Reparationer på Sint-Maarten

Vi har planerat att reparera furling-mekanismen i masten sen innan pandemin och nu är det äntligen dags. Vi passar även på att skaffa det saknade RO-membranet till watermakern. Riggen ska lagas av FKG så vi har flyttat in Sally till deras brygga.

Watermaker

Vår watermaker har börjat göra vatten med för hög salthalt, över 500 ppm och vi har druckit vatten på flaska den sista månaden. Nu har jag fått tag på två nya RO-membran som jag monterar in. Resultatet är över förväntan, med nya filter kan jag ha lite lägre tryck i anläggningen och ändå få samma mängd vatten, men bäst av allt är att salthalten nu är under 200 ppm, nästan i klass med flaskvattnet som ligger kring 100 ppm.

WC problem

Gäst-toaletten behövde också lite omtanke, backventilen håller inte tätt och då läcker spolvattnet tillbaka in i toalettstolen, vilket inte är bra. Jag får montera bort toalettstolen och ta loss backventilen för att kunna se vad som är fel. Det hade bildats s.k. urin-sten på ventilen och det gör att den läcker. Vi har ingen i reserv så jag får göra rent den som finns och montera tillbaka. Den blev nästan som ny och läcker inte mer.

Riggarbeten

Bytet av motor i masten är inte helt smärtfritt och de får arbeta hela dagen med det. Dels har två rostfria bultar ärjat fast i lättmetallen, dels är det väldigt små marginaler när den nya motorn ska monteras som gör att det är svårt att få dit alla bultar. Vid återmonteringen smörjer de in de rostfria bultarna med TefGel för att förhindra korrosion i kontakten mellan aluminium och rostfritt.

De byter även beslaget som fäster bommen till masten. Det gamla har slitits onormalt vid seglingen över Atlanten och vi har fått ett nytt av Selden med en annan utformning av låsningen till masten. Jag ber dem även kontrollera om trissorna i masten har slitits. På Sallys systerbåt Jan’s rigg bytte de trissor efter Atlantöverfarten, hålen i trissorna hade slitits onormalt mycket. På vår mast såg allt bra ut.

Annons
%d bloggare gillar detta: