En utflykt till Nerja

Vi har läst att en av världens största droppstensgrotta finns i närheten, vid Nerja som ligger två mil västerut längs kusten. Vi tänker även passa på att besöka Nerja, en gammal fiskeby som har förvandlats till ett semesterparadis.

Dagen innan vi ska dit beställer vi en taxi som ska hämta upp oss nästa dag klockan tio vid marinan, de vill veta vilken bryggplats de ska hämta upp oss vid.

Fem i tio ser jag en taxi köra ut på piren och försvinna in på vändplanen som är skymd från båten, den verkar stanna så jag antar att det är vår taxi. Vi stänger båten och går dit. Det står inte någon taxi där, vad har hänt?

Taxin måste ha åkt under den minut vi båda var nere i båten och hämtade ryggsäcken med kamera och jackor. Vi väntar en kvart, men det kommer ingen taxi. Vi ringer upp dem och undrar när vår taxi ska komma, de säger att den redan varit där och hämtat oss!

Vi lyckas övertyga dem om att vi fortfarande är kvar i marinan och behöver en taxi, de skickar en ny bil som kommer 20 minuter senare och kör oss till grottorna vid Nerja.

Det är bara en del av grottsystemet som är öppet för besökare. Grottorna är fyllda av flera olika sorters droppstensformationer, en formation är över 30 m hög, andra formationer verkar ha inspirerat de som ritade interiören i det utomjordiska rymdskeppet i den första Alien-filmen. Det finns stora droppstensformationer som har ramlat ned vid en stor jordbävning för flera hundra tusen år sen, man har även hittat grottmålningar gjorda av stenåldersmänniskor för över 40.000 år sen. De grottorna är inte öppna för turister så vi fick bara se avbildningar av målningarna.

Med så många olika formationer hittade vi några som liknade förstenade ansikten, vad ser du?

Det går ett turisttåg mellan Nerja och grottorna som gör det enkelt att åka hit eller in till stan när man varit här. Det går vanliga bussar också. Åkturen tar 10-15 minuter och längs vägen åker man förbi en akvedukt (Aguilas akvedukt) byggd på 1800-talet.

Turisttåget tog oss in till centrum av Nerja precis i utkanten av den gamla stadsdelen. Vi går ner mot något som kallas Europas Balkong ner vid havet. Här uppe har man fin utsikt längs kusten vid Nerja. I öster ligger udden med Del Este på och åt väster syns två av stränderna där det finns flera hotell och faktiskt en del människor som solar på stranden.

Vi letar oss in i den gamla stadsdelen med slingrande gränder och får leta ett tag innan vi hittar restaurangen med havsutsikt som vi såg när vi var ute på Europas Balkong. Vi har sån tur att fast det är mitt i siestan så finns det ett perfekt bord ute direkt vid räcket mot stupet ned mot stranden nedanför.

På andra sidan huset ligger en fantastisk terass inramad av växter och med en härlig utsikt mot Europas Balkong, havet och stranden nedanför. Vi har en underbar lunch och blir sittandes alldeles för länge för att hinna med att se mer av stan innan det är dags att hitta en taxi som kan köra oss tillbaka till marinan.

Taximysteriet

Vi beställde en taxi till marinan som skulle köra oss från marinan till grottorna i morse. Jag såg den komma men den var borta när vi kom till vändplanen där den skulle vänta på oss och taxibolaget sa att de redan hämtat oss.

När vi kom tillbaka till båten fick vi förklaringen!

När vi pratade med Belinda och Peter på båten Chili bredvid oss framkom det att de också hade beställt en taxi för två personer till klockan tio. De hade angett samma bryggplats som vi och då hade taxibolaget antagit att det var samma beställning och bara skickat en bil. Bolaget hade inte brytt sig om att vi skulle till Nerja och de till Almunecar åt andra hållet längs kusten. När jag kontrollerade vilken plats vi låg på så visade det sig att jag sagt fel plats när jag beställde taxi, jag hade valt det nummer som fanns mellan oss och Chili, jag skulle ha valt det på andra sidan.

Nästa blog

Vinden blir gynsam igen och vi seglar vidare mot Almerimar som ligger ytterligare drygt 40 sjömil österut längs den Spanska Sydkusten. Tanken är att vi ska stanna där ett tag så vi hinner med ett besök i Granada innan vi fortsätter österut in i Medelhavet.

Annons
%d bloggare gillar detta: