Antigua välkomnar oss till sitt paradis

Vilken härlig känsla det är att komma till Antigua. Solen skiner och vattnet är precis så turkosblått som vi föreställt oss att det ska vara här i Karibien. Sally forsar fram i 8 knop i kristallklart vatten över ljus sandbotten, ekolodet visar 10 m, men det ser ut som om det bara är några meter djupt. Det känns som att komma till paradiset efter de gråa och regniga dagarna vid Malendure och Deshais. Vi var väldigt nära att fastna på Guadeloupe eftersom de stängt de ställen där man kunde klarera ut ur landet.

Bara några sjömil från Guadeloupe lättade molnen och vi fick en fin segling under blå himmel med bra vind. Eftersom revningen av storseglet är trasig, måste vi alltid segla med hela seglet uppe och när vi seglar mot vinden, kan vi segla i max 15 knops vind. Idag blåste det omkring 20 knop och då släpper vi ut skotet lite och spiller vind. Skulle det inte räcka för att avlasta storseglet, faller vi av också.

Som vanligt blir barnbarnen sjösjuka och idag hann de inte somna innan frukosten kom i retur, sen somnade de båda två och sov lugnt hela vägen. Johan fiskar, men det nappar inte den här gången heller, bara lite sargasso-tång.

För att klarera in till Antigua, måste vi segla upp till St Johns på nordvästra sidan. Där ska vi ankra båten och alla ska komma iland för att bli undersökta av en läkare, fylla i hälsodeklaration och ta tempen. När det är gjort ska kapten göra själva inklareringen. Först besöker jag tullen som kollar att vi har förklarats friska. Efter det går jag till immigrationsavdelningen för att få VISA och stämplar i passen. Sen tillbaka till tullen för att göra en tulldeklaration av båten och dess last. När det är klart ska jag till hamnavdelningen som utfärdar seglingstillstånd och tar betalt för tillstånd, skatter och andra avgifter. Olika länder har lite olika rutiner, men resultatet är alltid detsamma, jag får ett papper att vi har tillåtelse att vistas med båt i landet under en viss tidsperiod och har fått passen stämplade.

Deep Bay

Efter inklarering och införskaffande av SIM-kort, lämnar vi St John för att ankra på ett bättre ställe än en industrihamn. Det är en knapp timme till Deep Bay och där ankrar vi utanför en sandstrand med vit sand. Vi får en fantastisk solnedgång där solen går ner mitt i vulkankratern på Nevis. Det ser ut som om vulkanen brinner.

Vi hade tänkt segla ner till Jolly Harbour för att handla redan nästa dag. För att hinna med att snorkla vid vraket mitt i viken, väljer vi att stanna en extra dag. Då hinner Johan också med att få håret klippt medan Klara intresserat tittar på.

Jolly Harbour

Vi åker hit för att handla mat. Vi har inte handlat sen Riviere Sens på Guadeloupe för ungefär 2 veckor sen och behöver fylla på förråden. Antigua kräver att alla har andningsskydd på sig och vi inte har hunnit köpa några. Vad göra? Som seglare får man ofta improvisera och efter lite brainstorming ombord tillverkar vi andningskydd av mikrofiltrerande dammsugarpåsar, gem och gummiband.

Vi har läst att Antiguas regeringen snart ska stänga Barbuda för besökande båtar. Därför stannar vi bara två nätter i Jolly Harbour där vi kan köpa det mesta av det vi behöver. På vägen in för att handla, besöker Carina och jag Christian på Helga som fått problem med segelbåtsdrevet. Sen några veckor tillbaka väntar han på reservdelar och han berättar att de ska komma nästa vecka. Då ska båten tas upp för lagning på Jolly Harbour båtvarv. När det är klart, ska den transporteras till Europa på lastbåt här från Antigua. Det är flera av våra seglarvänner som valt att göra på samma sätt.

Nästa gång

Nästa gång vi ses, är vi på väg upp till Barbuda, ön som drabbades så hårt av orkanen Irma 2017. Vi har hört att det ska vara vackra stränder där, även om mycket har blivit förstört.

Annons
%d bloggare gillar detta: