Missa inte Cadiz, del 2

Vi har tillbringat några dagar med att utforska den norra delen av Cadiz och nu har det blivit dags att ta oss bort mot de södra delarna och den långa stranden med alla stora hus efter vattnet, på håll ser det ut som Copacabana beach i Rio de Janeiro.

Cadiz ligger på norra änden av ett långt sandrev i deltat där floderna Guadalete och Rio de San Pedro mynar i Atlanten en bit söder om Sevilla. Gästhamnen vi valde att lägga till i, ligger vid 1 på kartan. De oranga linjerna är de cykelvägar och strandpromenader vi använde när vi var där.

  1. Gästhamn
  2. Park med stora träd
  3. La Caleta
  4. Centrum
  5. Den gamla stadsdelen vid södra stadsmuren
  6. Den 4 km långa strandpromenaden längs stranden som fortsätter 12 km till

Den södra änden av innerstan ligger bakom den tjocka stadsmuren som mitt på är genombruten av en stor esplanad. Här finns ett gytter av små gränder ner mot det stora torget, Plaza de San Juan de Dioz, som kantas av otaliga barer och restauranger. Torget mynnar vid hamnen där kryssningsfartygen lägger till och vi ser en del grupper som vi gissar kommer från fartyget som ligger i hamn just nu.

Vi är här i december och det blir lite kyligt när solen går i moln. Men så fort solen får chans att synas, stiger temperaturen snabbt till över 20 grader i lä från vinden.

Stranden söder om Cadiz

Nästa dag är det karblå himmel och vi cyklar söderut igen, den här gången fortsätter vi på strandpromenaden utanför stadsmuren, ända bort till där promenaden tar slut, vid Baluarte de la Cortaduna, knappt 4 km utanför den södra stadsmuren. På en sidan av den fina strandpromenaden ligger en bred sandstrand och sen den blåa Atlanten. På andra sidan kantas promenaden av höga hus. Det är sandstrand hela vägen och den fortsätter ytterligare 12 km söderut där den bryts av att floddeltat har en myning där. Med jämna avstånd ligger det restauranger nere på stranden och de flesta är faktiskt öppna, fast det knappt är några människor på stranden.

När vi ska äta lunch, finns det inget ledigt bord på de första restaurangerna vi kommer till. Vi får försöka tre gånger innan vi kommer till en restaurang som har ett ledigt bord.

Vi avslutar eftermiddan med att känna hur varmt (kallt) det är i vattnet. Det är ebb så stranden är extra bred nu och sanden är så mättad av vatten längst ner att det bildas en spegel där.

Vi avslutar strandpromenaden med en svalkande drink på en liten bar på strandens norra ände.

Tavira Tower med Camera Obscura

Innan vi lämnar Cadiz, vill vi besöka en berömd Camera Obscura som vi läst om. Den ligger högst upp i ett av stadens alla vakttorn och eftersom de bara kan ta emot ett fåtal besökare varje gång, har vi varit ute i god tid och köpt biljetter till en visning.

I mitten är det en stor vit skålformad filmduk och ovanför sitter speglarna som projicerar en bild ned på filmduken, ungefär som ett periskop. Under visningen riktar guiden speglarna åt olika håll och berättar om byggnader och delar av stadens historia. Vi har soligt väder, vilket gör att bilden blir tydlig och fin.

I princip ser man samma saker som på bilderna nedan, som jag fotograferade från taket medan vi väntade på att det skulle bli vår tur.

Vid det här besöket fick jag även lära mig att den här byggnaden har varit med i en Tintin-bok där man ser kapten Haddock spana från toppen av Tavira Tower där Camera Obscura är installerad. Tintin och Dupontarna spanar ut mot havet utanför den långa sandstranden.

Lyxkryssare och kryssningsfartyg

Under den vecka vi var här gästades Cadiz av flera olika kryssningsfartyg, lyxkryssare och jultomtar på vattenskoter. Lyxkryssaren Yas är ett ombyggt militärfartyg som jag tycker har en uppseendeväckande och snygg design. Fartyget ser mycket mindre ut än vad faktiskt är.

Nästa blog

Det har blivit dags att segla tillbaka till Lagos och prognosen ser lovande ut för att lämna Cadiz imorgon. Det är egentligen en dag för tidigt, vi har inte plats i Lagos förrän i övermorgon. Skulle vi vänta en dag till får vi hård motvind och det vill vi undvika. Vi ses i nästa blog!

Annons
%d bloggare gillar detta: