250 M till Antigua

De flesta länderna i Karibien har fortfarande krav på karantän eller är helt stängda för besökare. Av de länder som är öppna och som vi skulle vilja segla till, ligger Antigua närmast. Dit är det ungefär 250 M och med rådande vind tar det oss ungefär 1.5 dygn att segla den sträckan non-stop.

Eftersom vi inte vill starta för tidigt på morgonen, planerar vi att lämna Bequia kring 10. Då hinner vi upp till norra Guadeloupe någon gång nästa dag och där är det tillåtet att ankra så vi kan vila upp oss en natt. Därifrån kan vi sen fortsätta upp Antigua. Det går bara att klarera in i English Harbour och St Johns. Vi vill inte till St Johns, eftersom vi hört rykten att man tvingas till karantän där i 1 eller 2 veckor. Mottagningsrutinen på Antigua innebär läkarbesök ombord och PCR-test med negativt resultat. Efter det får man komma iland och checka in.

Det finns några förutsättningar som påverkar när vi kan segla till Antigua och de avgör när vi kan lämna Bequia.

  • För att slippa kryssa eller använda motorn, väntar vi på att vinden ska vrida från nordost till ost och helst sydost under åtminstone 2 dygn.
  • Man kan bara bli mottagen på Antigua vardagar, kommer man fram lördag eller söndag får man vänta i karantän på båten till måndag.
  • Det går inte att checka ut från Bequia på söndagar.

Bequia till Deshaies på Guadeloupe

I mitten av veckan visar väderprognosen att vinden kommer att vrida från NO till kring O om några dagar. Perfekt, då kan vi checka ut och segla iväg på lördag förmiddag. Med ett stopp vid Deshaies på Guadeloupe söndag till måndag och sen fortsätta till English Harbour. På så sätt behöver vi bara vara vakna en natt och är säkra på att komma fram till Antigua under dagtid.

Jag checkar ut oss lördag morgon och efter att jollen är stuvad på fördäck tar vi upp ankaret och lämnar Bequia vid 9-tiden. Vädret är fint med en frisk bris som tar oss upp till St Vincent där vinden blir svagare när vi kommer i lä av ön där vi stöttar med motorn när farten går under 3 knop. På norra delen av St Vincent ligger vulkanen La Soufriere som har varit aktiv några månader. Det ryker lite ur kratern och området i lä av vulkanen har färgats brunt av aska från vulkanen.

När vi kommer ut i St Vincent Passage ökar vinden igen och snart är vi uppe vid St Lucia där mönstret med svagare vind i lä av ön upprepas och vi stöttar som vanligt med motorn när det vinden blir för svag för att hålla farten uppe. Samma sak igen efter St Lucia upp mot Martinique. Medan vi seglar förbi Martinique blir det kväll och vi bjuds en solnedgång med fantastiska färger.

Under kvällen och natten passerar vi Martinique Passage där vinden ökar vinden igen och vi är snart upp vid Dominica som vi passerar under natten. Sen blir det mer hård vind när vi seglar upp till Guadeloupe där vi möts av en stor squall med ännu mer vind och regn. När vi nattseglar har vi radarn igång för att se hur squalls rör sig och om vi riskerar att komma ivägen. Har vi möjlighet ändrar vi kurs eller så revar vi storseglet innan squallen är över oss. Genuan är lättare att reva, så den brukar vi vänta med att reva till senare.

Efter en rätt ansträngande nattsegling är det skönt att komma fram till Deshaies och lite vila.

Deshaies till English Harbour

Vi startar strax efter 8 på måndag morgon och när vi kommer runt udden på norra Guadeloupe ser vi Flying Penguin som startat en stund före oss.

På vägen till provade jag Antigua fiskelyckan och precis utanför English Harbour fick vi en Barracuda på kroken. Den kämpade hårt i fem minuter eller så, men sen tröttnade den och var relativt enkel att ta in. Eftersom vi Barracuda fångad nära land kan vara smittad av ciguatera så släpper vi i den igen (kroken satt i yttersa delen av gapet och lossnade lätt).

Vi kommer fram till English Harbour efter 5 timmars segling och hittar ett ställe att ankra på. Här är dålig ankarbotten, grus och småsten på platt berg, så det är svårt att få ett riktigt bra fäste. Efter bara 30 minuter får vi besök av läkare som testar oss, men han struntar i att kolla dokumentet med besättningens kroppstemperatur som var ett av kraven för att få komma till Antigua. Nu är det bara att vänta att få resultat av PCR-testet, förhoppningsvis i morgon och om det är negativt är vi välkomna att komma iland på Antigua.

Nästa gång

Våra segel delaminerade ännu mer under seglingen till Antigua och vi behöver göra något. Frågan är vad och varför delaminerar segel som bara är 3 år gamla?

%d bloggare gillar detta: