På norra delen av Barbuda finns en av världens största kolonier med Fregatt-fåglar. Besöket innebär först en rätt dyr resa med taxi från Shack-A-Kai till Codrington, betala en avgift för att få besöka naturreservatet och till sist en båtfärd till mangroveträsket där kolonin ligger.

Ärligt talat finns det inte mycket att beskåda på vägen till Codrington, det enda samhället på Barbuda. Ön består mest av sand med buskvegetation och ön är väldigt flack och det bjuds därmed inte någon utsikt heller. Så taxi-resan går längs en grusväg med låga buskar och träd på båda sidor. Den enda historiska byggnad vi såg var ett gammalt fort (Martello Tower) som ligger mellan Palmetto Point och hamnen.
I närheten av öns enda fartygshamn ligger ett sandtag där man gräver upp sand som skeppas till Antigua och i viss begränsad mängd utomlands. Hamnen ligger nära Palmetto Point (den sydvästra udden på Barbuda) och används för alla tyngre transporter till och från ön, samt att det finns en färjeförbindelse med Antigua som avgår härifrån.
Martello Tower Sand ready for export Heavy transport to Barbuda The main road on Barbuda between Cocoa Point and Codrington
Codrington and hurricane Irma 2017
Codrington är öns enda samhälle och det ligger vid ett litet grunt innanhav, Codrington Lagoon. Här finns fortfarande många förstörda hus kvar sen orkanen Irma passerade här natten den 6 september 2017. Orkanen förstörde ungefär 90% av all bebyggelse på ön. Eftersom man befarade att även orkanerna Jose unde träffa Barbuda 2 dagar senare evakuerades öns alla 1800 innevånare till Antigua. Många har nog flyttat tillbaka, men inte alla att döma av hur många hus som fortfarande ser övergivna och obeboeliga ut.
Codrington har en liten hamn vid innanhavet dit taxin körde oss. Här fick vi betala avgiften för vistelse i naturreservatet och vänta en stund på att guiden skulle komma med båten och köra oss till kolonin. Under tiden kunde vi ta det lugnt och se hur några fiskare tog upp en stor bur med lobster. En väldigt lugn hamn med andra ord.
Taxi-chauffören berättade att byggnaderna i hamnen var återuppbyggda efter orkanen för fyra år sen. En del av den landresma som avgränsat innanhavet i väster försvann i orkanen och det skapades en flera hundra meter bred öppning.
The main building in Codrington Harbour with the office where we payed the fee for visiting the colony Lobtser cage The yellow ring show where hurricane Irma destroyed the sand bar that protects the inland water of Barbuda
Båtresan till mangroveträsket där fågel-kolonin ligger tog ungefär 30 min. Tyvärr fick vi en guide som inte berättade något om fåglarna vilket jag tycker var synd. Vi fick se många fregatt-fåglar på nära håll, hela kolonin sägs innehålla upp mot 20.000 fåglar och vara en av världens största.
Carina, Håkan and Mirja ready to go Dead mangrove trees, maybe a result of the hurricane 2017 Frigate birds A female frigate bird A little white frigate nestling A little egret seems to be accepted in the colony of frigate birds
Efter besöket hos fregattfåglarna var vi hungriga och tyvärr fanns det ingen restaurang att besöka för oss. Vi hade även hoppats kunna köpa färska grönsaker i butiken, men där fanns nästan inga grönsaker alls när vi var där. Taxi-föraren kunde hjälpa oss att skaffa take-away vi kunde ta med till båten, och även att köpa tomater från en privat-person med egen tomatodling i Codrington.
Carina have fetched our dinner
Nästa gång
Efter ungefär en vecka vid Cocoa Point ska vinden vrida mot syd ost och öka. Då är det bättre att ankra vid Spanish Point eftersom revet ger bättre skydd mot dyningen från Atlanten.

Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.