Vindodlingar på Lanzarote

Bilutflykten fortsätter och vi besöker öns vindistrikt kring La Geria för att se hur man odlar vindruvor i ett vulkanområde. Eftersom vi inte kom till La Graciosa när vi seglade hit, vill vi åtminstone beskåda ön från en utkikspunkt vid sundet mellan Lanzarote och Graciosa.

Bilutflykt dag 2

Vi ställer in Google maps att guida oss till Mirador del Rio, utkikspunkten uppe vid sundet mot La Graciosa. På vägen dit kör vi igenom La Geria och Masdache som är centrum för vinodlingarna på ön.

Vindistriktet vid La Geria

Ganska snart efter att vi passerat Femes börjar lavafältet och vi börjar se vinodlingar i kanten av lavafältet vid La Geria. Det finns några andra områden med vinodlingar vid Masdache och Tinajo. Det finns även en del vinodlingar upp vid Ye på norra delen av ön. Hela Lanzarote är ett eget DOP distrikt i Spanien.

Som man ser på satellitbilden över ön är det svart lava och lavasand där druvorna odlas.

Vi stannade strax innan vi kom fram till La Geria och då kunde vi se hur glest vinrankorna växer. Varje vinranka växer i en egen liten muromgärdad grop. Muren är byggd på gropens norra sida för att hindra dem från att fyllas av sand som den ständiga nordliga vinden drar med sig.

Det var verkligen ett helt oväntat sätt att odla vindruvor och man kan verkligen undra hur de kan överleva i den här miljön. Svart sand som förmodligen blir jättevarm på dagarna. Dessutom ser det ut att vara väldigt torrt och ingen annan växtlighet.

Eftersom vi kör bil hoppade vi över vinprovning i bodegorna vi körde förbi i La Geria och Masdache.

Man odlar flera olika sorters druvor och tillverkar både vita, röda och rosé-viner. En av de mer kända druvorna är Volcanic Malvasia som ger smakrika lite sötare viner, men det går även att göra lite torrare viner av druvan.

Norra Lanzarote

På norra Lanzarote har landskapet ändrat karaktär och är mycket grönare och bergigare. Från vägen på bergssidan har vi fin utsikt över gröna dalgångar som vattnas av vattenånga från Atlanten. Den här dagen kunde vi se hur solen lyser upp vattendiset som blåser in över land.

Haría

När vi kom till Haría var det dags för lunch och stan verkade rätt livlig med mycket folk på gatorna. Vi stannar till här för att försöka hitta en mysig restaurang och det visar sig vara ett fint litet samhälle med rätt många restauranger öppna.

Här i Haría finns en skulptur av en korgmakare från Lanzarote, Don Eulogio Concepcion Perdomo. Han är tydligen ihågkommen för sitt arbete med att lära ut kunskapen hur man flätar korgar, tydligen en viktig tradition på ön.

Mirador del Rio

På norra Lanzarote ligger den här utsiktsplatsen med magnifik utsikt över La Graciosa. Eftersom vindarna inte förde oss till La Graciosa den här gången, ville vi ändå se hur ön ser ut och då är den hör utkiksplatsen ett bra ställe för det.

På vägen tillbaka till Rubicon tar vi först kustvägen söderut från Mirador del Rio och sen vidare till Órzola. Efter Órzola kör vi söderut mot den gamla lavagången Cueva de los Verdes och senare Costa Teguise. På vägen till Cueva de los Verdes, stannar vi till vid en liten strand El Arco, som ligger strax söder om Órzola.

Órzola

I Órzola ligger hamnen där färjorna till La Graciosa går. Hamnen såg inte ut att ta emot besökande segelbåtar. Vi hittade en liten restaurang vid strandpromenaden söder om båthamnen där vi stannade för en kopp kaffe innan vi fortsatte söderut.

Stranden vid El Arco

Strax utanför Órzola såg vi en liten sandstrand insprängd i den klippiga kusten. På håll såg den fin ut, men när vi parkerat och gått ner till stranden såg vi att vattnet var rätt grumligt. Det gjorde att vi avstod från bad den här gången.

Cueva de los Verdes

Lite längre söderut kom vi till Cueva de los Verdes, en lavagång, flera kilometer lång. En del av gången är öppen för besökare och det finns lediga platser för oss i dagens sista visning. Guiden pratade både spanska och engelska, men tyvärr mest spanska, så vi kände att vi som inte förstår spanska gick miste om en del information. Trots det tyckte vi att det var en givande halvtimme att uppleva en lavatunnel.

Costa Teguise

En liten bit norr om öns huvudstad, Arrecife, ligger Costa Teguise. Här finns åtminstone två sandstränder och därmed är staden ett turistmål. Vi stannar till här för att äntligen bada och förhoppningsvis hitta en restaurang där vi kan stilla vår hunger efter det ansträngande dagsprogrammet. Av någon anledning har vi inte några bilder från stranden och den fina strandpromenaden. Så ni får nöja er med några bilder från vägen ner till stranden, här fanns många fina blommor att fotografera.

Carina lämnar mig

Innan vi lämnar Lanzarote för den här gången, ska Carina passa på att åka hem till Sverige en vecka. Under tiden passar jag på att njuta av livet som singel i soliga Rubicon.

Veckan går väldigt fort och jag hinner nätt och jämt med att tvätta, handla och laga mat, raska promenader för hälsans skull. En av fiskebåtarna för trofé-fiske som ligger vid bryggan görs iordning och det skulle säkert vara en häftig upplevelse att följa med. Poolen är fortfarande öppen och där är det skönt att vara en stund på eftermiddan.

Dagarna går fort även utan sällskap, men saknar såklart Carina.

Carina har kommit tillbaka och äntligen är tiden som singelman slut!

Nästa blog

Vi besöker Gran Tarajal på Fuerteventura under vår fortsatta segling där Las Palmas är slutmålet det här året.

Annons
%d bloggare gillar detta: