Till Dunkerque

Vi lämnar Zeebrügge och Belgien tidigt på morgonen för en kort motorfärd på ca 5 timmar till Dunkerque i Frankrike. Och än är det ingen värme!

wm-20190615-054346

Belgien har en kort kust mot havet, men inga små mysiga byar här inte. wm-20190615-072600.jpg

Vi får en bra plats längs med bryggan hos en trevlig båtklubb i Dunkerque, och nu börjar tidsvattenskillnaden bli stor.

Samma stolpe som bilden ovan!

wm-20190615-190406.jpg

När vi seglat till Polen och Tyskland tidigare somrar, har vi sett hur de vårdat minnet av sina stupade i krig, framför allt i andra världskriget, med minnesmärken och museer. Så är det även i Nederländerna, Belgien och Frankrike. Ingen vet säkert hur många som dog pga kriget, men antalet som nämns mest är ofattbara 60 miljoner, hälften soldater och hälften civila.

wm-20190617-101110

Inget annat krig har skördat så många offer. Eftersom Sverige inte deltog aktivt i kriget, tror jag vi ofta glömmer vad som krävdes av andra så att vi idag kan leva i ett fritt land, och hur skör vår demokrati och yttrandefrihet kan vara. Känner tacksamhet till många.

I Dunkerque var vi till museet Operation Dynamo. I månadsskiftet maj-juni 1940 blev engelsmän och fransmän avskurna och instängda på stranden vid Dunkerque och Churchill beslöt att evakuera sina soldater. Stridsfartyg, lastfartyg, fritidsbåtar, fiskebåtar, alla båtar de fick tag på användes. Totalt evakuerades drygt 330 000 brittiska och franska soldater. Det har förstås gjorts många filmer om det här, och jag kan rekommendera Dunkirk från 2017, den är riktigt bra. Gillar man temat krig, motståndsrörelse osv. så har vi även sett serien Das Boot, som finns på SvtPlay just nu, jättebra.

Bunkrar i sanddynerna. Här gömde soldaterna sig.

Man kan göra konst av allt. Här spegelglas på en nedfallen bunker.

wm-20190617-111250

Jonas glad med sin första glass. En av våra varmaste dagar, men ni ser stranden bakom, helt tom. Så badvärme är det inte än.

wm-20190620-203125_005
Annons

2 svar till “Till Dunkerque”

    • Den missade vi, synd. Hade lämnat redan när jag publicerade texten. Gör mitt bästa för att komma ifatt med skrivandet så allt ska vara så aktuellt som möjligt. Men det är ju så mycket annat att göra också 🙂 Några tips för Brest som är vårt nästa stopp?

      Gilla

%d bloggare gillar detta: