Missa inte Cadiz, del 1

Den enda förväntan jag hade på Cadiz vara att sitta på samma bar som James Bond gjorde i filmen Die Another Day och sippa på en Vodka Martini medan Carina, klädd i bikini, kommer gåendes mot mig efter att ha tagit ett dopp på La Caleta nedanför baren. Tyvärr uppfylldes den inte. Men Cadiz hade så mycket annat att erbjuda att vi gärna återvänder dit en annan gång.

Cadiz ligger på norra änden av ett långt sandrev i deltat där floderna Guadalete och Rio de San Pedro mynar i Atlanten en bit söder om Sevilla. Gästhamnen vi valde att lägga till i, ligger vid 1 på kartan. De oranga linjerna är de cykelvägar och strandpromenader vi använde när vi var där.

  1. Gästhamn
  2. Park med stora träd
  3. La Caleta
  4. Centrum
  5. Den gamla stadsdelen vid södra stadsmuren
  6. Den 4 km långa strandpromenaden längs stranden som fortsätter 12 km till längre söderut

Eftersom marinan ligger en bit från city, använder vi våra cyklar och då är vi inne i centrum på 5 minuter. Det går en strandpromenad längs vattnet hela vägen från marinan in till den gamla fästningen på norra sidan av La Caleta.

De stora träden

Strax innan man kommer fram till det gamla fortet, ligger en park, Jardines de la Alameda Hermanas Carvia Bernal y Clara Campoamor (ja, parken har ett sånt långt namn), där det växer två stora gummiträd. Träden planterades kring förra sekelskiftet och är drygt 100 år gamla. Här finns också en fin men kall och obekväm parksoffa, synd, det är rätt lugnt och skönt här, med fin utsikt över vattnet upp mot fastlandet på andra sidan Bay of Cadiz.

Viken La Caleta är omgiven av fort på båda sidor och det norra fortet, Castillo de Catalina, är upprustat och används bl.a som utställningslokal för konst och historia. När vi var här hade man en utställning om en stor katastrof som skedde här 1947. Det var motsvarande 200 ton TNT, i ett gammalt lager med minor och torpeder från 2:a världskriget, som exploderade. Det påminner lite om den stora explosion som skedde i Beirut 2020.

La Caleta

La Caleta har en fin sandstrand och mitt på den ligger en gammal SPA-anläggning, Balnearo de Nuestra Señora de La Palma y del Real, som användes som bar vid inspelningen av Bond-filmen Die Another Day. När vi var där var det stängt, där försvann möjligheten till en vodka martini vid den här klassiska stranden. På högra sidan av viken finns en bar/restaurang nere vid båtupptagningen. Här var det alltid fullsatt alla eftermiddagar det var sol och det var inga problem att beställa något att dricka även om det inte fanns lediga bord. Det vara helt i sin ordning att tala om att man satt på muren någonstans och så kom de dit med beställningen.

Centrum

När vi skulle in till centrum, cyklade vi mot kryssningshamnen och ställde cyklarna på Plaza de España där det finns en stor cykelparkering eller rättare sagt mest mopeder. Längst in i hörnet fanns det några cykelställ där vi kunde låsa fast våra cyklar.

Vi tycker det är kul att lära känna städer genom att vandra på gatorna och bara titta på alla byggnader, butiker och människor. Har man en karta till hands är det ett bra sätt att lära sig hitta i en stad. Här finns hur många restauranger och barer som helst. Även om man tillbringade ett helt år här tror jag inte man skulle hinna med att äta mat på alla.

Här är heller inga problem med att ha matservering långt från själva restaurangen och köket. Så här får man inte göra i Sverige. Det är mycket som är enklare i andra länder än i Sverige.

Marknaden

Marknaden i Cadiz var en minnesvärd upplevelse, här fanns blommor, bakverk, grönsaker, kött, fisk och en hel del små matserveringar. Det var stor aktivitet när vi var där innan sisestan börjar. Förutom att bara titta på allt, stannade vi till och åt några enkla tapas och bara njöt av alla intryck.

Katedralen

Alla sydeuropeiska städer verka ha minst en stor katedral, så även Cadiz. Som så ofta är fallet i katolska kyrkor, är de prkatkfulla byggnader med enorma utsmycningar både invändigt och utvändigt, men mest inne.

Nästa blog

Vi fortsätter vårt utforskande av Cadiz och börjar även fundera på när det kan vara lämpligt att segla tillbaka till Lagos, helst ska vi komma dit den 15:e december, men så blir det nog inte eftersom vädret förmodligen har andra planer.

Annons
%d bloggare gillar detta: