Blue Lagoon på St Vincent

För ett tag sen gick watermakern sönder och som tur var gick det att laga den. På sikt behövs det reservdelar för att göra en mer permanent reparation. Det enda stället i närheten som vi kunde skicka delarna till var Horizon Yacht Service i Blue Lagoon på St Vincent.

Jag försökte hitta någon på Bequia som kunde ta emot ett paket från Trinidad, tyvärr kunde eller ville de inte det utan hänvisade mig till någon agent i Kingstown. Som utländsk privatperson behöver jag en ställföreträdare som har rätt att hämta ut paket hos tullen, en s.k tullagent, och det kunde Horizon Yacht Service ordna, men vi var tvugna att hämta paketet hos Horizon i Blue Lagoon. Nu har paketet kommit till Kingstown och vi seglar dit för att hämta det.

Vi hade kunnat ankra vid Young Island 1 km väster om Blue Lagoon. Men eftersom det både är lugnare i lagunen och närmare till Horizon, valde vi att förtöja vid marinan inne i Blue Lagoon, trots det smala inloppet genom revet. Passagen genom revet skulle visa sig bli en minnesvärd upplevelse.

Flying Penguin är redan där och när vi närmar oss Blue Lagoon möts vi av en man i en liten gummijolle. Det visar sig att det är guiden jag tänkte anropa, och Håkan på Flying Penguin har redan ordnat så han kommer ut och möter upp.

Tack Håkan!

Jag följer efter honom mot revet och några båtlängder utanför de brytande vågorna signalerar han stopp, vi ska vänta på rätt våg innan vi kör in i infernot av brytande vågor. Han har en gummijolle och vi en 20 ton tung båt, vi har inte riktigt samma förmåga att stanna snabbt så vi kör nästan på jollen.

När han signalerar att det är dags, gasar han på som tusan och vill att vi ska följa efter lika snabbt. Jag ger full gas och vi hinner precis med vågen och surfar in genom revöppningen i över 8 knop. Med hög adrenalinnivå och bultande hjärta försöker jag följa hans kölvatten och samtidigt ser jag hur djupet minskar från 10 m, till 5 m, till 3 m och till sist vänder det vid 2.8 m och blir djupare igen, puh!

Vågorna kommer lite från styrbords sida och när de bryter på revet fortsätter skummet med vågen ut över den djupare rännan. På babord sida bryter vågorna också, så hela tiden är det bara vitt skum runt båten och den smala rännan är omöjlig att se, man måste veta var den är och ha bra landmärken att styra mot. En av de mer spännande stunderna jag upplevt sen vi började långsegla.

Så kommer det naturligtvis inte att bli, vi är ju i Karibien under en pandemi, det finns många saker som kan gå fel och kommer att gå fel. Det visar sig att pandemin har gjort att det är långa köer hos de 2 myndigheter agenten måste besöka för att skaffa nödvändiga dokument att importera och hämta ut paketet hos tullen. Jag frågade inte varför agenten inte kände till det. På fredag ska han åka till tullen. När jag hör av mig fredag eftermiddag, får jag veta att de inte har något paket än, tullen var stängd eftersom det pågick corona-sanering. De har öppet på lördag och då ska han hämta paketet.

När jag hör av mig till Horizon på lördag har de fortfarande inget paket, men det ska vara uthämtat och finnas hos agenten. De ordnar så att agenten lämnar paketet till dem på lördag kväll och så ska jag få paketet på söndag morgon. Så blir det och vi kan segla vidare som vi planerat.

Fort Duvernette

Tilllsammans med Håkan och Mirja passar vi på att besöka ett gammalt fort som finns högst uppe på en liten och hög ö strax väster om Blue Lagoon nära Young Island. Bryggan där man går iland är allt annat än jollevänlig så vi förtöjer jollarna långt ut med ankare som håller ut dem från land.

Fortet byggdes av Britterna i slutet av 1700-talet. 2011 restaurerades det med hjälp av pengar som Finland skänkt. Enligt skrifter i cementen i trappen, byggdes den 1969 och har verkligen inte restaurerats sen dess. Så man kan ju undra vad som restaurerades 2011?

Klippan är 60 m hög och trappan upp till toppen har 255 steg, det kommer att kännas i benen när vi är uppe.

Rundtur

Vi hade tänkt hyra bil tillsammans med Håkan och Mirja för att göra en rundtur på ön. Men med lite eftertanke och kontroll av alternativet, hyra en guide som tar oss på en rundtur. Vi väljer att hyra en guide. Det kostar inte så mycket mer än bilhyra och är mycket bekvämare och vi får någon som kan berätta lite om det vi ser. Vi kommer bara att hinna med en sida av ön under en dag och väljer den västra sidan. Då kommer vi att hinna med ett besök av Dark View Falls, som tyvärr ligger i den röda zonen kring den aktiva vulkanen. Det är inte någon fara enligt vår guide, ingen har blivit evakuerad än, de har bara höjd beredskap.

Dark View Falls

Guiden tog oss till starten av stigen upp till Dark View Falls och sa att han väntade i bilen medan vi gick dit, det är bara någon kilometer att gå. Jämfört med vandringen upp till det första vattenfallet ”Chute du Carbet” på Guadeloupe var det här en mycket enklare och kortare vandring.

Väl uppe vid fallet passade de andra på att bada medan jag filmade med drönaren så jag fick bada själv när de andra redan var klara. På vägen tillbaka stannade vi till och njöt av den vackra bambuskogen som växer längs stigen.

Wallilabou (Pirates of the Caribbean)

På vägen tillbaka från Dark View Falls ber vi guiden stanna vid någon restaurang nära vägen där vi kan äta en bit mat. Det blir Wallilabou, en pittoresk strand som användes vid inspellningen av Pirates in the Caribbean. Vi är de enda gästerna och vi är tacksamma för att de har öppet ändå. Fin strand och rätt mysig miljö trots alla reliker från filminspelningen. Maten var sådär, har ätit bättre, men förmodligen kan de inte använda färskvaror med så här lite gäster.

På vägen tillbaka ber vi vår guide stanna till vid en mataffär så att vi kan handla lite grejjer vi saknar på våra båtar. Det gäller att passa på när man har möjlighet att köpa lite skrymmande saker.

Nästa gång

I nästa blog får du följa med oss till Mustique, en privat ö sydost om Bequia.

Annons
%d bloggare gillar detta: