Mot Almerimar, del 2

Efter några dagar i Del Este blir vinden gynsam för vidare färd mot Almerimar. Tyvärr blir det svag vind och mer motorgång längs med den Spanska sydkusten med omväxlande stränder och klippig kust.

Vi lämnar Del Este tidigt på morgonen för att hinna fram till Almerimar medan det är ljust. Efter någon timme seglar vi förbi Motril som vi hade tänkt gå till istället för Del Este. Vi hade läst om industrihamn, dammig luft, oljud, odörer och långt till butiker och restauranger. Det var tur vi inte gick dit, nu när vi passerade luktade det brännt gummi långt ut till havs och vi såg hur rök från någon industri bredde ut sig över hamnen.

När vi närmar oss Almerimar ser det ut som det är snö på marken, men det är de gigantiska växthusen som är byggda i vit plast som syns. Området kallas för Europas Trädgård eftersom drygt 40% av Europas frukt och grönsaker produceras här. Det är tydligen otroligt bra förutsättningar att odla här. Förutom att platsen har många soltimmar, så blåser det mycket. Det gör att det är ren och torr luft, där mögel inte trivs.

Marinan i Almerimar har nog den lägsta hamnavgiften på hela Spanska sydkusten och långtidskontrakten är ännu billigare. Marinan har även många platser för husbilar. Det soliga läget och relativt låga avgifter, har gjort att det är en populär vinterhamn för långseglare. Här finns en grupp svenskar som övervintrar i sina båtar och de träffas regelbundet och gör olika aktiviteter tillsammans. I grannbåten Illusion bodde Eva och Ingemar och de bjöd in oss till förmiddagsfika med de andra svenskarna. De brukar träffas på ett av caféerna i marinan och ta en kopp kaffe tillsammans. De gånger vi var med var det närmare 20 personer som var där, mest båtboende, men även några som bor i lägenhet i närheten.

Kring marinan finns många restauranger, barer och caféer. Det finns även en mycket välsorterad och prisvärd matbutik (Mercadona) inom gångavstånd. Det finns läkare, tandläkare, frisör, pappershandel och flera båttillbehörsaffärer samt ett varv. När vi var där var varvet stängt p.g.a covid bland personalen. På båda sidor av marinan ligger flera kilometer långa sandstränder och det verkar vara populärt med kite-surfning här. Ovanför marinan ligger några golfbanor med villor. Någon mil innåt land ligger El-Ejido, den största staden i området och den har växt fram som ett resultat av etableringen av alla växthus sen 60-talet.

Bortom slätten runt Almerimar reser dig Sierra Nevada med sina toppar på över 3.000 meter som har glaciärer på några toppar. När det regnar vid kusten så snöar det uppe i bergen. Det gör att väglaget ena dagen kan vara torr fin sommarväg och nästa dag ligger det snö på vägen. Så det gäller att ta reda på vädret om man ska ta bilen upp i bergen. Här finns i princip inga vinterdäck, allra minst på hyrbilar. Flera morgnar såg vi snö uppe i bergen och tydligen var den efterlängtad så att vattenmagasinen kunde fyllas på igen inför sommaren.

Nästa blog

Vi hyr bil och gör en utflykt upp i Sierra Nevada och kör sen vidare mot Granada för att besöka Alhambra, ett nästan 1.000 år gammalt Moriskt palats.

Annons
%d bloggare gillar detta: