Grenada till SVG covid-19 regler

Nu när vi ska segla upp till Saint Vincent and the Grenadines (SVG) måste vi följa vissa regler som SVG har för besökare till landet.

Reglerna

Reglerna som vi seglare ska följa finns beskrivna i dokumentet

Protocol for the Entry of Travellers to Saint Vincent and the Grenadines by Yacht (Revised…)

På webb-sidan http://health.gov.vc/health/index.php/covid-19-protocols-documents finns även länkar till de olika dokument du ska använda i samband med ansökan. Här finns även länk till allmänna regler för resande till SVG

http://gov.vc/images/pdf_documents/protocol_for_entry.pdf

I det dokumentet har man ändrat tiden för hur gammalt PCR-testet får vara när man reser från ett land med mellan-risk. Dokumentet som anger regler för ankomst med båt har fortfarande 5 dagar. Så om du inte har möjlighet att ordna ett PCR-test inom 3 dagar från att du ska komma fram, kolla med SVG Arrivals vad som gäller.

Trots att regleverket är rätt enkelt så är instruktionerna ändå inte solklara och jag ska försöka göra det enkelt för dig som läsare att veta vad som gäller nu, i mitten av december 2020, genom att beskriva hur vi gjorde när vi ansökte om att få segla till Saint Vincent från Grenada.

Bilden nedan visar vilka olika saker som vi gjorde, vem vi hade att göra med och när i tiden vi behövde göra något. Observera att SVG ändrade reglerna den 15 December och kortade tiden för Departure PCR-test till 72 tim.

Comments on the graphical description above
 1. Dokumentet Request quarantine onboard.pdf laddas ned från http://health.gov.vc/health/images/PDF/stories/YACHTS_Request_for_Quarantine_Onboard_nov.pdf. Jag fyllde i dokumentet på min dator och sen kunde jag bifoga filen i mejlet till svgarrivals@gmai.com.
  Ange även datum för ditt planerade Departure PCR-test i mejlet.
 2. Efter några timmar kom ett svars-mejl med OK på ankomstdatum och plats, samt datum och tid för Arrival PCR-test. Eftersom jag inte hade angett planerat datum för Departure PCR-test fick jag skicka ett separat mejl om det.
 3. Nu när du vet att de har reserverat karantän-plats och tid för PCR-test, är det dags för dig att ordna ditt Departure PCR-test så att det tas högst 3 dagar innan du räknar med att anlända till karantänplatsen på SVG. Vi tog testet på General Hospital i St George. De gör PCR-test 8-10 varje vardag och vi kom dit 7.45 en måndag och var nästan först. Vi talade med en av vaktmästarna (gräna tröjor) som hjälpte oss till de olika platserna. Vi fick börja vid kassan utanför labbet, där betalade vi för testet (410 XCD per person). Sen uppför trappan till labbet för att registrera sig för provtagning. Här fick vi tala om att man vi ville ha svar via e-post. Sen vidare till provtagningsstället som ligger en bit bort, vid akutintaget. Vi kunde lämna sjukhuset ungefär 8.30, väldigt smidigt.
 4. Vi fick svar efter 24 tim
 5. Varje person som ska resa till SVG, ska fylla i Pre-travel form som finns på sidan
  https://stv.servicedx.com/formmgmt/travelform
 6. I mejlet som bekräftar att de tagit emot din anmälan, står det att du svarade Nej på sista frågan även om du svarade Ja.
  ”Are you in possession of a negative COVID-19 PCR test result from an accredited lab taken within 5 days of travel to Saint Vincent and the Grenadines?”
 7. Vidarebefordra bekräftelse-mejlet till coronavirustaskforcesvg@gmail.com och bifoga svaret på ditt PCR-test.
 8. Vi fick beslut om att vi var välkomna efter knappt 3 tim. Mejlet innehåller PDF-filen Request quarantine onboard.pdf som du mejlade i steg 1. Nu med stämpeln Approved på sista sidan, se bilden längre ner.
 9. Nu när du har ett beslut om att du är välkommen till SVG kan du checka ut från Grenada utan att riskera att inte bli insläppt i något annat land 🙂

Vid ankomst i St Vincent

Vid ankomst till St Vincent ska man anmäla när man närmar sig karantänplatsen, vi hade läst att det skulle göras ca 1 timme innan beräknad ankomst. För ankomst till Union Island var det lite för tidigt. Vi fick inte svar förrän vi kunde ringa dem (+1 784 458 86 78), i det här fallet Bouganvilla Jetty.

Strax utanför hamnen ropade vi upp dem på VHF’n och begärde hjälp att angöra en boj i karantänområdet (man måste ligga vid boj där). Vi möts upp av jolle och blir visade till bojen där vi får hjälp att fästa förtöjningslinorna i bojen. Karantänområdet utgörs av de yttre bojarna i hamnen.

Efter ca 1 timme ropar de upp oss på VHF’n och frågar om vi kan komma till karantänbryggan (Bouganvilla jetty) för PCR-test om 15 min. Det är bara vi där, så det är snabbt avklarat.

Fortsättning följer när vi släppts ut ur karantän …

Annons
%d bloggare gillar detta: