Båtfix i paradiset

Nu är det början av April och omkring 3 veckor kvar innan vi behöver vara klara att segla över Atlanten tillbaka till Europa. Vi har äntligen fått de nya seglena. Innan vi kan lämna Karibien behöver vi laga några saker för att göra båten redo att korsa Atlanten. Vi vill även passa på att göra ett sista besök på våra favoritplatser, Nonsuch Bay och Cocoa Point.

Me pumping out oil from the auxiliary engine

Nonsuch Bay Paradise

Det tar knappt 2 timmar dit från Falmouth Bay. Sista delen av sträckan kan vara tuff när passadvinden pressar Atlantvågorna mot Antigua. Vi valde en dag med svag vind för att få en behaglig färd. Det är inte så många båtar i Nonsuch Bay och vi hittar en bra ankring på 4 m djup strax innanför revet en bit norr om Green Island.

New sails

Nästa dag är det väldigt lugnt och vi hissar upp de nya seglen vi fått. Genuan ser bra ut och har förstärkningar i båda ändar av repliket. Jag har inte sett sådana förut, men de ser ut att göra bra nytta.

När vi hissar upp storseglet och segelmärket börjar synas tror vi inte vår ögon. Både jag och Carina stirrar på seglet, det ser inte ut som ett Hallberg-Rassy märke. Har de satt fel märke på seglet eller är det fel segel vi har fått? Segelmärket är för en Hanse 505 och seglet är sytt av Dacron, vi har beställt Hydranet. Vi avbryter hissningen och packar ner seglet. Jag informerar Elvström Sails och några dagar senare hör de av sig att vårt segel är i Barcelona och måste skickas tillbaka till dem innan det kan skickas till oss. Vi ska lämna in det felaktiga seglet hos AF-Sails. Nu blir det en spännande tid för att se om rätt segel hinner komma under april.

Nonsuch Bay from air

Det har inte blivit så många tillfällen att flyga med drönaren från båten. Jag tycker det är svårt att starta och landa drönaren på båten när det blåser. Men dagen då vi hissade upp de nya seglen var det nästan ingen vind och jag passade på att flyga lite med den. Tyvärr hann jag inte mer än lyfta med drönaren förrän det kom en squall med mycket regn. Snabbt ner och försöka landa på båten, vilket inte är så lätt som det kan låta. Båten rör sig hela tiden fram och tillbaka bakom ankaret. Jag tycker det svårt att följa båtens röresle med drönaren och när den väl har kontakt med båten och ska stänga av motorerna tror drönaren att den fortfarande rör sig i sidled och vill kompensera genom att flyga åt andra hållet och flyger åt sidan och krashar in i något. Enda sättet att landa är att fånga in drönaren och hålla i den medan man stänger av den. Jag lyckades filma lite, men jag hann inte kalibrera kameran och det blev fel exponering på filmen.

Kite surfers with foiling boards

Det är rätt vanligt att seglare kitesurfar i Nonsuch Bay, det finns inget som stör vinden och ett rev som håller ner vågorna. Det har blivit rätt vanligt med foilande kitebrädor som har en vass vinge som lyfter brädan ur vattnet vid en viss fart. Vi har undrat hur vanligt det är att de kör på något under vattnet med vingen som sticker ner. Brädorna går i över 20 knop och en sköldpadda som simmar strax under ytan har inte en chans att simma undan för vingen som sveper fram som en kniv några decimeter under vattenytan. Själv avhåller jag mig från att snorkla när kite-brädorna far fram över revet.

Visited by Flying Penguin

Flying Penguin kommer hit en dag efter oss och då passar vi på att träffas för en sun downer.

Grilled shrimps

När vi ska lyxa till maten ombord tar vi fram lite frysta räkor som vi kryddar med olivolja och rosmarin innan vi grillar dem på vår elektriska bordsgrill. Det luktar och smakar ljuvligt och det här blev vår sista middag ombord innan det var dags att tillbaka till Falmouth Bay där vi skulle lämna tillbaka det felaktiga storseglet.

Sunsets in Nonsuch Bay

I Nonsuch Bay går solen ner över land, men det kan ändå bli spektakulära solnedgångar.

To Barbuda one more time

Vi seglar tillbaka till Falmouth Bay och lämnar det felaktiga storseglet till AF-Sails i Nelsons Dockyard. I väntan på det nya seglet, seglar vi upp till Barbuda en sista gång. Nu har vi inget storsegel, så vi seglar med bara genua. Det funkar rätt bra även om det inte ger samma driv i båten som när vi använder det tillsammans med storseglet.

Princess Diana Beach

Flying Penguin har gjort oss sällskap hit och vi får en underbar sista vecka vid Cocoa Point. De ska frakta sin båt till Europa och de har fått en två-veckorsperiod kring månadsskiftet April-Maj när fraktfartyget väntas komma till St John’s på Antigua för att lasta deras båt. De letar någonstans att bo på Antigua från det att de har lastat båten och flyget till Europa lämnar Antigua. Fraktbolaget kan inte säga var båten kommer att lastas av, de ändrar destination flera gånger, Amsterdam, Bremerhafen, Southampton, Rotterdam, Zeebrügge. Dessutom är det ju inte helt enkelt att hitta flyg från Antigua till Europa i en pandemi, speciellt när du inte vet destination. Vi avundas dem inte och tycker att vi har det lättare som bara behöver segla, det känns som om vi kommer att vara tillbaka i Europa före dem. Vi njuter av tillvaron här varje dag med bad, strandpromenader, snorkling på reven, grillad lobster hos Shack-A-Kai och härliga solnedgångar. Det som återstår att fixa på båten innan vi ska segla tillbaka till Europa är service av motorerna, montera nya kondensatorer i elverket, ersätta brända kablar samt göra en riggöversyn och hissa nytt storsegel. Allt det kan vänta tills vi är tillbaka på Antigua.

Under vår sista vecka på Barbuda, är det Håkans födelsedag. För att fira födelsedagen, ordnar Mirja en liten födesledagfest ombord på Flying Penguin. Den här vecka passar jag på att göra en äppelpaj som vi tar med till Flying Penguin när vi ska titta på on-line live konserten Mirja och Håkan har köpt biljett till.

En av de sista kvällarna tar vi jollen till udden av Cocoa Point och njuta av solnedgången. Vi får närgånget besök av en grupp kite-surfare som bor på resorten. Speciellt en surfare gillar att segla förbi precis framför våra fötter, han kör nästan upp på sanden innan han vänder.

The last visit to Shack-A-Kai

Den sista eftermiddagen vid Cocoa Point tillbringar vi på stranden vid Shack-A-Kai och vi tar farväl av Inoch som ser fram emot att ta emot oss nästa säsong. Vi får se, man vet aldrig.

Back to Antigua

Det rätta storseglet ska snart komma till Antigua och vi behöver förbereda seglingen tillbaka till Europa. Med andra ord är det dags att segla tillbaka till Antigua och Falmouth Bay. Vi delar upp seglingen i två etapper och stannar en natt i Deep Bay, det är lite drygt halvvägs till Falmouth Bay när man kommer från Barbuda.

Falmouth bay for the last time

Nästa dag (25 april) lättar vi ankar från Deep Bay och seglar vidare till Falmouth Bay för att vänta på vårt nya storsegel. Medan vi väntar på det, kommer vi att förbereda oss och båten för att segla över Atlanten tillbaka till Europa via Azorerna. Planen är att vi ska vara redo för avfärd den sista april, dvs om 5 dagar.

Eftersom jag har beställt reservdelar från utlandet behöver jag en tull-agent som sköter importen åt mig, AF-Sails i Nelsons Dockyard har lovat hjälpa mig med de andra leveranserna också, inte bara seglen. Här på Antigua behöver gästande båtar inte betala någon moms på importen. Däremot vill tullen alltid veta vad syftet är med delarna och vilket värde de har, även om det är garantidelar som jag inte behöver betala för.

Capacitors to the genset

Elverket har krånglat ett tag och jag kom fram till att det kunde bero på att kondensatorerna som ska stabilisera AC-spänningen har tappat kapacitet och behöver ersättas med nya. Jag kan beställa nya kondensatorer via Mastervolts hemsida och få dem levererade till AF Sails. Det borde ta ungefär en vecka enligt Mastervolt. Jag har redan flyttat ut kondensator-boxen från motorrummet till ett svalare ställe, så nu är det enkelt att komma åt och byta dem också. Efter bytet av kondensatorer lämnar elverket nästan 230 volt. Problemet berodde helt klart på att kondensatorerna hade tappat kapacitet.

Cable replacement

Hallberg-Rassy skickar de delar och kablage som behövs för att ersätta det som blivit skadat när en kabel från elverket överhettats och bränt sönder några kopplingsplintar och kablar. Eftersom hela kablarna måste bytas går det åt flera meter kabel, och ni som hållit på med elkablar vet att de alltid är längre än man tror. De går ju sällan raka vägen mellan två punkter, och i en båt kan de verkligen slingra sig fram alla möjliga och omöjliga vägar.

I samband med att jag upptäckte problemet gjorde jag en tillfällig omkoppling som kringgick de brända delarna. Jag kan behålla en del av den omkopplingen och på så sätt eliminerar jag den höga effekten över berörda delar. Omkopplingen gör att elverket levererar ström direkt till laddare och 230V systemet ombord. De brända delarna används nu bara för funktionen som indikerar vilken strömkälla som är inkopplad.

Jag kommer att byta ut kablarna själv, det svåra är att lirka ut de gamla kablarna och få dit de nya. Allt kablage går i kabelrännor tillsammans med flera andra kablar och på vissa ställen är det rätt trångt om plats. Efter en hel del jobb att montera bort saker som sitter ivägen får jag dit de nya kablarna. I såna här situationer är det mycket värt att vara två personer, en som kan dra i ena änden och en annan som ser till att kabeln inte fastnar i andra änden.

Foredeck hatch

För flera veckor sen upptäckte vi att det läcker vatten i framkant av fördäcksluckan. Det ser ut som vattnet kommer in mellan listen på luckan och ramen i däcket. Som tur är kan Budget Marine i Falmouth Bay leverera en sån list (Lewmar) från sin andra butik i Jolly Harbour. Jag beställde listen för flera veckor sen och den skulle ha kommit till butiken förra gången vi var i Falmouth Bay. Det gjorde den inte och de hittade inte min beställning. De bad mig återkomma om några dagar. När jag gjorde det, hade de ingen information om min beställning. Nu lovade de att beställa listen och när jag kommer in i butiken den här gången, så har den äntligen kommit dit.

Med hjälp av instruktionsfilm på Youtube, lyckades jag skruva bort luckan från däck. Med hjälp av en annan video på Lewmars hemsida lärde jag mig hur man skulle montera den nya tätningslisten. Det såg väldigt lätt ut men i verkligheten var det mycket svårare. Ett tag trodde jag att jag hade fått för kort list men efter att ha sträckt ut listen riktigt mycket räckte den runt hela luckan. Listen är i ett stycke och ihoplimmad och jag var rädd att den skulle gå sönder i skarven. Reparationen blev lyckad och luckan är numera tät igen.

Maintenance of engines

Det är snart dags för service av motor och elverk. För att slippa göra det under överfarten fixar vi det nu, även om det inte är riktigt dags än. Efter varmkörning av motor och elverk byter jag olja i båda motorerna samt i växellådan på huvudmotorn. Jag sätter även dit nya olje- och bränslefilter, tillsammans 6 filter att byta. Den gamla oljan häller vi i tomma och torkade vattenflaskor och om det inte finns ställe att lämna gammal olja för återvinning, så lämnar man flaskorna med olja där man lämnar sopor. Oljan återanvänds av folk på ön och det tar bara några minuter innan någon har tagit hand om oljan.

Windshield

Vindrutan går att fälla upp och de beslag som ska hålla vindrutan uppfälld har ett vred som låser beslaget i läge. Carina har beklagat sig över att vredet går så trögt att hon inte kan vrida loss det, det har varit så ända sen båten var ny. Nu kärvar beslaget så mycket att inte ens jag kunde skruva loss det. När jag använde en tång för att skruva loss det, gick skruven av och jag fick en ny sak att laga. Eftersom vi har vindrutan antingen helt uppfälld eller helt stängd, borrade jag hål i stången och satte dit en sprint som håller rutan i läge.

Additional outlet

Vi har behov av ett eluttag som klarar 16 A och vid spisen finns kablage som klarar det och där monterar jag ett nytt 16A-uttag som vi kan ha för att driva dykkompressorn.

Updating European charts

Eftersom våra sjökort för Europeiska farvatten är 2 år gamla vill jag uppdatera dem innan vi kommer dit. Vi har 3 olika uppsättningar elektroniska sjökort att uppdatera. I plotter (Raymarine), i iPad (Navionics) och PC (MaxSea). På papper har vi bara översiktskort och de behöver vi inte uppdatera än eftersom de inte används för navigering, bara för planering och plottning av position vid överfart. Vi kan ladda ner uppdaterade sjökort och som tur är har vi bra bandbredd på vårt mobila bredband (Digicell) här på Antigua. Det går åt flera GB så förutom kostnaden för sjökort (kring 150 EUR för uppdatering av sjökortet i plottern och 50 EUR för Navionics ett år) så tillkommer kostnad för mobildata som blir kring 15-20 EUR för nedladdningen. Eftersom vi knappt använder PC för navigering längre struntar jag i att uppdatera det sjökortet, det skulle kosta kring 150 EUR och det är det inte värt tycker jag.

Second try with the main sail

Den 27 April kommer storseglet från Elvström Sails och vi har sån tur att det går att hissa seglet samma dag. Det är rätt segel! Eftersom det här var den sista punkten att åtgärda är vi redo att segla tillbaka till Europa när ett passande väderfönster öppnas för oss i början av Maj.

De nya seglen ser bra ut, jag är dock lite fundersam till de rynkor som finns i sömmarna mellan våderna. Det ser ut som om det finns dragningar i sömmarna. Hoppas att rynkorna kommer att försvinna med tiden, tror inte att de påverkar seglens funktion.

Broken tooth

Jag (Jonas) råkade ut för att en gammal lagning av en kindtand gick sönder när jag tuggade på pop-corn vid en sundowner när vi var i Falmouth Bay. Att vänta med att laga till vi har seglat till Europa är inte att tänka på, det är ju minst 4 veckor innan vi är där. Så då återstår att hitta en tandläkare på Antigua. Efter lite letande och några telefonsamtal, får jag tid hos en tandläkare inne i St Johns några dagar senare.

Vi tar bussen från Falmouth Bay på förmiddan, resan tar en knapp timme och vi får uppleva det lugna tempot på de Karibiska öarna. Vägarna är smala och ofta i dåligt skick, de parkerar där de har lust och ser de någon de känner, stannar de bilen och pratar en stund utan tanke på att det hindrar andra som vill köra förbi. Men alla accepterar att det är så och blir inte stressade eller ilskna, de tutar glatt och tar sig förbi om det går, annars väntar de lugnt till de andra pratat klart. Busschauffören stannar flera gånger och pratar med folk. Det är heller inte så noga med att stanna bara vid hållplatser, utan folk går på och kliver av där det passar bäst. Vi kände till att det var så här så vi reste i god tid för att inte komma för sent till tandläkaren.

Tandläkarmottagningen ligger i ett gammalt hus på Market Street, nära hamnen och efter att ha fyllt i en hälsodeklaration får jag komma in till tandläkaren. Mottagningen har modern utrustning, vad sägs om en liten handhållen röntgenapparat och enligt tandäkaren är den ofarlig (obefintligt läckage av röntgenstrålning). Jag får tanden bedövad utan injektionsnål, han sa att det också var ny teknik. Tandläkaren har två assistenter under själva lagningen och jag känner mig verkligen väl omhändetagen. Tandläkaren gör en bra lagning och priset är ungefär som jag får betala hemma i Sverige.

Up next

Nu är det bara några dagar kvar av april och det ser ut att bli bra väder för att börja Atlantseglingen i början av Maj som vi tänkt. Vi har anlitat Chris Tibbs att hjälpa oss att tolka väderutvecklingen på lite längre sikt. Vi kommer på att det är dags att byta patroner i våra uppblåsbara flytvästar. När de ändå ska bytas provar vi hur det är att hamna i vattnet med de gamla patronerna i västen. Det visar sig att det var en bra övning och vi lär oss mycket.


Annons
%d bloggare gillar detta: