Vinter i Lagos

Tänk vad tiden går fort. Nu när jag skriver den här artikeln om sista månaderna i Lagos, är året nästan slut och vi har hunnit segla ner till Las Palmas via Porto Santo, Lanzarote och Fuerte Ventura. Men mer om det i kommande inlägg.

Efter höstseglingen längs Spanska sydkusten tillbringade vi resten av vintern och våren i Lagos. Vi fick besök av barnbarnen några veckor, och nu är det redan vår och dags att börja tänka på hur vi ska förvara båten när vi åker hem till Sverige över sommaren.

Julfirande

En dryg vecka efter att vi kommit tillbaka från seglingen i Spanien är det dags att fira Julafton och julpyntet tas fram på Sally.

På annandag jul får vi besök av barnbarnen med familj. Vi får flera soliga dagar då vi kan gå till stranden, men tyvärr även några dagar med moln. Vi försöker bada lite, men det är lite för kallt i luften och vattnet för långa bad. Bara 18-19 grader i vattnet, brrr……även Atlantvågorna är lite för stora för barnen.

Vinterdagar i Lagos

Vad ägnar vi oss åt när vi inte har besök eller jobbar med båtunderhåll?

Vi vandrar mycket och här i Lagos finns långa stränder som inbjuder till långa vandringar. Väster om inloppet finns flera små sandstränder omgivna av klippor och grottor som är så typiska för Algarvekusten. Öster om inloppet till marinan finns en lång sandstrand, Meia Praia, som sträcker sig flera kilometer bort till Alvor.

Ibland umgås vi med båtgrannarna, och det hände att till och med en av skeppskatterna vågade sig ombord när matte och husse var där. Kvällarna brukar vi avsluta i båten med att spela spel eller titta på en film eller TV-serie.

Eftersom vi behöver handla mat i en affär nära båten, ofta med lite begränsat utbud, hittar man inte alltid det man vill ha. Man får köpa det som finns. Att spara på och återanvända t.ex. en droppfri honungsflaska, ägnar vi också tid på 🙂

Vinterstormar och sandblåst från Afrika

Det är inte alltid soligt och lagom vind, även om det oftast är det. Den här vintern drabbades Lagos av två vinterstormar med hård vind från syd som ger grov sjö in mot stränderna kring Lagos. Vid de här stormarna flyttad vågorna in så mycket sand i inloppet till marinan att det efter andra stormen inte längre gick att komma in med segelbåtar utom vid högvatten. Vid lågvatten var bottnen synlig nästan hela vägen till andra sidan av inloppet. Flera båtar fastnade och kom inte loss förrän det blev högvatten.

När den första stormen hade bedarrat lite, anlände den Tyska båten Todeloo och det blev en rätt vådlig entré med stora brytande vågor före, efter och vid sidorna av båten. De hade nog lite tur att de inte fastnade i en brytande våg. Inloppet hade börjat grunda upp och det gick att komma in även om det inte var högvatten.

Den andra stormen som drabbade Algarvekusten var lite hårdare än den första och det var under denna storm som den mesta sanden drev in i inloppet och gjorde det omöjligt att ta sig in under lågvatten.

I samband med starka sydliga vindar från Afrika, för vinden också med sig stora mängder fin sand som gör att luften färgas i en ton av sepiabrunt. Vid ett tillfälle var det mycket sand i luften i flera dagar i sträck och hela båten fick ett tunt lager fin sand. Då räcker det inte att spola med vatten för att få bort den. Man måste även gno med borste eller trasa. Sanden fastnar även på masten, seglen, rep, block och skotskenor som också behöver göras rena för att minska slitaget på utrustningen.

Båtunderhåll

Ungefär en gång per år plockar jag isär vinscharna för översyn med rengöring, infettning och eventuellt byte av fjädrar till stoppspärrarna. Vi går även över alla rostfria detaljer och tar bort rost som bildats. Ofta har rosten färgat av sig på underlaget som också behöver rengöras. Om det är mycket rost kring beslaget, brukar jag montera bort det och göra rent även under beslaget och täta om så att det inte rostar på undersidan igen.

Vi passar också på att tvätta, polera och vaxa överbyggnaden som tar mycket stryk av sol och salt. Efter varje segling spolar vi bort salt från hela båten. Det gör att både överbyggnad och beslag håller sig fina längre.

Båtgrannar

Vi är inte ensamma om att vara förtöjda länge i marinan och vi brukar alltid lära känna några nya seglare vid längre stopp. Den här vintern lär vi känna och umgås med besättningarna på Make My Day, Sigrid och Solit. Make My Day ska segla i Medelhavet till sommaren och Sigrid ska ta en tur till Madeira och Azorerna.

Sommarlov

Lagos marina har höga priser under sommaren, som räknas som högsäsong här, och det har blivit dags att fundera på var vi ska ha Sally under den tiden. Vi ska tillbringa sommaren hemma i Sverige och väljer att ställa båten på land hos Sopromar, det stora båtvarvet här i Lagos. Det är billigare och säkrare än att ha båten i marinan.

Inför förvaring på land en längre tid, finns det en hel del att göra och vi vill bli klara med så mycket som möjligt innan upptagningen. När båten är på land fungerar kyl- och frys sämre eftersom de behöver sjövatten för att fungera bra. Det gör att vi vill bo så kort tid som möjligt i båten när den står på land.

Det enda vi måste vänta med till efter upptagningen är egentligen konservering av motor och elverk, samt se hur Sally ser ut under vattenlinjen så att vi kan avgöra vilka arbeten som behöver göras där. Vi räknar med att det kommer att räcka med två nätter ombord innan vårt flyg till Sverige avgår från Faro.

Så innan vi lyfter upp Sally, ska vi tvätta, städa, inventera mat och reservdelar, tömma kyl och frys, göra lista på saker som vi ska köpa i Sverige och ta med ner till båten i höst.

När vi går igenom matförrådet hittar vi mat med bäst före datum som är passerat eller går ut innan vi är tillbaka. Så det blir många konserver i maten de sista veckorna. Motoroljan är nästan slut och vi passar på att köpa 10 liter så vi har till nästa motorservice. Det gäller att skaffa reservdelar när det går att få tag i dem och annat också för den delen. Bland långseglare kallas det för Kuba-metoden 🙂

Nästa blogg

I nästa berättelse förbereder vi båten för sjösättning och förbereder oss för att lämna Lagos för den här gången. Vi hörs då!

Annons
%d bloggare gillar detta: