Besättningsbyte på Martinique

Dagen innan Sofia, Johan, Sixten och Klara ska komma, flyttar vi in båten till Z’Abricot Marina som är en privat båthamn 10 min med taxi från flygplatsen. Första natten ligger vi på boj och nästa dag när de ska komma har vi bokat plats vid brygga för att det ska bli enklare att få ombord alla och all packning. Hamnen ser välskött ut men har kanske inte så många besökare att det räcker till för restaurangerna vid hamnen. När vi är där är bara ena restaurangen öppen och livsmedelsaffären som ligger i bostadsområdet intill marinan var stängd på söndag.
Vi träffar PO och Annika på Sine Cura II som ska lämna båten här en månad medan de reser hem till Sverige.

Z’Abricot Marina

Först ankrade vi innanför udden öster om marinan, men där får man inte ankra eftersom det är ett naturreservat vilket inte framgår av vårt sjökort (senaste version). Vi blir anvisade en boj utanför marinan och får se solen gå ner mellan containers i hamnen.

Ny besättning mönstrar på

Vi fick en plats längst ut på innersta bryggan. Där fanns en stor bryggstolpe på ena sidan som gjorde det svårtt att komma iland eftersom vi inte kunde komma nära med aktern. Medan vi väntar på att de ska komma, gör vi iordning båten så att de kan bo i hytterna där framme och Johan får flytta in i akterruffen. Hinner även med att äta en sen lunch på restaurangen där en praktfull pelikan har en egen plats på bryggan utanför.

Planet från Paris landar i tid, men taxin dröjer. Till sist ringer de och berättar att den beställda taxin med barnstolar inte har kommit och att de ska försöka hitta en annan taxi. Efter en dryg timme kommer en taxi med fyra trötta resenärer som ska segla med oss i två månader. Jag har gjort en seglingsplanering som innefattar Guadeloupe, Antigua, Barbuda, St Barth, Saint Martin, Anguilla och ner till Sint-Maarten där de ska flyga hem i slutet av April. Så kommer det inte att bli, vi hinner knappt lämna Johan i Fort-de-France den 4 mars förrän corona börjar dyka upp även här.

Anse a l’Ane

Nästa dag gör vi en kort segling till Anse a l’Ane där vi ankrar i viken. Johan tar jollen med den nya besättningen in till land för att de ska kunna njuta av lite glass och bad från sandstranden. Vi hade tänkt ta jollen ner till den fina snorklingen vid Ilet Ramiere och till grottan med fladdermöss. Tyärr blåser det lite för mycket att göra besöket i grottan och då avstår vi även snorklingen.

Grande Anse d’Arlet

Efter några dagar vid Anse a l’Ane har den nya besättningen vant sig vid livet ombord och vi vågar oss på en kort segling ner till Grand Ansese-d’Arlet där vi ankrar i norra änden av viken. Johan O som gillar att fiska hinner t.o.m att sjösätta våra fiskegrejjer, dock utan napp. Här får vi flera fina dagar med sol, bad, snorkling och några utflykter till stranden. Vi har ännu inte fått några rapporter om corona-fall här på Martinique ,så livet är som vanligt.

Vid Grand Anse-d’Arlet är det jättefin snorkling, helst ute vid den södra udden där vattnet är kristallklart med 20 meters sikt den dag jag och Johan E snorklar där. Vi ser många sköldpaddor och vid snorklingen får jag några riktigt bra närbilder av en sköldpadda som helt orädd simmar upp framför kameran.

Petit Anse d’Arlet

Nu har blivit dags att byta ankringsplats så att Sally får röra på sig och få möjlighet att rensa tankarna. Vi seglar till Petit Anse d’Arlet men tar en lite större sväng ut från kusten för att hinna med lite fiske också. Tyvärr inget napp den här gången heller. Vi ankrar i den södra delen av viken och har några sköna dagar här. Det finns en brödbutik där vi köper färsk baguette varje förmiddag, kommer man för sent är de slut. Det finns en liten marknad där vi köper grönsaker och fiskmarknaden är inte öppen den tid vi är där.

Flying Penguin med Mirja och Håkan ombord har också ankrat här. De ska få besök av sina barn och barnbarn och de är så många att de inte får plats ombord på båten så de har hyrt ett hus här i Petit Anse d’Arlet. Jag och Carina tar en sundowner med dem i huset som ligger en bit upp på sluttningen med härlig utsikt över viken och alla ankrade båtar.

Johan leaves Sally

Vår son (Johan) har seglat med oss sen vi kom till Las Palmas i början av november och nu är det dags att flyga hem till Sverige via Paris. Nu har Frankrike fått flera corona-fall och vi pratar om vilken risk det finns att smittas när man flyger via Paris där man måste åka buss när man byter flygplats för att flyga vidare till Stockholm. Användning av munskydd och att hålla avstånd till andra människor har inte blivit infört än. Det känns väl inte så bra att flyga nu, men han måste hem och börja jobba igen och vi tror inte att det kommer att bli lättare att flyga hem senare heller.

Nästa gång

I nästa blog seglar vi vidare norrut upp till Dominica och mot en tid av förändrade förutsättningar för segling och resor i världen.

Annons
%d bloggare gillar detta: