Mayreau och Union Island

De här öarna ligger strax väster om Tobago Cays i mitten av det område som kallas Grenadinerna. I det här området finns många fina ankringsplatser och rev.

Mayreau

Efter Tobago Cays seglade vi till Mayreau och ankrade i Saline Bay. Första ankarplatsen vi valde visade sig ligga väl nära hamnen och det blev en spännande första kväll när färjan kom och skulle leta sig in mellan alla ankrade båtar. Vi såg sökljuset lysa upp båtarna utanför oss för att hitta en väg in till hamnen och en plats att vända på. Under backmanövern in mot bryggan släpper de ner ankaret och det hamnar väldigt nära vårt ankare, så nästa dag flyttade vi bort från lastkajen.

Hamnarna på de Karibiska öarna består ofta bara av en betongbrygga rakt ut från stranden. Lastbåtarna backar in och lägger till med aktern mot bryggan med ett ankare från fören som håller ut båten.

Mayreau har en rätt skyddad bukt (Saline Bay) där man ankrar. Det finns en liten affär och några restauranger längs gatan som går längs stranden. Mitt i bukten finns en liten anläggning dit kryssningsbåtarna skjutsar sin gäster.

Frigate Island

Union Island ligger nästan längst söderut i SVG (förkortning för Saint Vincent and the Grenadines). Clifton är huvudorten där flygplatsen och tullen finns och det är sista stället att checka ut ur SVG när man seglar söderut.

Eftersom vi hade ankrat i viken bakom Frigate Island på södra sidan av Union Island fick vi ta jollen in till Clifton. Det är en resa som mestadels går innanför ett skyddande rev. Vi hittade ingen väg ut ur revet direkt in till Clifton utan fick köra sista biten i mer oskyddat vatten. Efter incheckningen handlade vi grönsaker på marknaden i Clifton och passade på att äta en god pizza på restaurangen vid marinan där vi parkerat jollen.

På vägen tillbaka hade vi svårt att hitta passagen genom revet och fick åka hela vägen utanför revet och runda Frigate Island för att komma till båten.

I viken vid Frigate Island kite-surfas det en hel del. Det blåser friskt över en skyddande landtunga mellan Union Island och Frigate Island. Hela tiden vi låg ankrade här hade vi mellan 20 och 40 knops vind. När jag snorklade i viken såg jag långa plogfåror efter draggande ankare. Det är bara ett tunt lager av korallsand som täcker bottnen här. Vårt ankare fäste bra och rörde sig omkring 1 m under de dagar vi låg här. Att ha ett ankare som inte flyttar sig är A och O för god nattsömn.

Annons
%d bloggare gillar detta: