Till Cadiz

Nästa ställe vi vill besöka innan vi seglar tillbaka till Lagos är Cadiz, en av de äldsta städerna i Europa med anor sen 1200-talet före Kristus. Men först måste vi passera genom Gibraltar sund när det är rätt förhållanden. Eftersom vi seglar, vill vi ha vind som helst blåser ut i Atlanten. Vi vill även passera Gibraltar sund med så lite motström som möjligt.

Tidvattenströmmen i Gibraltar sund uppgår ofta till 2-3 knop och vid vissa tider är den ännu större. Om det dessutom är vågor som går mot tidvattenströmmen, bildas korta branta vågor som kan göra det helt omöjligt att passera.

Det är flera faktorer som måste stämma för att vi ska få en behaglig segling till Cadiz.

  1. Vind från rätt håll.
  2. Rätt tidvattenström, vid västlig vind, passera Tarifa kring högvatten.
  3. Lämna Gibraltar när solen går upp för att kunna hinna fram medan solen fortfarande är uppe

Tidvattenströmmen flyter alltid mot platsen där det är lågvatten. Det innebär att när tidvattnet höjs på en plats så har man motström för att ta sig dit. Tidvattenströmmen är som svagast när det är hög- eller låg-vatten.

Tyvärr visar väderprognosen på vind kring väst den närmaste veckan och vi vill inte vänta så länge på perfekta förhållanden. Den dag vi ska segla till Cadiz visar prognosen på svag vind från sydväst på förmiddan. Under eftermiddan ska den vrida mot väst och öka lite.

Vi lämnar Gibraltar i gryningen för att hinna fram till Cadiz innan det är mörkt. När vi kommer förbi Gibraltarklippan mötte vi det här 400 m långa containerfartyget som kan över 20.000 containers.

De är verkligen havets jättar. De är 60 meter breda, så de har ungefär samma yta stora som 4 fotbollsplaner. De går fort också, över 20 knop, men det märks inte förrän man kommer nära dem.

Det blev en fin färd genom sundet medan solen går upp bakom oss. För att få svagare motström, valde vi en rutt nära den Spanska kusten, ca 500 m från land. Ibland fick vi till och med lite medström som beror på de virvlar som bildas nära land.

Vi kommer fram till Tarifa som planerat och Atlanten är lugn och fin så vi slipper möta några obehagliga vågor.

Några timmar ut från Tarifa vänder strömmen och är med oss några timmar upp mot Cadiz. Vi har fin segling i en ökande bris som sakta vrider mot väst. Någon timme inna vi är framme vid inloppet till Cadiz, vrider vinden mot nordväst. För att hinna till Cadiz innan det blir mörkt stöttar vi med motorn för att hålla höjden.

Cadiz ligger på ett stort sandrev som bildar en ö i deltat där flera floder mynnar. Från sjösidan domineras staden av de stora hotellen som ligger efter den långa stranden på södra delen av ön och bakom hotellen reser sig pylonerna till den stora hängbro som förbinder Cadiz med fastlandet.

För att komma in till marinan ute vid Puerto America, måste vi runda Cadiz på norra sidan förbi den gamla staden med sin gamla befästning längst ut på udden.

Vi lägger till halv sex och hinner precis checka in innan de stänger för dagen. Från marinan har vi utsikt in mot hamnen för kryssningsfartygen där Iona ligger förtöjd när vi kommer dit. Fartyget är inte riktigt lika stort som de största containerfartygen, det är 50 m kortare. Det finns plats för över 5.000 passagerare. Jag tror inte det var så många ombord den här gången, på några av fartygest balkoner står folk och tittar på solnedgången.

Nästa blog

Vi stannar i Cadiz över en vecka, staden visade sig ha mycket att erbjuda och i nästa berättelse tar vi med er till de gamla delarna av staden. Bl.a till La Caleta, där en scen i Bond-filmen Die Another Day spelades in.

Annons
%d bloggare gillar detta: