Till Guadeloupe

Efter Portsmouth i Dominica, seglade vi upp till de små öarna Les Saintes i södra delen av Guadeloupe och den 10:e mars förtöjde vi Sally vid en boj utanför Bourg des Saintes. När vi kommit iland fick vi alla känslan av att äntligen ha kommit till ett ställe där vi kunde njuta av ett liv iland också. Vi såg flera mysiga restauranger och barer efter vattnet, mysiga gator med fina hus. Här finns också stränder där barnbarnen kan bada utan dyning och brytande vågor.

Macrons tal är nu bara några dagar bort och vi anar ännu inte vilken påverkan det kommer att ha på oss och på alla andra som seglar här i Västindien den här säsongen. Talet kommer att göra att vi får en känsla av overklighet, att det här är inte möjligt i en modern globaliserad värld. Senare i det här inlägget skriver jag om de första konsekvenserna av talet.

Les Saintes

Som jag inledde med är det här först och främst en turistort med många besökare varje dag. De reser med färjor från Guadeloupe och stannar över dagen, de reser med mindre kryssningsfartyg som kommer hit på morgonen och åker vidare till nästa plats över natten. Ett fåtal personer seglar hit och stannar några dagar en del stannar längre tid, kanske flera veckor och bor på sina båtar. Vi passar på att äta på restaurang, bada, ögonshoppar i de små butikerna. Det är härligt att få vara riktig turist för några dagar, det var länge sen nu.

Baie de Pont-Pierre

Vi har läst att det ska finnas en underbar badvik på andra sidan ön och en dag tar vi en promenad dit med barnbarnen som går, bärs och åker sulky. Det blir en väldigt varm promenad och vattnet vi tagit med oss går åt, både att dricka och svalka oss med. Vi får en jätteskön dag vid en barnvänlig långgrund strand utan dyning och båda barnbarnen stortrivs i vattnet.

Changes ahead

Det är nu det börjar komma signaler om kommande inskräkningar i rörelsefrihet, stängda restauranger och butiker och stängda gränser. Vi hade tänkt stanna längre på Les Saintes men de signaler vi hör, gör att vi vill bunkra mat och bränsle medan det fortfarande går att göra enkelt. Här på Les Saintes finns bara små matbutiker och inget bra ställe att tanka båten, så vi bestämmer att vi ska ge oss av mot Guadeloupe och hamnen i Riviere Sense nästa dag. Vi mejlar marinan för att om det finns plats några dagar och får till svar att vi kan stanna till på måndag då det kommer några charterbåtar som bokat plats.

Riviere Sense

Vi får en fin segling upp till Guadeloupe. Som vanligt blåser det från öster vilket ger fin slör (vind snett bakifrån) åt det här hållet. Det är en kort segling, knappt två timmar. Som vanligt nu somnar barnbarnen och vi får ingen fisk den här gången heller. Carina och jag ska passa på att besöka de stora vattenfallen Chute de Carbet nästa dag och lyckas hyra en liten bil som kan ta oss dit.

Senare samma dag kommer den svenska båten Song of the Seas med Tore och Maud ombord och lägger till bredvid oss och vi har en gemensam sundowner. De vill också besöka vattenfallen och vi bestämmer att vi åker dit tillsammans.

Det finns några små mataffärer inom gångavstånd, men butiker för storhandling ligger flera km bort och kräver biltransport. Så nu när vi har hyrbil, passar vi på att åka och handla efter att vi sett de stora vattenfallen. Den lilla bilen vi hyrt blir helt full med mat och det är knappt att vi själva får plats.

Chute de Carbet

Efter en knapp timmes körning kommer vi upp till parkeringen där vandringen till de tre olika vattenfallen börjar. Eftersom det inte längre kommer några kryssningsfartyg till Guadeloupe är det ingen rusning hit fast det är lördag och det finns inte en enda turistbuss på parkeringen för bussar. Däremot finns det enn hel del bilar parkerade efter vägen, så vi blir nog inte helt ensamma under vandringen till fallen.

Först går vi till det andra fallet, dit är det bara 20 minuters lätt vandring, en hel del uppför, men än så länge är vi pigga i benen. Vi kommer inte hela vägen fram till det här vattenfallet så vi ser det från lite avstånd. Stärkta av framgången att komma fram till det här vattenfallet, bestämmer vi att gå till det första fallet också. Dit är det ungefär en och en halv timmes vandring enligt skylten på stigen.

Vi går och går, klättrar och svettas över stock och sten när stigen snabbt blir mer och mer ”naturlig”. Bara rötter, jord och sten, än går stigen uppför berget och sen ner i nästa dal. Stigen är omgiven av tät vegetation som gör att man slipper se hur brant det är vid sidan av stigen. Det är väldigt skönt att äntligen komma fram efter dryga två timmars vandring. Det är oerhört häftigt att se vattnet forsa ned för den drygt hundra meter höga klippan, ner i en liten bassäng där man kan bada om man känner för det. Jag hoppar över badandet och packar upp drönaren för att filma fallet från luften.

Nu börjar verkningarna av Macrons tal att göra sig gällande och det pratas om stängda restauranger och butiker, engelska ordet curfew har ingen av oss hört talas om tidigare och enligt Google Översätt betyder det utegångsförbud. Vi pratar om hur det här kommer att påverka oss. Vi har redan börjat fundera på hur vi ska skydda oss från att bli smittade av corona när vi är iland för att handla, bada och äta på restaurang.

Malendure and Pigeon Island

Nästa stopp blir vid Malendure innanför den lilla ön Pigeon Island, några timmars segling norrut längs västra sidan av Guadeloupe. Här finns det en liten bukt med bra ankring och fin snorkling och en fin strand, tidvis blir det lite väl tätt mellan båtarna.

Vi kommer hit samma dag som Frankrike börjar stänga butiker och restauranger. Vissa restauranger är stängda medan andra är öppna, de säljer bara mat man ska ta med sig med sig och det är långa köer och fullt med folk på stranden. Några få har munskydd, vi hör till dem som inte har det. Här handlar jag och Johan supergoda burgare från en liten restaurang rakt ovanför bryggan där jollar och dykbåtar lägger till. Nästa dag införs utegångsförbud i Frankrike och därmed även på Guadeloupe.

Runt Pigeon Island finns ett marint reservat uppkallat efter Jaques Cousteau dit det går många dykutflykter och det finns även fin snorkling där. Första dagarna vi är här är vattnet kristallklart och vi har några dagar med jättefin snorkling, både kring Pigeon Island och vid klipporna på udden i norra änden av viken.

Den tredje dagen vi är här kommer de svenska segelbåtarna Lilla Anna 3 och Beaucastel förbi för en snabb lunchankring. De är på väg mot Antigua innan de stänger sin gräns imorgon. Innan mörkret faller sätter kurs mot Antigua.

Nästa dag får vi reda på att Antigua har stängt sin gräns, det ryktas också att de gör en hälsoundersökning på de som kommer dit. Är man frisk får man komma in, annars måste man lämna landet och då är man helt plötsligt utestängd när alla andra länder också är stängda.

För att vara säkra på att få bli insläppta till Antigua, börjar vi mejla myndigheterna där och till sist får vi kontakt med chefen för hälsomyndigheten. Efter att ha berättat om vår situation och att vi är på väg till Sint-Maarten där Sofia med familj ska med ett flyg blir vi garanterade att bli insläppta när vi kommer fram, är vi sjuka hamnar vi i karantän, men får stanna.

Nu börjar en flera dagar lång väntan på ett väderfönster för behaglig segling upp till Antigua.

Dark days at Malendure

Vi måste alltid ta reda på vad som gäller i de lander vi besöker och i huvudsak använder vi Noonsite och de länkar till regeringssidor som finns där. Vi kollar även i intressespecifika grupper på Facebook, men tyvärr är informationen där ofta överdriven, gammal, svår att hitta eller rent av felaktig.

Nu när det är utegångsförbud här på Guadeloupe, måste man alltid ha med sig ett dokument som redogör för varför man är iland. Utan detta dokument, tar vi ändå jollen till bryggan och går iland och slänger våra illaluktande blöjpåsar (gamla barnblöjor luktar inte så gott efter några dagar i 30-gradig värme). Poliserna är där vid några tillfällen, men de bryr sig inte om oss, så jag antar att det var OK.

Nu ska vi bara invänta en bra väderprognos så att överfarten till Antigua blir angenäm för de med anlag att bli sjösjuka. Och vi får vänta och vänta och under tiden har vi det sämsta vädret hittils den här säsongen. Regn, mulet, blåsigt, mer regn, och gråväder varje dag.

Deshais

Till sist kommer en gynsamm väderprognos och vi seglar först upp till Deshais, sista utposten på Guadeloupe innan överfarten till Dominica. Har du sett serien Mord i Paradiset på SVT? Isåfall har du sett miljöer från Deshais med omnejd eftersom det är här de har spelat in serien. Tyvärr får vi inte gå iland, så vi får inte uppleva baren där de tar sig en öl efter varje uppklarat mordfall eller se huset där polisstationen ligger. Vi hade sett fram emot en öl i solnedgången på baren i serien.

På kvällen får vi besök av kustbevakningen som informerar oss om att vi inte längre får byta hamn på Gudeloupe. Det innebär att vi måste stanna här i Deshais ända till vi klarerar ut ur landet. Vilken tur att vi ordnat hjälp med utcheckning från Guadeloupe imorgon! Marinan i Les Saintes har lovat göra det imorgon och mejla klareringsdokumentet till mig.

Nästa gång

Nästa inlägg handlar om när vi kommer till Antigua och Barbuda. Det är som att ha kommit till paradiset jämfört med sista tiden på Guadeloupe.

Annons
%d bloggare gillar detta: