Azorerna till Portugal

Vi hade tänkt segla till Ponta Delgada på Sao Miguel, den största ön i ögruppen som utgör Azorerna. Dagen innan vi tänkt segla dit får vi veta att de har många nya fall av covid-19 där och väljer att avstå. Istället bestämmer vi att segla direkt till Lagos i Portugal.

Day1, leaving The Azores

Jonas: Idag började vi seglingen mot Lagos i Portugal och vi tar rutten norr om Pico. När vi seglar ut ur lä från Sao Jorge, drabbades vi av en nordlig vind på 25 till 30 knop och seglar med revad stor och kutterfock, en perfekt seglkombination för oss i sån här stark vind. Sally ångar på i 8 till 10 knop över vågorna men Carina blir sjösjuk nästan på en gång. Hoppas vinden vänder mot väst-nordväst innan det blir mörkt.

Day 2, windy night

Jonas: Det har varit en blåsig natt (25 knop från nord-nordost) med några stora vågor som träffar oss med fruktansvärd kraft och vattnet sjöljer över båten varje gång. Carina är fortfarande sjösjuk och trots det tog hon en vakt i natt så jag kunde sova en stund. Masten pumpar en hel del när vi seglar genom de branta vågorna, tyvärr är det inte möjligt att spänna upp de bakre undervanten just nu, det får vänta till vinden och vågorna minskar. För att minska pumpningarna faller vi av lite så att vågorna kommer mer från sidan och inte bromsar lika mycket.

Day 3, finally lower windspeed

Jonas: Det blev en krävande start på den här seglingen. Vi har haft 20-25 knops vind från NO och branta vågor mot oss hela tiden. Carina är fortfarande sjösjuk och kan inte äta eller dricka något utan att börja må illa och kräkas. Trots det tog hon ett vaktskift i natt igen så jag kunde sova lite.
Båten beter sig mycket bra och tog oss 176 nautiska mil närmare Portugal under de senaste 24 timmarna. Nu har vi cirka 650 M kvar. Vi har sett några lastfartyg och just nu passeras vi av motorbåten Liberty 500 m norr om oss, den närmaste passagen hittills. Så nära att vårt AIS -larm gick igång.
Under dagen minskade vinden till 10 knop och vågorna blev mindre och inte så branta som tidigare. Då passade vi på att ta ner alla segel och körde sakta rakt mot vågorna samtidigt som jag spände de aktre undervanten.

Day 4, finally wind has turned to NV

Jonas: Vid Portugals sydvästra udde blåser det nästan alltid hårt från norr och vi vill helst ha medvind när vi seglar där. Idag vred vinden så att vi kan segla lite norrut och få akterlig vind när vi närmar oss Portugal.
Carina har inte hämtat sig från sjösjukan hon har haft i tre dagar nu. Hon mår bättre och kan äta små enkla måltider som potatismos med smör, vatten och lite mjölk.

Day 5, 10 knots of wind is perfect

Jonas: 10 knop vind från norr är helt perfekt för oss nu. Det är tillräckligt för att stabilisera båten i sidled men inte tillräckligt för att skapa stora vågor. Vi gör 6 knop fart vilket är bra, och det bästa av allt, det ger Carina bra förutsättningar att återhämta sig från sjösjukan. Carina har inte varit sjösjuk sedan i onsdags och har ätit sin första vanliga måltid sedan i måndags. Hoppas hon fortsätter att återhämta sig idag och att hon har blivit immun mot sjösjuka den här resan. Tidigare har hon varit sjuk de tre första dagarna av en offshore-segling, men aldrig så här mycket. Jag tror att det berodde på de mycket korta och branta vågorna vi tog på fören under de första 48 timmarna. Så en lärdom är ”starta inte en offshore-segling i 20-25 knops motvind”.
Nu har vi cirka 350 nautiska mil kvar och det tar oss ungefär 2 dagar att segla.
Wow! En delfin gjorde precis 3 stora hopp ur vattnet, långa hopp 3 m upp i luften.

Day 6, close encounter

Jonas: Vinden har ökat enligt prognosen. Vi gör bra fart i den nordliga vinden och vågorna har börjat bygga upp. Carina har börjat känna sig sjösjuk igen, låt oss hoppas att hon inte kräks mer.

Idag har vi haft en skrämmande upplevelse med ett fartyg som kom väldigt nära oss. Vi såg skeppet Su på AIS 15 M (nautiska mil) bort med 1 timme kvar tills våra vägar skulle korsas, och med väldigt kort avstånd mellan oss, under 100 m. Det är för nära och då brukar lastfartygen ändra sin kurs en aning för att öka till säkert avstånd.

När det var 15 minuter kvar till mötet har de ännu inte ändrat kurs och avståndet är fortfarande under 100 m. Då anropar jag dem på VHF kanal 16, flera gånger innan det kommer ett mumlande som svar och sen inget mer. Jag anropar igen, och efter ett tag fick vi ytterligare ett mumlande som svar, sen tystnad. De kom närmare och närmare och jag anropar dem igen. Nu frågar jag också om deras avsikter, kommer de att gå framför eller bakom oss? Den här gången var det en annan röst som svarade och han sa något med ”… ändra kurs”. Jag bad honom upprepa, mer tystnad. Nu var fartyget bara 1 distansminut bort och jag anropade dem igen. Ytterligare en annant röst svarar och jag frågade igen om deras avsikter. Han sa att de ska att ändra kurs, men inte om de planerar att passera akterut eller framför oss. Jag frågade igen och den här gången bekräftade han att de ska gå bakom.

Nu är de riktigt nära och har inte ändrat kurs än. De är på väg rakt mot oss 500 m bort och jag har startat motorn så att vi kan väja om det behövs. Fortfarande, ingen synlig förändring av deras kurs, och AIS visade att de fortfarande hade samma kurs som tidigare. Jag anropar dem igen och ber dem gå bakom oss, och då såg vi skeppet sakta ändra kurs och passera mindre än 100 m bakom oss. Jag har aldrig upplevt ett så osäkert möte med ett fartyg förut.

Day 7, arrived in Lagos

Jonas: Det är många lastfartyg som passerar in och ut ur Gibraltar sund. Vi har mer än 30 fartyg i och runt trafikseparationszonen vid Portugals sydvästra punkt. Vi passerar strax norr om zonen och måste gå framför alla fartyg som använder zonen. Lyckligtvis har vi en klass B AIS, vilket innebär att vi syns i deras navigationssystem. Det är lätt att se vilka fartyg som kommer att komma nära oss och arnopa dem på VHF för att komma överens om hur vi ska passera varandra. Även om fartyg i princip allitd ska lämna företräde till segelbåt, så ska alla passager ske säkert. Så det är det bra att komma överens i förväg om passagen.

När vi kommer in till Algarve-kusten får vi besök av flera delfiner som leker runt båten och som tur är kommer inga späckhuggare och förstör vårt roder.

Vi hade bokat plats i marinan när vi lämnade Azorerna och incheckningen går smidigt. Vilken skillnad, varmt och soligt med många människor som semestrar här. Nästan som före pandemin, den enda skillnaden ansiktsmaskerna och några andra regler när du besöker butiker etc.

Nästa gång

Vi ska göra klar båten för upptagning på Sopromar Boat Yard innan vi åker hem till Sverige över sommaren.

Annons
%d bloggare gillar detta: