Nattsegling till Lagos

Vi seglar sista sträckan till Lagos utan stopp på vägen. Det är ungefär 120 distansminuter (220 km) dit och vi kan sätta kurs direkt på Lagos, det finns inga hinder på vägen. Vi anpassar rutten lite efter hur vinden ska blåsa längs vägen, det ska blåsa mer ju längre söderut man seglar. Strategin är att ha en mer sydlig kurs tills vi kommer ut i lagom vind och sen sätta kurs mot Lagos.

Jag räknar med att vi kommer att segla sträckan på under 24 tim och det vore skönt att komma fram innan lunch, så vi lämnar Cadiz mitt på dagen den 13 December och innan dess hann vi med en Lucia-fika ombord.

Delfiner

Vi använder motorn för att komma ut på öppet vatten och få lite seglingsbar vind som blåser från öster. När seglen är satta dröjer det inte länge innan vi får sällskap av flera delfiner. De är stora och svarta, och det ser ut som om en av dem har skadat sin ryggfena som är vit och det ser ut att vara avtryck av nät i den.

Det blir en lugn segling i lite svagare vind än vad prognosen lovade, men det beror nog mest på att gränsen för den lite hårdare vinden ligger några sjömil längre söderut än vi seglar. Det går ändå tillräckligt fort för att vi ska hinna fram innan lunch imorgon. Vinden varierar en del och det blåser från öster hela tiden. Det blev motorgång någon timme under natten.

Måsbesök

Strax innan solnedgången får vi besök av en mås, den är totalt orädd och då brukar de vara utmattade, så den får följa med så länge den vill. Den hängde med ända tills vi kom närmare kusten igen, vid Faro, och då var det nästan gryning. När det blivit ljust, såg vi något som var mindre roligt.

Hade jag tänkt efter lite så vet jag ju att måsar bajjar och så gjorde även den här. Det var fullt med måsbajs uppe på sprayhooden där den legat, inte så roligt att ta hand om. Det hjälpte inte att skrubba med tvättmedel och diskborste. Det satt kvar mörka fläckar inne i tygets fibrer. Men det var värt det, jag hade ju sällskap under mitt nattpass.

Vissa stunder hade vi perfekt plattläns och då kunde vi segla med båda förseglen skotade åt var sitt håll. Helst skulle vi spirat ut dem med bommar, men det betyder att jag måste lämna sittbrunnen för att jobba på fördäck och då ska Carina också vara vaken. Nej, det är inte värt besväret, vi seglar tillärckligt bra ändå.

Flera gånger under natten fick vi konstiga meddelanden på vår plotter som jag inte kunde förstå vad de betydde, men eftersom vi inte blev anropade på Vhf-radion, så antog jag att det inte gällde oss.

Nu i efterhand tror jag att meddelandet avser ett fartyg som saknar uppgift om position i sina AIS-meddelanden. Det är en sak vi märkte när vi seglade från Karibien till Azorerna, då mötte vi ett stort fiskefartyg som inte visades på plottern. När jag pratat med andra seglare om det, så förekommer det att just fiskefartyg har mixtrat med sin AIS-sändare så att den skickar fel position eller inte alls.

Lagos Marina

Vi kommer fram på förmiddan och det är en solig dag, härligt.

Eftersom vi redan varit i marinan blev det en smidig incheckning och de brydde sig inte om att titta på våra vaccinationsintyg. Vår plats var inte ledig än, så vi fick en tillfällig plats längst ut på vår favoritbrygga F. Båten som ligger på den plats som vi fått tilldelat oss, på brygga O, skulle lämna inom 2 dagar, men det dröjde tills efter jul innan den båten kunde ge sig av. Visade sig då att brygga O också var väldig trevlig och med bra båtgrannar 😊

Nästa blog

Jag är osäker på vad nästa blog kommer att handla om. Antingen blir det om vintermånaderna i Lagos eller så har jag hunnit skriva klart de mer tekniskt inriktade inlägg jag har planerat skriva. De kommer att handla om elsystem på en lite större segelbåt avsedd för långsegling. Det är mer jobb än jag trodde, men så är det med mycket man ska göra. Det är väl tur att man ofta underskattar hur mycket jobb det är med något. Annars skulle nog inte mycket bli gjort 🙂 Ha det bra till nästa gång.

Annons
%d bloggare gillar detta: