AIS fel VSWR

Sista natten under seglingen hit ner till Martinique kommer ett larm från AIS’en: ”Externt fel på AIS-enhet: Antenn VSWR-fel”
Eftersom där natt är jag ensam på min vakt och har bara möjlighet att kolla att antennerna är kvar och att kablarna är anslutna. Det har inte kommit något larm om saknad GPS-position från AIS, så jag antar att det är VHF-antennen som det är fel på. Om det är så, gör det att vi syns sämre eller inte alls på andra AIS-mottagare och vi kommer inte att ta emot AIS-signalerna från andra båtar lika bra längre.

Efter att vi kommit fram till Martinique satte jag igång att försöka åtgärda felet själv. Först googlade jag vad VSWR betyder, Voltage Standing Wave Ratio.

Hmm, larmet ges när det är för högt VSWR värde. Det står inget om vad som kan orsaka högt VSWR. Googlar vidare och får veta att värdet blir högt av en dåligt avstämd antenn.

Hmm, varför är antennen helt plötsligt dåligt avstämd? Googlar ännu mer, fel antenn-kabel kan vara en orsak, men inte på Sally. Till sist hittar jag att VSWR kan vara högt om kabeln är av. Äntligen något jag förstår hur det ser ut och hur man åtgärdar. Det stämmer också med min första analys, att det är något problem med antenn-kablen.

VSWR värde och proAIS2

För att se vilket VSWR-värdet det är, använder jag programmet ProAIS2 som jag laddat ned från internet och installerat på en PC. PCn ansluts till AIS’en med en USB kabel. Med det programmet kan jag se VSWR för VHF-antennen ansluten till AIS’en. Programmet visar att VSWR är 10.2:1. Vill du veta mer om VSWR, kolla in sidan Antenna Theory – VSWR, som har en utförlig beskrivning av VSWR.

När du ansluter USB-sladden mellan PCn och AIS, är det bäst att strömmen till AIS är avstängd. AIS’en får tillräckligt med ström från PCn via USB-anslutningen för att kunna ta emot AIS-signaler. När du har anslutit och fått fram MMSI, sätt på strömmen till AIS så att sändaren startar. För att se vilket VSWR-värde du har, behöver du vänta tills din AIS har skickat ut en positionsrapport, det är bara då VSWR mäts upp.

VSWR reading 10.2:1

Med ProAIS2 kan man även ställa in lite andra parametrar i AIS, ex.vis var GPS-antennen är placerad på båten eller vilka GPS-satelliter som används.

Jag går igenom kabelskarvar på antenn-kabeln och hittar problemet i skarven till masten. Det är en skarv som gått isär och det är bara att skruva ihop den igen. Jag ser också att skarven till VHF-antennen är dåligt ihopskruvad.

The problematic joint

När jag ansluter med proAIS2 efter lagningen, är VSWR 1.4:1 och larmet är borta. Härlig känsla 👍😃

OK VSWR-value after fix
Annons
%d bloggare gillar detta: