, stannar vi över natt utanför Soufriere vid The Pitons. Vi har sällskap med Flying Penguin som också ska till Bequia för att fira jul tillsammans med flera andra svenskar som seglar här.

Vid Soufriere är stranden brant och djup så vi man ligger förtöjd vid boj nära land. Det känns som om vi ligger ankrade direkt vid bygatan där de spelar reaggae ur gigantiska högtalare på gatan, så det är definitivt Karibien vi kommit till.

På julafton fortsätter vi seglingen ner till Bequia i Grenadinerna. Grenadinerna är en samling mindre öar mellan Saint Vincent och Grenada och där finns flera naturhamnar att ankra i, ungefär som en skärgård. Första anhalt är Port Elisabeth på Bequia, där kan man checka in i Saint Vincent.

När vi närmar oss Bequia möts vi av en ensam man i en liten RIB som tar flera kort av oss. När vi ankrat i viken på Bequia, besöker han båten och erbjuder oss att köpa bilderna. Vi köper de bilder som vi tycker är bäst, det är ju inte varje dag en proffsfotograf tar bilder når vi seglar i god vind.

Ankarviken på Bequia är öppen mot väst har flera fina stränder längs den östra sidan. Vi har ankrat vid den södra stranden och har nära in till en strandbar med god mat och fin utsikt. Jollen drar vi upp på stranden nedanför baren, det här känns som det Karibien vi drömt om.

Fiskarna levererar sin fångst till restaurangen direkt på stranden nedanför och det är några riktigt stora fiskar i båten, gissningsvis stora Dorado.

Vi gör också några vandringar på ön. En går till en vik på utsidan av ön och det blir backe upp och backe ner innan vi är framme. Samma sak på vägen tillbaka, så vi är rejält trötta i benen efteråt. Viken har en rätt smal strand och det är hotell nästan längs hela stranden och inga restauranger eller barer förutom på ett av hotellen.

En annan dag ska vi försöka gå upp på berget söder om viken och hittar en brant väg upp till ett hygge en bit upp på berget. Där slutar vägen och vi går tillbaka eftersom vi är inte klädda för vandring i terräng. Istället går vi upp på berget ovanför ankringsviken och tittar på utsikten och tar en kall öl i en minimarket mitt upp på ön. Den här vandringen ger mig träningsvärk i vaderna, så den var väl nyttig då 🙂

På Juldagen serveras ett svenskinspirerat julbord på Pepe’s. Som många andra svenskar har vi också bokat ett bord där. Det blir lite julstämning med snapsvisor ock kö till buffé-bordet. Det mesta som serveras är gott, dock tycker vi inte om ”sillen” och några andra svenska rätter tillagade med Karibiska råvaror.

Mitt i viken finns en flytande bar som passar perfekt för att ta en ”sundowner” på. Den GT jag beställer är så stark att jag får be om extra tonic 🙂

Det är en populär vik för kryssningsfartyg, stora segel- och motorbåtar. Sally ter sig liten jämfört med en 40 m segelbåt.

It is a popular bay for cruise ships, large sailing and motor boats. Sally looks small compared to a 40 m sailboat.

Vi snorklar en del vid udden norr om stranden vi ankrat vid. Tyvärr är bottenvegetationen nog på utdöende och det är sparsamt med fisk, ser bl.a en prickig muräna som gapar stort när vi kommer för nära den.

Annons
%d bloggare gillar detta: