Lanzarotes stora lavafält

I den här berättelsen får ni följa med oss på en dagsutflykt med hyrbil norrut på ön. Vi vill bl.a uppleva det stora kolsvarta lavafältet mitt på ön som man kan se på Google Maps.

Vi hyrde bil hos uthyraren nere vid marinan och första dagen har vi tänkt besöka några ställen på västra delen av Lanzarote, bl.a det stora svarta lavafält man ser på Google Maps, Timanfaya National Park.

Kartan visar vägen vi tog upp till dagens vändpunkt, Famara.

Femes

Först gör vi ett kort stopp i Femes, ett litet fint samhälle strax norr om Rubicon. Här har man fin utsikt över södra delen av Lanzarote.

Mirador Costa del Janubio

Nästa mål är det lilla samhället El Golfo på västkusten och på vägen dit stannar vi vid Mirador Costa del Janubio på västkusten. Där finns även en anläggning där de tillverkar salt genom att låta havsvatten avdunsta i grunda basänger. Vi har inga kort därifrån, det var väl inte så mycket att fotografera.

När vi ska fortsätta från utkiksplatsen, visar det sig att kustvägen upp till El Golfo är avstängd och vi får vända och ta en väg längre inåt land som går längs med och igenom det stora lavafältet. På vissa ställen är det bara kolsvart stelnat lavakaos. Det är precis så här jag tänker mig att det ser ut i Mordor när man läser Tolkiens berättelse. Här flög jag en tur med drönaren som gav oss en fin utsikt över lavafältet och vägen bort till El Golfo.

El Golfo

Det här lilla samhället ser ut att vara byggt efter vulkanutbrottet 1730 som skapade det stora lavafältet man ser på Google maps. El Golfo ligger precis vid Atlanten och här dånar dyningen in mot kusten hela tiden och dominerar ljudbilden totalt. De långa dyningarna vräker upp stora kaskader av vatten och skum när de bryter mot den klippiga och steniga kusten.

I närheten av El Golfo finns några stränder som består av svart sand och sten. På grund av de stora vågorna är det ingen som badar här och vi såg heller inga surfare.

Vi passade på att äta lunch på en av restaurangerna med bord vid stranden. Eftersom vi var i ett gammalt fiskesamhälle, valde vi några traditionella tapas med råvaror från havet, bl.a ”Grillade Limpets”. Just de var ingen höjdare för våra smaklökar eller ögon. De andra tapas-tallrikarna var goda, så vi blev mätta och belåtna ändå.

Timanfaya nationalpark

Utbrott som skapade Timanfaya varade i sex år och vulkanen är fortfarande aktiv! Temperaturen på 10 meters djup är fortfarande 100 till 600 grader Celcius. Timanfaya nationalpark omfattar stora delar av lavafältet och det är bara en liten del kring själva vulkanen som är öppet för besökare.

Jag startade även upp drönaren och hann inte mer än lyfta 10-talet meter när det körde förbi en parkvakt. Han stannade och upplyste mig om att man inte får flyga drönare i parken. Så det blev bara en kort video innan det var dags att landa.

Caleta de Caballo

Det här är ett litet samhälle vid en liten bukt på nordvästra Lanzarote. När vi är här bygger Atlant-dyningen upp stora brytande vågor när vattnet blir grundare och grundare i vikens mynning. Vi ser inga surfare, kanske att de inte upptäckt de fina vågorna som bildas här. Här finns ingen turism vad vi kunde se, så vi får åka vidare till nästa ställe, Caleta de Famara, för att leta lunch-restaurang.

Caleta de Famara

Det här är också ett litet samhälle vid en bukt på nordvästra Lanzarote. Det finns två rader med hus längs vattnet. De har en bred gata av packad sand som yr när vi kör där med bilen. Ena sida av gatan ligger i gassande sol, medan den andra ger skugga åt parkerade bilar. Här och var finns små gränder mellan husen och de leder ner till stranden som består av sand. Det finns en liten pir som skyddar en strand där man kan bada eller dra upp små båtar.

I den här bukten bildas det också stora brytande vågor av dyningarna som rullar in ungefär var 12:e sekund. Till skillnad från Caballo är det en populär ort för surfare. Vi såg många ute i vågorna och surf-shopar vid huvudgatan. Nere vid piren ligger en öppen restaurang som har ett ledigt bord kvar när vi kommer dit. Så här får det bli lunch.

Nu har det blivit sen eftermiddag och dags att åka söderut. Först ska vi göra ett besök i Puerto del Carmen och sen avsluta med en solnedgång vid Papagayo Beach utanför Rubicon.

Puerto del Carmen

Puerto del Carmen är ett klassiskt turistmål här på Lanzarote och det tar oss ungefär 1 timme att köra dit. Eftersom vi vill hinna med en solnedgång vid Papagayo Beach, nöjer vi oss med en kortare promenad längs strandpromenaden vid den gamla hamnen. Det är en fin och lite kuperad strandpromenad med en hel del restauranger och barer.

Papagayo Beach

Vi kommer fram till Papagayo Beach någon timme innan solnedgång. Bilvägen hit ut är allt annat än bra och det är förvånande hur många bilar det ändå finns på parkeringen ovanför stranden. Anslagstavlan vid parkeringen var full av klistermärken. Verkar vara besökare som markerar att de varit här med ett klistermärke, ungefär som vi seglare målar vårt båtnamn på piren i vissa hamnar.

Rubicon Marina

Dagen avslutas med en kväll på marinan där kvällsljuset blir magiskt med toner i gul-rosa-blått.

Nästa berättelse

Det finns mer att uppleva på Lanzarote och vi fortsätter utforska Lanzarote med hjälp av bilen vi hyrt, bl.a gör vi ett besök i fantastiska Cueva de Los Verdes på norra delen av ön.

Annons
%d bloggare gillar detta: