Nattsegling till Estepona

Nu har vi fått ett bra väderfönster med akterlig vind mot Gibraltar Sund och vi har varit på IKEA och handlat. Så vi är redo att fortsätta mot Medelhavet. Vi lämnar Vilamoura på torsdag förmiddag den 21 oktober och sätter kurs mot Tarifa dit vi räknar med att komma under tidig morgon för att ha dagsljus när vi passerar genom Gibraltar Sund.

Vi får en fin segling från Vilamoura i 10-15 knops vind från norr. Vi ser en del fartyg söder om vår kurs och utanför Huelva och Cadiz möter vi några lastbåtar på väg in eller ut från de hamnarna. Under natten dyker fiskebåtarna upp när de börjar köra med sina trålar efter kusten. De flesta fiskebåtarna håller sig strax innanför oss, men rätt nära, så vi får hålla god utkik eftersom alla inte har en fungerande AIS.

När solen börjar gå upp har vi kommit fram till sundet och vi ser hur vattnet skiftar utseende någon sjömil framför oss. Det är en skarp gräns och vi förstår att det är där vågorna från Atlanten möter strömmen i Gibraltar Sund och det bildas korta och branta vågor. Det är tur att det bara är små vågor idag, annars hade det kunna bli lite besvärligare att passera.

Jag har läst att vattnet alltid strömmar in i Medelhavet eftersom avdunstningen i östra Medelhavet gör att vattenytan är lägre i Medelhavet än i Atlanten. Dock gör tidvattnet att det är ström ut ur sundet kortare tider under dygnet, som nu.

När vi passerar sundet väljer vi en rutt nära Spanska kusten (ungefär 1 sjömil ut) för att få svagare ström samt undvika fartygsleden. Vi har som mest 2 knop ström emot oss och passagen av sundet tar omkring 2 tim. Sen seglar in bakom den höga Gibraltar-klippan och tar oss igenom strömmen av fartyg till och från hamnarna runt bukten vid klippan. Redden är full av ankrade fartyg, en del ligger för omlastning av olja till mindre fartyg, andra utför underhåll och en del kanske väntar på plats vid kaj.

Vi har tänkt lägga till vid Alcadeisa Marina, men det blåser hårt, 25 knop och mer, och vind och vågor pressar hårt mot ankomst-kajen. Gästplatserna är också utsatt för hård sidvind, så vi tvekar hur vi ska göra. Ankra utanför hamnen eller segla vidare till Estepona?

Vi ankrar och tar oss en kopp kaffe medan vi funderar. Det är tidigt på dagen och det är ungefär 25 sjömil till Estepona så vi kan hinna dit innan kvällen.

Upp med ankaret och vi fortsätter mot Estepona. Runt Gibraltar-klippan förstärks vinden och vi får börja med revat storsegel och kutter. Det blir en snabb segling till Estepona och som tur är har de en plats ledig för vår båtstorlek.

Det blåste mycket när vi skulle lägga till och jag behövde använda bogpropellerna rätt länge. Det är första gången jag upplever att den inte orkar flytta fören i sidled i hård vind och det gör att vi får problem med tilläggningen och skadar akterspegeln när båten kommer emot kajen. När det här händer vet vi inte att batterierna till bogpropellern är i dåligt skick, och det kommer att dröja ytterligare omkring en månad innan jag inser det.

Som plåster på såren välkomnas vi med en flaska vin när vi checkat in.

Nästa blog

Estepona visar sig vara en plats vi tycker om och det gör inget att vi behöver stannar längre än tänkt eftersom vädret inte passar för segling österut. Mer om Estepona och utflykt till Andaluciens vita byar i nästa blog.

Annons
%d bloggare gillar detta: