Bygga en targabåge

Eftersom jag fått frågor om targabågen som vi byggde inför Atlant-seglingen, så känns det motiverat att skriva en artikel om det på bloggen. Då kan de som är intresserade ta del av våra designval, ritningen och våra erfarenheter från bygget och användningen.

Inför vår långsegling planerade vi att montera solpaneler på Sally, men vi hade inte tid att göra klart dem innan avseglingen. Så på vår väg ner längs Europas kust planerade och handlade vi upp det som behövdes för att kunna montera solpaneler på Sally.

Funktionskrav

Vi hade följande krav för solpanelernas placering

 • Solig placering med så lite skuggbildning som möjligt
 • Ha plats för 500 W solpaneler (vår solpanelregulator klarar max 500 W)
 • Kunna sitta uppe hela tiden
 • Vara oberoende av båtens riktning
 • Sitta skyddat vid segling och tilläggningar
 • Får inte samla regnvatten eftersom det kan försämra effekten

Vi hade i princip tre ställen att välja på

 • Uppe på biminin
  • Fördel: Tillräcklig yta för 500 W, relativt enkel montering
  • Nackdel: Skuggas av bommen, biminin måste vara uppfälld
 • Utfällbara på aktre delen av mantåg/pulpit
  • Fördel: Solig placering, finns plats 500 W, riktningsoberoende, relativt enkel montering.
  • Nackdel: Kan inte sitta uppe hela tiden eftersom de sitter ivägen för skot till gennaker och backstag. Placering är oskyddad i samband med tilläggning i trånga marinor.
 • På en targabåge över aktern
  • Fördel: Uppfyller samtliga våra krav på placering, kan användas för andra ändamål.
   Nackdel: Kräver tillverkning av targabåge

Vårt val föll på en targabåge eftersom vi även ville ha möjlighet att hissa upp jollen med motorn på i samband med kortare seglingar. Med en targabåge stark nog för jollen slipper vi installera dävertar.

Konstruktionskrav

Vi ville behålla radarstolpen, så targabågen behöver sluta framför radarstolpen. Bågen måste vara lägre än radarns placering eftersom det kanske finns risk att solpanelerna annars skulle störa funktionen hos radarn. Jag tror dessutom att det skulle se fult ut med en för hög targabåge. För att kunna demontera bågen och frakta/förvara den ombord behöver den vara delbar i tre lätthanterliga delar. För att det inte ska samlas regnvatten uppe på solpanelerna, ska de monteras svagt sluttande. Mest praktiskt hade varit att låta regnvattnet rinna av bakåt, men det ser fult ut. Så designvalet blir att låta dem slutta svagt framåt.

För att slippa håltagning i däcket med risk för vatteninträngning i däckslaminatet, vill vi vill montera bågen uppe på relingslisten utan att den sitter ivägen för de aktre pollarna. Den här delen av relingslisten består av en övre teaklist som mest är dekoration samt en undre del omkring 15 cm tjock som består av en polyesterblandning med glasfiberpulver.

Ett sista konstrutionskrav på bågen är att det ska gå att använda den som dävert till gummijollen som väger drygt 100 kg när utombordaren är monterad.

Det gällde även att hitta solpaneler med rätt effekt och format för att kunna monteras på targabågen.

Ritning

Med dessa krav i åtanke, gör jag en ritning till dem som ska bygga targabågen åt mig. Den ska byggas av rostfritt stål och dimensioneringen får de som ska bygga bågen bestämma.

Inköp

Eftersom det enda längre planerade stoppet innan vi ska segla över Atlanten är i Las Palmas så planerar vi att låta tillverka targabågen där. Jag kontaktar några olika tänkbara leverantörer och valet faller på Rolnautics som lämnar bäst offert samt ligger nära gästhamnen. Vi planerar även att låta dem bottenmåla båten inför överfarten. Tyvärr hittar vi inga lämpliga solpaneler i Las Palmas så valet faller på en Svensk leverantör som har 225W paneler med ett passande format och som kan levereras till Lissabon när vi är där. Den leveransen har jag en del att berätta om, men det sparar jag till en annan artikel. Huvudsaken är att vi till sist fick två fungerande paneler innan vi måste segla vidare från Lissabon.

Bygge

Rolnautics väljer att bygga targabågen i rostfritt rör 40×1 mm och att fästa den i relingen med 16 st 10×100 mm fransk träskruv. De hade inte tid att skaffa tillräckligt långt borr och bult för att kunna göra en montering med genomgående bult.

Tyvärr underskattade de tiden att bygga bågen och det blev superstressigt att hinna göra den klar innan starten av ARC 2019. En av orsakerna till att det blev stressigt var att när vi kom till varvet och skulle montera bågen 3 dagar innan start, visade det sig att svetsaren hade missuppfattat hur bågen skulle se ut. Han hade svetsat ihop en båge med en helt annan form än den på ritningen. Istället för att bågen gick innanför pulpit, hade han vinklat ut bågen att gå utanför pulpit i en vid båge. Bågen såg ut som skyddet till en stor propeller, helt galet fel. Svetsaren såg förtvilad ut när jag påpekade att bågen var felgjord. Vi påkallade varvschefens uppmärksamhet för att rätta till det här. Efter att han tittat på min ritning och på resultatet, lovade han mig att de skull göra en ny båge som såg ut som på ritningen. Han lovade också att den skulle hinna bli klar innan vi skulle lämna Las Palmas med ARC 2019 och att priset skulle vara det som vi kommit överens om.

Det blev några dagar av funderingar om bågen skulle bli klar i tid eller ej. Dagen innan starten fick vi besked att nu var det dags att få bågen monterad. Vi flyttar båten till varvet och blir kvar där till klockan 17. Då kan vi åka därifrång med en targa båge på båten. Nu ska jag hinna koppla in panelerna till regulatorn. Jag hade förberett alla kablar, så själva inkopplingen tog bara en timme att göra. Sen ska elsystemet programmeras för den nya energiskällan så att den kan fungera tillsammans med motor, elverk och batterier. Jag har lyckats ta reda på hur programmeringen ska göras och till min lättnad stämmer information med hur det ser ut i programmeringsappen jag har installerat i min laptop. Efter ytterligare en halvtimme är jag klar med anslutningen av solpanelerna. Tyvärr har solen gått ner nu, så vi kan inte testa att panelerna verkligen laddar våra batterier som tänkt, och att de inte stör övriga laddare. Några timmar efter starten av ARC 2019, minskar antalet båtar omkring oss och jag tar mig tid att kontrollera programmering och laddning och det verkar fungera som tänkt. Skönt, vi har solenergi till autopilot och kylskåp under överfarten!

Hur blev det?

Targabågen är lite instabil i sidled och det skulle ha varit bra med någon form av stag mellan stolpar och överliggare. Lyftarmarna till jollen fick för stora gångjärn och jag saknar en ögla att fästa ett block i. Det beror på att jag inte hade tänkt igenom just den detaljen i ritningen och killarna på varvet var stressade i det här läget av bygget och vi hade inte tid att diskutera igenom lösningen med dem. Det hade räckt med en lyftarm på babords sida, eftersom vi kunde använda lyftarmen på radarstolpen. När det gäller solpanelernas lutning, hade nog det bästa varit att göra en överliggare som var svagt böjd på mitten och därigeno få panelerna att slutta svagt utåt istället. Tror att det också skulle ha gjort att överliggaren skulle blivit lite stadigare.

För övrigt har den uppfyllt våra förväntningar och det blev en snygg targabåge som harmonierar med Sally’s linjer och storlek.

Annons
%d bloggare gillar detta: