Nostalgitripp till Morro Jable

Från Gran Tarajal är det en kort segling, drygt 20 sjömil ner till Morro Jable på södra Fuerteventura. Vi har varit där en gång förut, i början av 1990. Då hade man precis börjat bygga stora hotel vid den fina stranden. Vi får se om vi känner igen oss nu.

Vi får en skön segling längs kusten ner till södra Fuerteventura och vi seglar förbi det stora området med ljus ökensand som täcker ett stort område tvärs över ön. Här ligger bl.a den kända stranden Sotavento de Jandia.

När vi närmar oss södra änden av Fuerteventura ser vi att det är mycket mer hotell här, även på stranden vid Playa Matoral som var helt obebyggd 1990. Fyren ute på udden av stranden vid Morro Jable fanns inte heller, den byggdes året efter, 1991.

Hamnen i Morro Jable har också byggts sen vi var här sist. Den har inte plats för så många gästande båtar, och de två provisoriska bryggor som låg i yttre hamnen har inte kontakt med land. När vi kommer till hamnen finns ingen ledig plats till oss och istället ankrar vi utanför byn.

Vi får två underbara dagar i Morro Jable. Förutom att vandra runt i Morro Jable och leta efter saker vi känner igen sen vi var här sist, hinner vi med lite annat också.

Numera finns det en fin strandpromenad längs vattnet från byn nästan hela vägen bort till fyren. För 32 år sen var det bara klippor mellan byn och den långa sandstranden. Det ser ut som hela stranden blivit bredare, kanske har de fyllt på med mer sand också.

Vår favoritrestaurang för 30 år sen är fortfarande populär och när vi ska äta lunch där har vi tur och ett bord blir ledigt precis när vi kommer dit. Nu heter restaurangen La Laja och serverar många olika fiskrätter. Perfekt, det tycker vi om.

Maten är god och läget är fantastiskt, men vi upplever inte att restaurangen lika gemytligt och genuin som då. Det kanske blir så när man återupplever något, allt förändras och även vi.

De två dagar vi är här har vi jättefint väder med klarblå himmel och en skön fläkt från havet. Här är lagom mycket turister, inte för mycket och inte för lite, helt perfekt enligt oss.

Ljussken i vattnet

Vi har några lugna fina kvällar med bara lite dyning och nästan ingen vind. Det ger effektfulla reflexer i vattnet från lamporna på land. Kvällarna är ljumma så vi sitter ute i sittbrunnen till sent och njuter innan det är dags att krypa in i ruffen för att sova.

Sent en kväll ser vi ett ljussken nere i vattnet som närmar sig båten, när det kommer närmare, delar det upp sig i två och sen tänds en tredje lampa under vattnet.

Det måste vara dykare! De stannar upp och rör sig kring båten ett tag och sen ser de ut att följa vår ankarkedja en bit. När de kommit till ankaret, fortsätter ytterligare en bit ut innan det är dags för dem att vända tillbaka. De kommer tillbaka ungefär samma väg och vi ser ljusskenen sakta röra sig mot stranden. Innen de kommer upp ur vattnet släcks lamporna och vi förlorar dem ur sikte.

Snart är det dags för ARC 2022 att lämna Las Palmas och segla till St Lucia i Karibien. Vi vill vara där och vinka av båtarna tillsammans med en del av våra vänner från ARC 2019 som också är i Las Palmas nu.

Nästa blog

Nu är det nästan 200 ARC båtar inne i marinan i Las Palmas och det innebär att lika många andra båtar har fått lämna marinan. Antingen har de hittat plats i någon annan hamn på Kanarieöarna eller så ankrar de utanför marinan. Enda möjligheten att ha båten i Las Palmas just nu är att ankra. Så vi får hoppas att vi hittar en plats att ankra Sally i Las Palmas.

Las Palmas, here we come!

Annons
%d bloggare gillar detta: