Uppblåsbara flytvästar och MOB1

Vi har haft våra uppblåsbara flytvästar i 3 säsonger nu och även om de fortfarande visar grönt på båda funktionerna vill jag packa om dem och kolla att allt är OK. Vi har aldrig provat att hoppa i vattnet för att se hur MOB1 fungerar när man ramlar i. Det var tur att vi gjorde det, MOB1 lossnade från flytvästen och sjönk till botten. Läs om hur jag modifierade installationen av MOB1 för att förhindra detta i framtiden.

Fortfarande glad, vet inte att jag har tappat MOB1

Eftersom vi skulle byta patroner i flytvästarna, passade jag på att bada med dem för att se hur de fungerar i verkligheten. Västen jag provade visade grönt, dvs att den fortfarande fungerar som den ska. Navigationssystem och AIS är igång så att vi ska kunna få fram en AIS-position från flytvästen på plottern. Vi är även redo att kontakta myndigheterna om att vi bara provar vår MOB1 AIS.

Västen blåser upp direkt jag kommer i vattnet. Den var fullt uppblåst innan jag kom upp till ytan igen. Bildsviten nedan är ungefär 3 sekunder lång och på en av bilderna syns det hur MOB1 har lossnat och ligger i vattnet vid min vänstra arm.

Det kom inte fram någon AIS-position på plottern och det fick sin förklaring när jag kom upp på båten igen. MOB1 satt inte kvar på flytvästen, den hade lossnat och sände från havets botten! Jag vet inte om den lossnade när flytvästen blåstes upp eller om den hade lossnat innan jag hoppade i vattnet. Oavsett när den lossnade från västen ska den sitta kvar vid västen och inte hamna i havet.

Som tur var, var det bara 5-6 m djup vid båten och efter 20 minuters dykande hittade jag den på sjöbottnen. När jag skulle sätta tillbaka den hittade jag inte den genomskinliga luckan som gör att MOB1 fäller ut antennen och startar sända när västen blåser upp. Luckan sitter inte fast någonstans och när den lossnar hamnar den i vattnet och blir omöjlig att hitta.

Jag vet inte om MOB1 hade lossnat innan västen blåstes upp eller om den lossnade under själva uppblåsningen. Oavsett vilket borde den säkras till flytvästen tillsammans med den genomskinliga luckan.

Flytvästarna gicks igenom av mig när vi sjösatte båten i slutet av november förra året och då satt MOB1 fast i hållaren på samtliga västar. Vid kontroll jag gjorde av de andra flytvästarna efter testet, satt MOB1 fast i hållaren. Jag kunde inte se några skador på hållaren eller MOB1. Så mest sannolikt är att MOB1 lossnade under uppblåsningen.

MOB1 var monterad enligt instruktionen som följde med vid köpet. Jag har kontaktat Ocean Signal och bett dem kommentera problemet. Jag har inte fått något svar från dem annat än att de tagit emot mitt meddelande och att de ska höra av sig så fort som möjligt.

Uppdatering:
I den instruktion som följde med MOB1 när jag köpte dem 2018 saknas instruktion att MOB1 ska knytas fast med det medföljande bandet. I den uppdaterade instruktion som finns att ladda ned från Ocean Signal finns instruktion att MOB1 ska knytas fast i västen.

Instruktion som följde med MOB1 vid köp 2018

Ny instruktion som laddas ner från Ocean Signal

I den här versionen från 2019 har de lagt till ett moment om att man ska knyta fast MOB1 i flytvästen på sidan 8 av instruktionen.

Så här ändrade jag montering av MOB1 i flytvästen

För att undvika det här nästa gång västarna blåses upp, ändrade jag om montaget av våra MOB1 för att inte tappa några delar. Dels har jag fäst själva MOB1 med ett band i flytvästen. Jag har även borrat ett hål i den genomskinliga plastluckan och satt fast den i flytvästen med ett tunnt snöre. Bilderna nedan visar hur jag ändrat monteringen av MOB1.

Test av AIS i MOB1

När vi skulle testa AIS-funktionen i MOB1 aktiverade jag med Test-knappen. När jag var i sittbrunnen kom det inte fram någon position på plottern. MOB1 indikerade inga fel. Vad kan vara fel? Jag provade att åka iväg en bit från båten innan aktivering av MOB1, då syntes positionen på plottern. Så kanske var den för nära första gången och då kanske vår plotter inte visar AIS-positionen. En annan sak jag märkte var att det det tog rätt lång tid (omkring 1 minut) för MOB1 att hitta sin position när jag satt i jollen. Kan tänka mig att det kan ta ännu längre tid om det är stora vågor.

Nästa gång

Innan vi börjar överseglingen tänkte jag skriva en artikel om tid och position vid långsegling. Det är självklara saker men inte alltid så enkelt som det kan se ut. Tiden är ju inte samma överallt på jorden och det finns flera sätt att ange en position på jordklotet.


%d bloggare gillar detta: