Hur vi löst åtkomst till internet

Uppkoppling till internet var en av de sakerna vi ville skulle fungera smidigt under tiden vi långseglar. Så innan vi lämnade Sverige funderade jag en del på hur vi skulle ha tillgång till internet medan vi bor på båten och seglar från land till land, när vi korsar en ocean eller när vi är i en marina eller ankrade i en avlägsen vik. I det här inlägget skriver jag om våra förberedelserna och hur det blev i verkligheten.

Teknik

Jag börjar med en genomgång av några begrepp och teknik kring uppkoppling till internet.

Datamängd

I de flesta tjänster att ansluta internet, finns möjlighet att välja olika mängd data per månad. Ju mer data ju högre kostnad. Ibland finns även möjlighet till obegränsad datamängd. De flesta tjänster räknar hur mycket data som förs mellan internet och din enhet, dvs även uppladdning till internet. Det är så mobila tjänster beräknar hur mycket data du använder.

Dataanvändning anges i antal Byte (tecken) per tidsperiod (ex.vis månad).

 • GB = Giga Byte, miljard byte
 • MB = Mega Byte, miljon byte
 • kB = Kilo Byte, tusen byte

En del tjänster tar betalt för överföringstid istället för datamängd, ex.vis fungerar satellit-anslutningar på det sättet.

Bandbredd

Hur snabbt information överförs mellan internet och din dator. Enheter enligt tabellen

UnitDescription
MB/secmillion bytes per second
kB/secthousand bytes per second
kbits/secthousand bits per secon
Byte = character or digit = 10 bits

Anslutning, täckning och bandbredd

Det går att få åtkomst till internet via olika tekniska lösningar och på en båt finns det möjlighet att använda WiFi, mobilnätverk, satellit eller SSB-radio med modem. Inom dessa fyra grundteknologier finns olika generationer av utrustning där en yngre generation har bättre överföringskapacitet än den föregående. Tabellen nedan ger en ungefärlig uppfattning om räckvidd och bandbredd för de olika teknologierna som är aktuella för en båt.

Typ av anslutningTäckningBandbredd
Wifi100 mBeror av anslutningen till internet som WiFi-nätet har och hur många användare som är anslutna till WiFi-nätet.
Räckvidden går att utöka, men då krävs i regel en sk riktantenn och det fungerar bara när båten ligger vid en brygga.
Ett vanligt WiFi-nät kan ha bandbredd upp till 50 MB/sek,
så begränsningen är nästan alltid nätets anslutning till internet
Depends on the internet connection from the WiFi-network and the number of users on the WiFi-net.
The range can be extended, but then a so-called directional antenna is usually required and it only works when the boat is at a jetty.
A WiFI-net is capable to transfer up to 50 MB/sec, so the limitation is almost always the connection to the internet
Mobile 4G LTE10 km< 15 MB/sec depending on signal strength and 4G technology
Mobile 3G15 km< 4.2 MB/sec depending on signal strength and 3G technology
Mobile 2G20 km< 0.03 MB/sec depending on signal strength and 2G technology
Satellite Inmarsat
Fleet Broadband 500
Global< 50 kB/sec depending on signal strength
Satellite Inmarsat
Fleet Broadband 150
Global< 15 kB/sec depending on signal strength
Satellite IridiumGoGlobal< 0.25 kB/sec depending on signal strength
SSB-Radio + Pactor 4 modemGlobal< 0.9 kB/sec depending on signal strength
Data rates radio communication technologies

Ex.vis är IridiumGo väldigt långsam jämfört med 4G som är ca 10.000 ggr snabbare. En GRIB-fil som är 2 MB stor tar ca 2 sekunder att ladda ner via 4G. Med IridiumGo kommer den att ta omkring 20.000 sekunder (5.5 tim) att ladda ner samma GRIB-fil.

IridiumGo är väldigt känslig för signalstyrka. Det finns 5 staplar som visar signalstyrka och vid 4 staplar har bandbredden minskat till hälften och vid 3 staplar är bandbredden bara 10%.

WiFi teknik

För att ansluta till internet via WiFi-nät finns det i grunden två olika sätt. Om du skaffar en WiFi-router, se till att den kan hantera båda inloggningssätten nedan och de varianter som finns på dessa.

 • WiFi-inloggning
  Wifi-nätet kräver inloggning. Alla som ansluter kan använda samma lösenord och det går att logga in med lösenordet ända till den som äger WiFi-nätet byter lösenord. Det här är en vanlig lösning för mindre WiFi-nät på cafér och barer.
 • Web-inloggning
  Vid anslutning till WiFi-nätet öppnas en web-sida som kräver att du ska logga in. Det är bara möjligt att ansluta en dator eller ett fåtal datorer åt gången med inloggnings-uppgifterna. Det finns alltid en begränsning hur länge man kan använda inloggningen, ex.vis 1 vecka från första inloggning. Det här är en vanlig lösning för större WiFi-nät på marinor och hotell.

Mobil teknik

Det finns flera olika typer av mobilnät i drift idag, 2G, 3G och 4G. Beteckningen kommer från vilken typ av kommunikationsteknik som används. För oss som användare innebär det i princip snabbare och snabbare internetanslutning för varje ny generation.

 • Våra svenska SIM-kort kan användas i andra EU-länder upp till 4 månader efter att man lämnat Sverige. Efter det har operatören rätt att ta ut andra priser eller så kan du välja att stänga av SIM-kortet.
 • Vid sidan om lokala SIM-kort finns även internationella SIM-kort. Det är SIM-kort som gäller i många länder världen över. Nackdelen med dem är att de oftast har en högre kostnad än lokala SIM-kort och att de bara säljs i vissa länder.
 • Det finns telefoner som kan ha dubbla SIM-kort och nästa gång vi ska köpa ny telefon ska vi skaffa en sån. Då kan man ha sitt vanliga SIM-kort och ett lokalt SIM-kort samtidigt och välja vilket SIM-kort som används.
 • Nyare mobiler har stöd för s.k. e-SIM kort och det innebär att man kan ladda ned SIM-kortet över nätet (det behövs inget fysiskt SIM-kort som ska stoppas in i telefonen).

Mobila enheter

Vilken utrustning behövs för att ansluta till internet via ett mobil-nät?

 • Mobil-router med extern antenn för bästa räckvidd
  Den här lösningen kräver ett separat SIM-kort för mobil-routern och vill du ha internet när du är iland behöver du skaffa SIM-kort till din telefon också.
 • Eller så kan man använd sin telefon och dela ut anslutning via telefonens WiFi-hotspot.

Global anslutning internet

I områden där det inte finns täckning från mobilnät behövs anslutning till internet via satellit-radio med abonnemang för data (Inmarsat eller Iridium) eller HF-radio med modem (Pactor) och abonnemang för internetanslutning (ex.vis Sail Mail).

Både satelllit-anslutning och HF-Radio med Pactor-modem gör att man kan skicka och ta emot e-post samt hämta GRIB-filer. Båda har för låg bandbredd för att surfa på internet. Det finns satellit-lösningar som ger högre bandbredd med möjlighet till långsam internet-anslutning, men de lösningarna kostar betydligt mer.

Begränsningar

Det finns olika begränsingar för vilken kommunikationsutrustning som går att ha ombord. Några uppenbara är

 • Utrymme och vikt
  Klarar båten en tung antenn? Finns det plats att installera mottagare och sändare tillräckligt nära antennen för att minska signal-förluster i antenn-kabel. Finns det plats på däck, mast, targabåge eller i stuvfack
 • Energiåtgång
  Klarar elsystemet att tillhandahålla el till utrustningen som installeras?
 • Anskaffnings- och driftkostnader
  Vilket utrymme finns i budgeten för långseglingen? Hur mycket kostar reservdelar? Behöver du prioritera bort något annat?
 • Kunskap att sköta och underhålla utrustningen
  Har du kunskap att kunna underhålla och använda utrustningen? Om inte, vad händer när den inte fungerar eller den enda ombord som vet hur den fungerar inte finns där?

Vårt behov

Vi ville att det skulle vara enkelt att komma åt internet från flera olika apparater ombord (datorer, mobiler, navigationssystem). Med ett lokalt WiFi-nät ombord med koppling till internet kan man dela ut internetanslutnig till flera olika apparater. Det vore även bra att kunna ansluta apparater med nätverkskabel.

Som underlag för val av anslutningsteknik prioriterade vi typ av information och hur stor datamängd vi behöver och när vi behöver den. Så här såg våra behov ut

NärPrioritetMånadsbehovSyfte
AlltidHög30 MBVäderprognoser (GRIB-filer), rapportera vår position samt ta emot och skicka viktig e-post
För ankarHög15 GBSurfa på internet för att få information om aktuellt läge i besökta länder, hitta varv och reservdelar, sköta ekonomi och uppdatera våra sociala kanaler
För ankarLåg2 GBLäsa om vad som händer i världen och på hemmaplan
Billig dataHög2 GBLadda ned uppdateringar av sjökort och program till datorer (plotter, laptop, surfplatta och telefoner) samt backup av viktig informtion till molnet
Billig dataLåg80 GBStreama film och musik
Need of information on internet

Our solution

Hur ska vi lösa detta?

Vi utgick från var vi kommer att befinna oss. Det är det som avgör vilka möjligheter det finns att ansluta till internet. Resten är en fråga om teknik, pengar och kunskap.

Mesta tiden ombord räknar vi med att vara på platser där det finns täckning från ett mobil-nät. På vissa platser kommer det även att finnas WiFi-nät att ansluta till vilket gör att vi har 3 olika situationer att hantera för att ansluta till internet.

SituationAnslutningsteknik
Inom täckning från WiFiDirekt anslutning med laptop, surfplatta, telefon. Vi valde bort WiFi-router på grund av osäkerhet om de kan hantera web-inloggning
Inom täckning från mobilnätMobil-router med lokalt WiFi-nät ombord och några uttag för anslutning av laptop med LAN-kabel. Direkt anslutning med telefon, bra när man är utom täckning från egna WiFi-nätet
Utom täckning från mobilnät och WiFiIridiumGo med lokalt WiFi-nät ombord
Anslutningsteknik i de olika situationerna

Inom täckning från mobilnät

Mobil router med uttag att ansluta utrustning med LAN-kabel samt en extern antenn för bättre räckvidd. Routern delar internetanslutningen via ett lokalt WiFi-nät som täcker hela båten.

Så länge vi är i EU ska vi använda ett svenskt data-SIM samt våra svenska SIM-kort i telefonerna.
Utanför EU ska vi skaffa lokala SIM-kort att ha i routern. Eventuellt får vi skaffa extra SIM-kort om vi vill ha internet när vi lämnar båten.

Ingen täckning från mobilnät eller WiFi

Vi har kompromissat och har en IridiumGo med extern antenn som vi använder för e-post, GRIB-filer (PredictWind) och för att uppdatera vår position automatiskt på en tracker-sida (PredictWind). För att använda IridiumGo laddar man ner två Iridium-appar i en smartphone eller surfplatta. Telefonen ansluter till IridiumGo via dess WiFi-nätverk.

Vi köpte först ett abonnemang från CTV-Service i Sverige och enligt dem kunde man bara köpa 12 månaders bundet abonnemang. Detta blev för dyrt eftersom vi inte kunde göra uppehåll som vi hade trott att man fick. Det slutade med att vi till sist lyckades få dem att säga upp abonnemanget i förtid.

Efter det köpte vi ett abonnemang via PredictWind som fungerade så som vi tänkt, dvs vi kunde säga upp med 30 dagars framförhållning. Vi skaffade även flera extra SIM-kort för att kunna starta nytt abonnemang vid behov. Iridium har en möjlighet att pausa ett abonnemang, men då har man ändå en månadskostnad som är högre än vad det kostar att skaffa ett nytt SIM-kort.

Vi valde bort HF-Radio på grund av installationskostnad. HF-radion drar även mer ström än IridiumGo även om detta inte var en avgörande faktor för valet.

Erfarenheter

Erfarenheter Wifi

Vår erfarenhet från att använda WiFi-nät, från ex.vis marinan vi har besökt, är blandad. Ofta har vi haft dålig anslutning eftersom vi haft för svag wifi-signal. Ofta är WiFi-näten underdimensionerade (fler vill ansluta än vad det är byggt för, eller så har man för låg bandbredd på anslutningen till internet). Det gör att det är svårt att ansluta eller att anslutnignen är långsam. Ibland har vi hittat en restaurang eller bar med bra WiFi, och då har vi beställt en extra kaffe eller öl och suttit kvar lite längre för att mejla och uppdatera social medier via telefonen.

Det kan finnas WiFi på stora ankarplatser och vid bojar utanför marinor, ex.vis Sainte-Anne på Martinique och Ross Pt på Grenada. Eftersom vi inte hade någon WiFi-router ombord var det för låg signalstyrka för att ansluta. Dessutom hörde vi att det ofta var problem med dessa nät. Jag vet inte om det berodde på tekniska problem med nätverket eller om det var båtar som låg för långt bort.

Erfarenhet mobil-router

Mobil-routern fungerade bra i Europa med vårt svenska SIM-kort. När vi började köpa lokala SIM-kort kunde routern inte ansluta till 4G-nätet och istället fick vi en 3G anslutning eller i vissa fall 2G. När vi provade SIM-kortet i en smartphone, kunde den ansluta till 4G-nätet helt automatiskt. Första gången det hände, kunde vi ladda ned och installera en ny sk. firm-ware i routern och sen kunde den anlsuta till 4G igen. Nästa gång det var dags att stoppa i ett nytt SIM-kort kunde den bara ansluta till 3G och det fanns ingen ny firm-ware att installera. Det hjälpte inte heller att manuellt ange uppkopplings-information för mobil datatrafik i routern. Sen dess har vi använt våra smartphones för ansluta till internet och delat anslutningen med telefonens WiFi-hotspot.

Att dela via telefonens WiFi-hotspot har fungerat bra så länge telefonen varit uppe i sittbrunnen. När telefonen är nere i ruffen har täckningen ofta varit sämre, framför allt när vi seglat eller legat för ankar i en vik långt från något samhälle.

Användning mobildata

Tabellen nedan visar vår ungefärliga mobila dataförbrukning under en månad baserat på var vi varit. Dataförbrukning via WiFi har jag inte något underlag för, men jag uppskattar den till under 20 GB sen vi lämnade Sverige. När vi har haft bra WiFi har vi brukat ladda ned uppdateringar till navigationssystem, datorer och telefoner samt uppdaterat våra elektroniska sjökort.

Type of informationEuropa/EUAtlanticOutside EU
e-post100 MB10 MB100 MB
Väder1 GB12 MB1 GB
Googling1 GB02 GB
Nyheter/Sociala medier8 GB015 GB
Streaming musik, film och TV80 GB00 GB
Data usage SIM-card

Mobile network experience

När vi varit utanför EU har vi skaffat ett lokalt SIM-kort för surf. Jag brukar fråga i tullen eller på marinan vilken operatör som är bäst och var man kan köpa SIM-kort.

Vi tycker Digicell funkade bäst och hade lägst pris. Flow hade sämre täckning och var lite dyrare, åtminstone när det gällde data-anslutning. Chippie hade bra täckning men hade dyra abonneman och, krånglig hantering av dem. Det var dock billigt att köpa till datatrafik till ett befintligt abonnemang.

När vi kom till Antigua trodde vi att vårt SIM-kort från Digicell inte skulle fungera och eftersom det landet precis hade börjat införa begränsningar för butiker och hur man fick röra sig i landet (pga covid-19), skaffade vi Flow på inrådan av tullen. Kanske att vårt Digicell hade fungerat.

Tabellen nedan visar vilka länder de olika operatörerna vi använt i Karibien finns i. Länderna är ordnade från norr till söder

CountryEU-SIMDigicellFlowChippie
B.V.INoYesYesNo
AnguillaNoYesYesNo
Saint MartinYesNoNoYes
Sint-MaartenNoNoNoYes
SabaNoNoNoYes
St BartsNoNoNoYes
St EustatiusNoNoNoYes
St Kitts & NevisNoYesYesNo
MontserratNoNoYesNo
AntiguaNoYesYesNo
GuadeloupeYesYesNoNo
DominicaNoYesYesNo
MartiniqueYesYesNoNo
St LuciaNoYesYesNo
BarbadosNoYesYesNo
St VincentNoYesYesNo
GrenadaNoYesYesNo
Trinidad and TobagoNoYesYesNo
Boldfaced blue Yes means that we was in that country and used that operator

Chippie

Operatören heter UTS men deras mobil-nät heter Chippie. Med deras SIM-kort kan man ringa lokalsamtal till alla länder i Chippieland (åtminstone när jag skriver den här artikeln). Chippieland omfattar i princip de Holländska öarna i Karibien.

 • Jag råkade ut för att surfen tog slut innan jag hade fyllt på mer och fick tre SMS om det, först att surfen snart var slut och några sekunder senare att den var slut. Ytterligare några sekunder senare kom ett SMS om att pengarna jag hade att ringa utlandssamtal för också var slut (200 SEK).
 • Det som hade hänt var att surfen började kosta per MB istället för att stängas av som jag trodde. Det gick fort att förbruka de pengar som jag satt in på SIM-kortet.
 • Jag tycker att det var alldelse för kort tid mellan de olika SMS’en.
 • För att hantera abonnemanget använder man telefonens knappsats och skickar *# koder och får talsvarsmenyer att välja alternativ man vill göra. Lite krångligt och det känns omodernt.
 • Ex.vis om man frågar efter hur mycket datatrafik det finns kvar att använda och man har ex.vis 5.52 GB kvar så svarar rösten

You have fivebillionfivehundredtwentymillionthreehundredfiftyeightthousendninehundredtwentyeight bytes left

Digicell

 • Den operatör som har mobilnät i flest länder i Lesser Antilles.
 • Genom att ladda ned en app till telefonen kan man hantera SIM-kort och abonnemang på ett enkelt sätt.
 • SIM-kortet vi köpte på St Lucia kunde vi använda i andra länder också.
 • Ska man ringa mycket lokalt kanske det lönar sig att skaffa ett nytt SIM-kort.
 • När en förbetald plan blir för gammal, kan man förnya den och ta med sig kvarvarande datatrafik till nästa period
 • Du kan använda existerande datamängd i ett annat land än du köpte den.

Flow

 • Har mobilnät i något färre länder än Digicell.
 • Genom att ladda ned en app till telefonen kan man hantera SIM-kort och abonnemang på ett enkelt sätt.
 • Vi upplevde att Flow hade lite sämre täckning på ankarplatserna på Antigua och nästan ingen täckning alls på Barbuda vid Cocoa Pt där vi hade ankrat.
 • Vi använde bara Flow på Antigua och Barbuda, så jag vet inte om SIM-kortet hade fungerat i ett annat land.

Satellite experience

 • Vi har nästan alltid full signalstyrka sen jag kopplade in den externa antennen på rätt sätt.
 • Under överfarten hämtade vi ungefär 150 kB GRIB-filer 2 gånger varje dygn och det tog omkring 1.5 tim varje gång.
 • Vi noterade att nedladdningen stannar efter ca 20-40 kByte, trots full singalstyrka.
  Jag vet inte vad detta beror på. Varje gång detta hände, gick det åt kring 5 min för systemet att upptäckta att överföringen stoppat, koppla ned och koppla upp anslutningen igen.

Annons
%d bloggare gillar detta: