Till Martinique

Det börjar bli dags att lämna Grenadinerna och segla upp till Martinique. Om två veckor är det dags för vår dotter med familj att mönstra på och Johan ska flyga tillbaka till Sverige. Det har börjat komma rapporter om corona-fall utanför Kina och frågan är vilka länder som kommer att drabbas. Än så länge verkar det inte vara någon större oro för en pandemi, även om vi pratar om kryssningsfartygen här i Karibien. På varje ö ligger det hela tiden ett eller flera stora kryssningsfartyg med passagerare från hela världen. Vi undrar hur länge till de kommer att få besöka öarna här i Karibien.

Om några veckor kommer första fallet med corona-sjuka ombord på ett kryssningsfartyg att rapporteras. Efter det dröjer det bara någon vecka till, sen är alla kryssningsfartyg förbjudna att angöra de Karibiska öarna. I mitten av mars börjar gränserna stängas och utegångsförbud införas. Men om detta är vi lyckligt ovetande än så länge.

Mot Saint Lucia

Vi vill avvakta att segla norrut tills vinden vrider mot sydost igen för att få vinden från sidan eller lite akterifrån för att kunna segla med hela storseglet utrullat. Där vi är i Karibien, blåser det oftast 20-30 knop och det är i mesta laget för att kunna ha hela storseglet hissat när det blåser emot.
Vi har ett storsegel som rullas in i masten av en elektrisk motor. Motorn har en inbyggd broms som ska hindra att seglet rullas ut när det är revat. Den bromsen fungerar inte och seglet rullas ut ur masten vilket gör att vi bara kan ha hela seglet hissat.

Vi väntade några dagar på en bra väderprognos innan vi lämnade Bequia. Prognosen stämde inte helt, det blåste fortfarande från öster och vi fick en tuff segling med mycket vind och vågor emot oss.

Rodney Bay

Ankrar i Rodney Bay efter en lång dags segling från Bequia, då smakar det faktiskt bra med en Irish Coffe som sundowner. Nästa dag tar vi jollen in till marinan för att checka in, därefter fortsätter vi in till köpcentret och handlar. Killen vid jollebryggan blir superglad eftersom Johan av misstag ger honom 20 EUR istället för 20 EC-dollar som betalning för att han vaktat vår jolle när vi handlade. vi passade även på att äta pizza och handla glass på cafèet vid marinan, tanka diesel och ta ut lite EC-dollar.

Till Sainte Anne

Vi får en segling med mycket vind när vi ska upp till Martinique och viken vid Le Marin. Återigen borde vi ha seglat med revat storsegel men det går inte med en trasig Furlex-broms. Efter 4 timmars segling, ankrar ute vid SainteAnne eftersom det längre in i viken är väldigt mycket båtar och svårt att hitta plats att ankra på.

Jag tar jollen in till bryggan vid Sainte-Anne där det finns en tulldator för incheckning. Nästa dag tar jag en tur in till Le Marin för att köpa lite grejjer till båten och nästa dag är det dags att fylla på matförrådet med sånt som inte fanns i Rodney Bay.

Anse a LAne

Eftersom ankringen vid Sainte-Anne var lite tråkig med långt till stranden och ointressant snorkling, så seglade vi västerut längs sydkusten på Martinique och gick till Anse a l’Ane, dels för att få lite bättre snorkling, dels för komma närmare Z’Abricot Marina där vi skulle möta Sofia med familj om några dagar. Vi får en fin segling längs kusten och seglar förbi Diamant-klippan som är en 180 m hög klippa. Vi tyckte den liknade Darth Vaders hjälm.

Snorkeling vid Ilet a Ramiers

Vid den här ön finns ett fint rev dit vi åkte med jollen och snorklade. När vi var där var det lugnt väder vilket är en förutsättning för att vattnet ska vara klart. Det är ett av de mer färgrika rev vi dykt på än så länge.

Fladdermusgrotta söder om Ilet a Ramieres

En bit längre söderut längs kusten finns en grotta där det bor stora brun-gula fladdermös. När dyningen går in i grottan uppstår ett dovt dån från en grottkammare längre in. Första gången det hände när vi var inne i grottan hoppade vi högt i jollen. Vi var helt oförberedda på det och trodde att hela grottan höll på att rasa.

Nästa gång

Nästa blog kommer att handla om när Sofia med familj kommer till båten och vår vistelse fram till att Johan flyger hem precis när vi läst om att det varit ett corona-utbrott i Frankrike.

Annons
%d bloggare gillar detta: