Utflykt till Granada, del 2

Vi har sovit gott på hotell Anacapri och vaknar utvilade till solen som lyser från en klarblå himmel utanför fönstret. Först väntar hotellfrukost, sen väntar en intensiv dag i Granada. Efter frukost beger vi oss mot stadsdelen Albacain, som sen 1994 är med på Unescos världsarvslista. Albacain har anor sen romartiden, det är en häftig känsla att känna historiens vingslag i de här gamla spanska städerna.

Albacain var från början en egen stad som tillsammans med några andra gamla städer växt ihop och bildat Granada. Den ligger uppe på en höjd och vi går dit längs den nästan torrlagda floden som flyter genom Granada och sen uppför alla backarna.

Som så många andra besökare hamnar vi uppe på torget vid Albacain, just utanför stadsmuren. Därifrån har man en vidunderlig utsikt över Alhambra, Granada och Sierra Nevadas högsta toppar några mil bort.

Innanför den gamla stadsmuren som omger Albacain, är det slingrande smala gränder och några öppna platser där det finns matställen och caféer. Stadsdelen är definitivt inte anpassad till biltrafik, ändå ser vi bilar på de mest otillgängliga platserna och det är svårt att förstå hur bilarna kommit dit.

Det blir ingen fika här, vi har redan sett ut var vi ska fika, på en restaruang som ligger utanför Albacain nära utsiktsplatsen på sluttningen mot Alhambra, där är det soligt och fin utsikt över Granada. Vi har tur, det är ett bord ledigt vid räcket mot branten och det blir lite mer än bara kaffe, vi kommer ju inte att hinna äta något förrän sent ikväll. Så det blir både fördrink och en lätt lunch innan kaffet.

De har en fin men kall toalett med ett fönster precis ovanför toastolen. Fönstret vetter mot platsen där folk väntar på att det ska bli ledigt. Så här sätter man sig ned och kissar, även om man är man!

Alhambra

Det är ett gammalt Moriskt palats som började byggas på 1200-talet och blev klart 200 år senare. I slutet av 1400-talet när de kristna återtog Spanien, blev det kungligt palats åt Kung Ferdinand och drottning Isabella I. Det var här som Christoffer Columbus tog emot en kunglig utmärkelse för sina upptäckter.

För att komma till Alhambra, har vi 20 minuters rask promenad, först ned till floden och sen upp lika högt på andra sidan. Det är knappt vi hinner och Carina känner fortfarande av trötthet från att vi var sjuka för ca 7 veckor sen. Undrar vad vi hade drabbats av.

Till sist är vi där, precis i tid att möta upp med guiden, men vi får vänta 15 minuter innan gruppen är samlad. Så vi hade inte behövt ta ut oss så som vi gjorde.

För att besöka Alhambra måste man först boka tid och då krävs det pass och vi hade blivit tipsade att boka i god tid. Första gången vi hade tänkt åka hit, fanns det inga biljetter och vi fick boka om bil och hotell till när det fanns tid att besöka Alhambra.

Biljett och pass behövs för att bli insläppt till de olika palatsen inne på området. Vi hade en guidad visning och den kostade 35 euro per person. Turen tog omkring 3 timmar och innebär en dryg 3 km lång promenad. På slutet av rundvandringen var vi rätt trötta och mätta på att se alla fantastiska byggnader och parker. Nu längtade vi efter att få sitta ner på en liten mysig Spansk tapas-bar och ta ett glas vin och några tapas.

Efter att ha varit där förstår vi att man behöver boka tid för ett besök, de har ca 7.000 besökare per dag nu i lågsäsong, det är ungefär 800 per timme. Det var alltid flera grupper i samma del av palatset, så på vissa områden blev det rätt trångt och det var svårt att ta kort utan att andra människor kom med på bilderna.

Alcazaba

I den här delen levde de som försvarade Alhambra och här är det mest höga och tjocka murar. Det är den här delen som syns nera från Granada.

Nasrid Palace

Här levde härskarna med sitt tjänstefolk och här finns vackra rum och små trädgårdar, allt är väldigt utsmyckat och ornamenterat. men det borde ha varit kallt på vintern, alla fönster har ju bara galler, inget glas eller synliga fönsterluckor.

I hela palatset är golv, väggar och tak täckta av sirliga mönster och arabiska skrifter. Väggarna ser ut att vara uthuggna ur sten, men det är en speciell sorts murbruk med marmorpulver som använts för att gjuta plattorna som sitter på väggarna.

Golven har intrikata geometriska mönster i kakel och taken har fantastiska tre-dimensionella mönster gjorda på samma sätt som väggarna. Fönstrena har sirliga galler och de bastanta trädörrarna är fulla av snidade mönster. Helt otroligt vilken arbetsinsats som krävts, men så tog det närmare 200 år att bygga Alhambra.

Taken går heller inte av för hackor när det gäller detaljrikedom och utsirning. De består av tre-dimensionella gjutna detaljer av marmorbruk eller snidade trädetaljer, en del ser guldbelagda ut, andra är färglagda. Det är helt otroligt att tänka sig att de byggde det här för 700 år sen.

Hur de tillverkade de intrikata galler som sitter i alla fönster berättade inte guiden. Förmodligen också någon form av gjutning. Fantastiskt är det, tänk att få det passa så precis.

Dörrarna var också imponerande att se, stora tjocka dörrar i massivt trä fulla med utsnidade geometriska mönster, ser ut som om de skulla vara tillverkade i en modern CNC-maskin.

miljöer

Palace gardens

I den här delen odlades mycket av de grönsaker som behövdes i palatset och den har gjorts om flera gånger under århundradena som den funnits.

General life

En del av Alhambra kallas för General life, här var det tänkt att man skulle leva ett vanligt liv, utanför palatset. För att komma hit måste man passera en bro över vägen vi gick upp till Alhambra tidigare idag. General life har vackra trädgårdar, byggnader och promenadstråk. Dammar och fontäner försörjs av vatten från floden som rinner genom Granada.

Vackra blommor som blommar i mitten av november.

Jag blir alltid lika imponerad av hantverksskicklighet, gammalt som nytt. Alhambra är verkligen värt ett besök!

Äntligen dags för lite mat

Trots att vi känner oss rätt möra i benen, väljer vi att ta en promenad från Alhambra ner till hotellet. Det är ju mest nedför och inte alls lika ansträngande som när vi gick upp hit. Det hinner bli mörkt innan vi är framme vid hotellet. Vägen går genom en ravin omgiven av stora träd och grönska. En härlig miljö som omväxling till Alhambras stenbyggnader och Granadas brusande stadsliv.

Efter en lång dag med minst 10 kilometer i benen backe upp och backe ner, ska det bli skönt att sitta ned vid någon mysig tapas-bar. Vi behöver inte gå långt från hotellet för att hitta flera ställen vi kan prova spansk mat och vin på.

Nästa blog

Sista dagen på vår roadtrip i till Granada, ser vi på Windy (en vädertjänst på internet) att det är stormvindar från sydost kring Almerimar. Vi väljer att åka direkt tillbaka till marinan utan några längre stopp längs vägen. Det här början på en längre period med hård vind från sydost och vi blir inblåsta, då det inte ens går att ta sig ut ur marinan p.g.a stora brytande vågor i inloppet.

Annons
%d bloggare gillar detta: