Antigua till Azorerna, del 1

Jag och Carina startade från Jolly Harbour på Antigua lördag förmiddag den 1:a maj 2021 och anlände till Horta på ön Faial i Azorerna måndag morgon den 17 maj. Vi hade anlitat Chris Tibbs för att få rådgivning kring hur vi skulle förhålla oss till vädret under seglingen över Atlanten.

Vår väg från Antigua till Horta 1:a maj till 17:e maj 2021, de röda prickarna motsvarar dagboksanteckningar i den här artikeln

Tidsangivelsen på kartan är i UTC, ombord på båten har vi lokal tid vilket innebär att vi justerar tiden ombord när vi kommer in i en ny tidszon.

Jag räknar med att de prognoser vi hämtar från PredictWind stämmer bra de första 2 dygnen, däremot saknar jag kunskapen att ta säkra routingbeslut som bygger på vädrets utveckling den kommande veckan. Därför har vi anlitat Chris Tibbs att skicka väderprognos med rekommenderad routing var tredje dag på vår väg till Azorerna. Första rekommendationen vi fått är att segla så högt vi kan i passadvinden.

Dag 1, känns som en lång dag

Jonas: Vi börjar med motorgång innanför revet längs Antiguas norra kust och går ut i Atlanten genom Horse Shoe Reef Channel. Vinden kommer från öster och det är 1 knop ström från öster som trycker oss mot Barbuda. För att minska avdriften motorseglar vi tills vi kommit förbi Barbuda. Utan motor behöver vi segla 10 grader lägre (ungefär 40 grader relativt vinden) för att hålla farten genom vågorna.

Dag 2, vinden vrider lite mot nord

Jonas: Det är vanligare med squalls under natten och denna natt är inget undantag. Jag har frågat Chris varför och det beror på att när solen går ner svalnar toppen av molnen vilket ger en ökande temperaturskillnad mot havet. Molnet suger då upp mer luft från havsytan vilket resulterar i ökande vindhastighet in i molnet och till sist kondenserar den uppåtstigande luften och bildar regn.

Efter en serie regnskurar på kvällen vrider vinden mot NO vilket gör att vi måste segla en mer nordlig kurs. Under natten fick vi en fantastisk stjärnhimmel, en sån man bara ser ute på havet där det inte finns någon belysning från civilisationen :slight_smile:

Carina har fortfarande lätt sjösjuka och bästa sättet att hantera den är att ligga ner och vila. Förhoppningsvis försvinner den helt om någon dag.

Dag 3, ännu en fin dag

Jonas: Det brukar ta oss ungefär tre dagar att anpassa oss till non-stop-segling. Och det mesta av justeringen är att lära sig sova medan båten rör sig i vågorna och att vänja sig vid alla nya ljud.

Vi har delat nattvakterna i tre skift, 18-22, 22-04 och 04-09. Carina tar midnattsskiftet, jag de andra två. Varje morgon laddar jag ner väderprognosen och uppdaterar rutten, skickar positionsrapport till andra båtar som gör samma resa som vi. Kör water makern och laddar batterierna. Jag gör också min frukost, säkerställer halva dagliga kaffeintaget och skriver på bloggen. Jag vilar efter middagen som vi äter runt klockan 13. Efter det är det dags att kolla vädret för natten och byta segel om det behövs. Blåser det över 15 knop minskar vi ofta segelyta under natten, så att den som ska sova kan sova bättre.

Jag har sovit totalt 7 timmar sedan igår och är pigg igen efter första dygnet med lite sömn. Carina lider fortfarande av en lätt sjösjuka, men mådde bättre idag efter ett par skopor vaniljglass.

Carina: Vi fortsätter dikt bidevind i full fart, men lyckades gå lite mer österut idag. Känns bra, Azorerna ligger ju däråt. Vi har perfekta seglingsförhållanden, 10 till 16 knop passadvind och små vågor. Vi har fått dyning från nordväst och från syd, det har gett en ny oregelbunden rörelse i båten.

Jonas ser med oro fram emot nästkommande dagars lätta vindar, kanske till och med stiltje. Jag (Carina) ser fram emot att få uppleva ett helt stilla, spegelblankt hav, vilket jag aldrig har sett. Dessutom få lite vila från en lutande och gungande båt. Vågorna är visserligen små, men många. Vi har räknat ut att det blir närmare 40 000 vågor per dygn. Bättre balansträning går nog inte att få.

Dag 4, in i högtrycksområdet

Carina: Idag har vi haft en fantastisk härlig segling. Lätt vind, bara runt 8 knop, men Sally glider ändå fram i ca 6 knop. Det blir inte skönare än så här. Det bästa av allt är att sjösjukan är borta. Så imorgon ska det bakas äppelpaj, drickas KAFFE, och läsas böcker igen. Nu blir resterande dagar ingen match alls.
Dessutom har vi ju suttit i karantän på båten i flera omgångar i Karibien, både i en- och tvåveckors perioder. Så att bara vara på båten är inget problem, vi är vana vid det och det är egentligen inget nytt.

Jonas: Chris har gett oss rådet att fortsätta mot en punkt norr om högtrycksbältet och vi har omkring 5 dagar på oss att nå dit. Vi behöver hålla 5-6 knops fart i snitt, så motorn får hjälpa oss genom stiltjeområdet.

Dag 5, från katastrof till magiskt

Carina: Dagen börjar med motorgång pga dålig vind. Efter 10 minuter tjuter larmet ” Varning, bränsletemperaturen hög, stäng av motorn” Suck…vad är det nu då. Vi diskuterar och funderar på om vi fått dålig diesel när vi tankade på Antigua. Det har hänt oss en gång tidigare, och då kleggade vårt bränslefilter igen.

Sagt och gjort, dags för det ultimata testet om min sjösjuka verkligen är borta. Halv åtta på morgonen, i en gungande båt, på alla fyra, med huvudet instucket i motorrummet, lutar jag mig ner och håller en flaska 2 decimeter från näsan, medans Jonas skruvar bort bottenpluggen på bränslefiltret och låter dieseln rinna ner i min flaska. Den doften…:weary: , men jag klarade testet :+1:

Bränslet var rent. Vad kan mer vara fel, bränslepumpen? Mycket riktigt, den låter illa, och vi har ingen i reserv. Vilka blir konsekvenserna av att inte ha någon motor och tvingas segla hela vägen? Vi får väl begära hjälp när vi kommer till Horta och ska ankra. Värst blir över stiltjen, men sen ska vi ju ha vind.

Vi vill prova en sak till, vi har stängt av en kran från dieseltanken. Den borde inte alls ha med motorn att göra. Men även det orimliga bör testas i kris. Och det var lösningen, kranen var felmärkt! Nu blev bränslepumpen glad igen och motorn startade.

Nu hade vi tid att titta oss omkring. Havet låg som en spegel och det var total stiltje, precis det jag önskat att få uppleva. Helt magiskt att se havet så stilla. Vi kunde inte motstå frestelsen att stanna båten och bada mitt på Atlanten med 6 km vatten under mig – :heavy_check_mark: Check på den!
Livet ombord är aldrig enahanda eller tråkigt.

Dag 6, ännu en lugn dag

Jonas: Vi fick en timmes segling idag då vi seglade runt 3 nautiska mil. Resten av dagen har vi haft noll till 4 knops vind. Det är för lite för den här båten att segla utan att seglen slår när dyningen passerar. Så motorn har varit igång resten av dagen. Jag tror att vi kommer att kunna börja segla i morgon bitti eller så.

Dag 7, fortfarande lätta vindar

Carina: Vi fick två dagar med stiltje och spegelblankt hav. Glad att få ha upplevt det. Stillheten och tystnaden som blev när vi stängde av motorn, den är nog svår att uppleva någon annanstans.
Men nu vill vi ha vind. Det har börjat blåsa, rakt bakifrån, men alldeles för lite. Så nu under natten är det motorgång för att hinna upp till lågtrycket norr om oss innan högtrycket breder ut sig med ny stiltje. Det känns som bakvända världen. Fly från högtryck och kämpa för att nå lågtryck!
En fördel med stiltjen är att man kan sitta och titta på tv-serier på kvällarna. Några avsnitt House of Card här mitt ute på Atlanten är helt ok.

Jonas: Rådet från Chris är kvar och vi behöver hålla farten uppe för att nå norr om 35 grader på ett par dagar. Om inte, riskerar vi att fastna i högtrycksryggen som flyttas norrut när lågtrycket passerat. Idag hade vi äppelpaj med glass till eftermiddagskaffet, mums.

Dag 8, in i lågtrycksområdet

Jonas: Idag kom vi in i lågtrycksområdet och seglar nu i 16-18 knops sydvästlig vind från ett lågtryck längre norrut. Med bra väderprognoser hoppas jag vi kan balansera mellan den hårda vinden längre norrut och de lätta vindarna söder om oss.

Carina: Sally flyger fram i 8-9,5 knops fart, det är becksvart ute så man kan inte se vattnet forsa förbi, bara höra det och känna farten. Vi är snart halvvägs, och hittills har seglingen varit fantastiskt fin.

Dag 9, skål! nu har vi kommit halvvägs

Jonas: Idag när jag gick på min vakt klockan 04:00 på morgonen, var det så kallt att jag behövde en huvtröja istället för den vanliga t-shirten. Det är bara 21.5 grader i vattnet idag, igår var det över 25 C. Vi fortsätter mot nordost till imorgon eller så. Efter det planerar vi att sätta kurs direkt mot Horta.

Carina: Idag har vi kommit halvvägs till Horta och det firades traditionellt med ett glas bubbel i solnedgången :clinking_glasses: och som vanligt var Mirja och Håkan med oss.
Vi har även passerat en tidszon, så nu skiljer det bara 5 timmar till er i Sverige. Känns som vi passerat en klimatzon också. Det är såå kallt…brrrrr…

Nästa gång

Lågtrycket drabbar oss lite tidigare och häftigare än vad senaste väderprognosen visade. Vi får en snabb segling till Horta och Sally får visa vad hon kan när vinden tar i lite mer.


Annons
%d bloggare gillar detta: