Blåsig Nyårsafton

På Nyårsafton började det blåsa mer och vindbyarna hade kulingstyrka. Det började bli guppigt vid ankringen på Tobago Cays och innan lunch hade de flesta båtar lämnat ankringen. Vinden skulle öka ytterligare under dagen och nå kulingstyrka natten till kvällen.

Efter rådslag med Håkan och Mirja på Flying Penguin, bestämde vi att gå in till Saline Bay på Mayreau i hopp om att hitta en lugnare ankringsplats att vara på över Nyårshelgen. Vi hade bokat grillad lobster på nyårsafton hos Romeos Beach Barbeque som vi tvingades avboka. Vi lovade att komma tillbaka när vädret var bättre. Han förstod och sa att vi var välkomna senare.

Saline Bay, Mayreau

Det var bara en båt i Saline Bay när vi kom dit så det fanns gott om plats att ankra på. Ganska snart kommer det ut en sk ”boat boy” och erbjuder grillad lobster. Han säger att vi kan välja var på stranden vi ska vara. Perfekt, vi beställer 4 grillade lobsters och letar upp en bra plats där vi kan sitta.

Ganska Snart börjar dyningen öka och båtarna rullar mer och mer och vi inser att det kanske kommer att bli en väldigt obekväm ankring och svårt att komma iland från jollarna. Vi åker iland för att avboka grillningen och det är redan vådligt att ta sig upp på bryggan. Stranden är inte att tänka på, där bryter dyningen i höga brott och en jolle riskerar att slå runt vid landstigning.

Vi hittar inte samma kille som kom till båten, men vi pratar med en annan man som säger att han vet vem vi pratade med och att han ska säga till att vi avbokar.

Ashton, Union Island

Vi sätter kurs mot Union Island där vi vet att ankring i viken vid Ashton, bakom Frigate Island, har bra skydd för den nordostliga kuling som ska blåsa några dagar. Efter någon sjömil ser vi en liten öppen fiskebåt åka ut från Mayreau, vi tänker inte mer på det, det kör alltid såna båtar mellan öarna här. När vi precis har ankrat vid Frigate Island, kommer båten till oss och det är han vi beställde Lobster av!

Han säger att han inte har fått reda på att vi avbokat och vill nu ha betalt både för lobster och bensin. Vi förklarar läget och säger att vi ska komma tillbaka till Mayreau när vinden har minskat igen om några dagar och att vi då kan äta grillad lobster. Han nöjer sig med det men vill ändå ha betalt för bensin och för viss del av maten. Efter ytterligare förhandlingar nöjer han sig med 50 EC så han kan köpa bensin och ta sig tillbaka hem.

Vi blir inbjudna till öppningen av baren på ”Happy Kite”-katamaranen vid Frigate och efter det blir det sundowner och nyårsmiddag ombord på Sally med Håkan och Mirja. Tyvärr inte grillad lobster, men grillade räkor med Karibiskt cocos-ris till och mousserande vin. Så efter många turer fick vi till sist en trevlig nyårskväll.

Kite-surfarna vid Frigate Island stortrivs i kulingvinden och seglar oftast fram och tillbaka nära land där vågorna är som minst. En del seglar tyvärr mellan de ankrade båtarna vilket gör det obehagligt att bada eftersom en del kommer väldigt nära bakom båten där vi badar. Att ge sig ut och snorkla är det inte läge för, speciellt inte när det förekommer ”foilande” kite-brädor. De fungerar som en bärplansbåt, de har en vinge under vattnet som lyfter upp brädan de står på i luften. Fort går de också, och det hörs nästan ingenting när de seglar. Undrar hur många sköldpaddor som blir skadade av foilande kite-brädor?

Vi hinner med att göra några vandringar på Union Island. Vi tar jollen in till Ashton där man kan förtöja den vid en allmän brygga. Där finns en lokal bar vi sponsrar genom att ta en öl då och då, speciellt om vi har vandrat en bit och blivit törstiga. Man blir nästan alltid törstig i värmen här, så man behöver inte gå så långt 🙂

Nästa gång

Efter 3 dagar har vinden minskat och vi seglar upp till Saline Bay på Mayreau igen. Mer om det i nästa inlägg.

Annons
%d bloggare gillar detta: