Seglen delaminerar

Först börjar storseglet att delaminera och ungefär en vecka senare upptäcker vi att genuan också börjar delaminera. Den här bloggen handlar om svårigheten att få nya segel och varför våra relativt nya EPEX-segel delaminerade.

Vi har 3 år gamla EPEX-segel från Elvström Sails. Vi är mycket nöjda med hur de har fungerat seglingsmässigt, däremot är jag nu mer tveksam till laminatsegel ur ett reparationsperspektiv eftersom det verkar som att det inte går att sy i dem som i segel med vävd duk som dacron eller Hydranet.

Som tur var gick delamineringen gradvis och vi upptäckte problemet i ett tidigt skede. Det verkar som om delamineringarna har börjat vid förliket där seglet varit inrullat vid revning och sen spridit sig längs med skarven mellan våderna. Det fanns även mindre delamineringar längre bak på seglen. Det finns även mindre vertikala delamineringar som uppstår av att seglet rullas in eller vikts när seglet lagts i seglsäck.

Eftersom det visade sig vara fel på limmet som användes vid limningen av de olika skikten i seglet, så vet jag inte hur länge ett sånt här laminat håller när limmet är bra. Det positiva är att Elvström Sails tog ansvar för problemet och tillverkade nya segel inom ramen för den 3-års garanti de har på EPEX-segel.

Effekten för oss blev begränsad seglingsförmåga under några månader, och en osäker väntan på nya segel veckorna innan vi hade planerat att segla tillbaka till Europa i början av Maj. Jag försökte laga den största delamineringen i genuan med dubbelhäftande tejp, men det var omöjligt att få de olika skikten i seglet släta på det begränsade och blåsiga utrymme som fördäcket är. Dessutom hade trådarna i mellanskiktet dragits sneda samt att ytterlaminaten hade töjts och det gjorde att det inte gick att få en slät lagning.

Händelseförlopp

Februari 14, jag upptäcker de första tecknen på delaminering efter en bidevinds-segling mellan Tobago Cays och Bequia i vindar kring 20 knop. Jag mejlar Hallberg-Rassy om råd hur man bäst lagar det.

Februari 16, Hallberg-Rassy svarar att jag ska kontakta Elvström Sails vilket jag gör.

Februari 22, Elvström Sails hör av sig och undrar om jag kan skicka serienummer som sitter längst in vid halshornet.

Februari 23, Skickar serienummer och bilder på delamineringen till Elvströms.

Februari 24, Elvström Sails meddelar att det är fel på limmet de använde i seglet och att de kommer att ersätta det med ett nytt segel inom sitt garantiåtagande som är 3 år. De ska skicka ett nytt segel till sin samarbetspartner på Antigua. I det här läget säger de att genuan inte behöver ersättas.

Mars 5, Efter seglingen upp till Barbuda i 25 knops vind, upptäcker jag att genuan är delaminerad på flera ställen, samma sak med storseglet. Förmodligen har den här delamineringen börjat redan under seglingen från Bequia till Antigua som ju också hade friska vindar och vi seglade med revade segel.
Meddelar Elvström Sails att genuan också har delaminerat. Eftersom båda seglen nu har börjat delaminera rätt mycket, har min tilltro till laminat-segel minskat och jag undrar om de kan tillverka nya segel i Hydranet istället för EPEX.

Mars 5, vid vår vistelse på Barbuda försöker jag laga den största delamineringen i genuan med dubbelhäftande tejp. Resultatet blir dåligt eftersom det inte går att lägga seglet tillräckligt plant samt att skikten i laminatet har töjt sig olika mycket och inte går att få plana längre.

Mars 12, Elvström Sails meddelar att vi kan få Hydranet i seglen och de beräknas vara klara att skickas från Danmark den 19:e mars. Tack Elvström Sails, mycket uppskattad flexibilitet. Det här är fördelen med att köpa av välrenomerade bolag.

Mars 25, Elvström meddelar att seglen är klara och att de ska skicka dem som express luftfrakt.

Mars 30, Elvström Sail skickar tracking-nummer för båda seglen.

April 8, Elvströms partner, AF-Sails meddelar att seglen finns på Antigua men att tullen saknar faktura-dokumentet. Jag kontaktar Elvström som ordnar detta.

April 09, AF-sails leverar seglen till bryggan i Falmouth Bay där vi lastar dem i jollen. Det blåser för mycket för att vi enkelt ska kunna montera dem utan risk att något skadas. Om några dagar ska vinden minska och vi planerar att sätta upp dem då istället.

April 11, Nu har vi bytt ankarplats till Nonsuch Bay och vinden är tillräckligt svag för att sätta upp de nya seglen. Vi upptäcker att storseglet inte är till vår båt!
Det är till en Hanse 505. Jag mejlar Elvströms som svarar att de ska se vad som hänt.

April 12, Elvströms hör av sig och berättar att vårt segel har blivit förväxlat med ett till en Hanse 505 och har skickats till Barcelona. De behöver ordna så att det seglet skickas till Antigua. Vi ska lämna tillbaka det felaktiga seglet till AF-Sails så fort vi kan. Nu börjar det bli ont om tid att hinna få seglet i tid för Atlantöverfarten i början av maj.

April 16, är vi tillbaka i Falmouth Bay och lämnar Hanse-storseglet till AF Sails för retur till Barcelona. Vi får reda på att vårt storsegel har skickats iväg från Barcelona idag, dock inte till Antigua utan till Danmark. Det blev för krångligt med tullen att skicka seglet direkt från Barcelona till Antigua.

April 27, AF Sails leverar det nya storseglet till bryggan i Falmouth Bay, den här gången är det rätt. Vi kan starta vår Atlantsegling som planerat den 1: maj.

Som långseglare saknar vi inte sysselsättning. Under tiden segelbytet har pågått har elverket slutat fungera och blivit lagat. Vi har även haft en mindre kabelbrand i ett elskåp i motorrummet som också blivit lagat, samt att brytblocket till storseglets uthal har gått sönder och blivit åtgärdat. Mer om detta i senare bloggar.

Nästa gång

Trots problem med våra segel njuter vi av tillvaron och i nästa blog får ni följa med oss till Barbuda.

Annons
%d bloggare gillar detta: