Karantän på Martinique

Trinidad kommer inte att öppna sin gräns i tid för att vi ska hinna lämna Karibien innan orkansäsongen tar fart på allvar i Augusti. Det har gjort att vi bestämt oss för att ta upp båten på Grenada som just öppnat sin gräns. Vi har valt att dela upp etappen från Sint-Maarten ner till Grenada och första anhalt blir St Anne på Martinique där Mirja och Håkan är med Flying Penguin. Dit är det ungefär 250 M mot ström och vind.

Två dagars segling

Med den väderprognos vi har blir det drygt 2 dygns segling dikt bidevind (man seglar så mycket mot vinden som det går) ner till Diamond Rock som vi ska runda innan vi fortsätter österut till Sainte Anne. Vi planerar att lämna Sint-Maarten så fort prognosen visar på vind från ost eller ännu hellre från nord-ost och i början av Juni ser det lovande ut. Dagen innan vi ska ge oss av handlar vi grönsaker, äpple och glass. Glass är viktigt för att höja moralen under karantänen utanför Grenada.

Just nu går det bara att klarera ut ur Sint-Maarten på vardagar i Philpsburg och vi är ankrade i Simpsons Bay längre norrut på ön. Taxi kör inte och det går inte att hyra bil, buss vill vi inte åka p.g.a smittrisk. Så utan bil eller cykel kan vi inte ta oss till Philipsburg. Vi planerar dessutom att lämna på lördag då vinden ser ut att bli förmånligast. Det betyder att vi behöver klarera ut på fredag. Vi får anlita vår agent igen för att klarera ut oss.

Resan söderut börjar med förväntad vind och vi får en bra segling ner till St Kitts and Nevis, dock utan någon fisk på kroken. På kvällen seglar vi in väster om St Kitts and Nevis och får en fantastisk solnedgång i aktern. Under kvällen och natten vid seglingen söderut förbi St Kitts, ser vi två stora bränder på ön, men det ser inte ut att komma någon brandbil till någon av dem.

Som vanligt vrider vinden lite fram och åter, och ibland får vi gå väster om vår rutt, ibland kan vi hålla kursen ner mot Martinique. Under andra kvällen, när vi passerar Guadeloupe avtar vinden och det blir kraftig motström ett tag. Vi vill komma fram till Sainte Anne medan det är ljust, så vi passar på att köra motor några timmar utanför Guadeloupe.

När vi seglar förbi utanför St Pierre på norra Martinique, har Flying Penguin sett vår AIS och anropar oss på VHF och hälsar oss välkomna till Martinique. Det känns alltid roligt att höra en välbekant röst efter lång tid till sjöss.

Framme i Sainte Anne, möts vi av Mirja och Håkan i sin jolle och de visar oss till en plats strax bakom Flying Penguin. Här är det betydligt mindre dyning än i Simpsons Bay, skönt, nu behöver vi inte hålla oss i något när vi går omkring på båten.

Karantän

Framme på Martinique måste vi stanna ombord på båten i två veckor, dvs ända till vi ska vidare till Grenada om ungefär 10 dagar. Under tiden i karantän på Martinique måste vi vara ombord på båten eller bada i närheten av båten. Vi börjar bli vana att fördriva tiden i karantän, vi fixar småsaker på båten, kollar Facebook, Twitter, läser, badar och äter gott. Det gör att dagarna går fort och snart har det gått en vecka och det börjar bli dags att tänka på seglingen ner till Grenada. Vi kollar väderprognosen varje dag och prognosen lovar svag vind tisdag-onsdag, så vi väntar till torsdag med att börja seglingen till Grenada som är 165 M. Med den vind som prognosen utlovar, tar det ungefär 24 timmar att segla sträckan.

Förberedelser inför seglingen till Grenada

Villkoret för att bli insläppt på Grenada, är att vi accepterar en två veckor lång karantän ombord på vår båt (igen) och risken för att vi är smittade av corona moste vara minimal vid det här laget. Sen måste vi göra en avslutande covid-19 test. Myndigheterna har avsatt ett ankringsområde utanför St Geroge vid Ross Pt med ökänt dålig ankarbotten. Man fyller på med 30 båtar onsdag till fredag varje vecka och efter två veckor ska man göra ett covid-19 test och om man är frisk ska man lämna området. De som uppfyller vissa villkor, får köpa en inträdes-biljett till en sån period. För att hinna göra karantän och förbereda båten för upptagning i början av Juli, har vi valt att börja vår karantän under perioden 10-12 Juni. Det gör att vi behöver lämna Martinique kring 10 Juni, beroende på väder.


Nästa gång

I nästa avsnitt seglar vi ner till Grenada och tillbringar 2 veckor på en ankarplats med obefintligt ankarfäste och ständig dyning utan att få gå iland annat än för att slänga skräp vid Q-bryggan inne på Port Louis.

Annons
%d bloggare gillar detta: