Riorna i Galicien

Kastar loss igen och rundar Faro de Finisterre, Spaniens västligaste punkt. Romarna trodde att det här var jordens västligaste punkt, och att världen var över här.  Därav namnet, finis terrae som betyder ”slutet på jorden” på latin. Vi hade tänkt att runda udden och lägga oss i viken innanför, men seglingen var så härlig att vi bestämde oss för att fortsätta lite längre.

Nu är det rakt söderut som gäller. Först förbi de djupa vikarna i spanska Galicien, där vi tänker vara ett tag, och sen efter Portugals kust ner mot Porto och Lissabon.

Den här kvällen glider vi in i Ria de Muros och lägger oss på svaj utanför San Francisco bay. Den heter faktiskt så.

På kvällen tänker vi oss middag iland, vilket alltid är bekvämt när man seglat hela dagen, och det finns en restaurang i viken.  Vi klär upp oss lite och tar jollen. 

Det första som händer är att dyningen, som inte märks längre ut, bryter 2 m från strandkanten och skummet rullar in över sanden. Jag hissar upp klänningen och hoppar i det skummande vattnet i alla fall och Jonas kommer efter. Vi drar upp båten någon meter på stranden och funderar på hur vi ska göra nu. Låter vi båten ligga där den är kommer tidvattnet, som är på väg upp, att snart ta tag i båten, och ev vända den upp och ner med de brytande vågorna. Jonas ror ut en bit och slänger i ankaret för att få båten att ligga i vatten. Men eftersom vi är ”finklädda” kan han inte göra det särskilt långt ut, han måste ju kunna gå in till land med sina shorts, och båten hamnar då mitt i där vågorna bryts. Inte bra, och dessutom räcker inte förtöjningslinan till de enda stenarna som finns 30 m upp på stranden. Orkar vi dra båten så långt upp på stranden att den ligger fritt från tidvattnet? Tyvärr, för tungt med motorn på och hjulen bara gräver ner sig. Nu är vi rejält blöta av att stå och hålla en krängande jolle vid strandkanten och ger upp det här.

Gör ett försök till vid den enda rampen som finns i viken, någon hamn finns inte. Men får även ge upp även här, när risken är för stor att jollen kommer att ligga och skava mot sylvassa musselskal på rampen när tidvattnet kommer. Tyvärr inga bilder, vi hade fullt upp 🙂

Det blir improviserad middag ombord istället vid 22-tiden, rejält hungriga. Och till slut en ganska skön kväll i myslampans sken.

Vi googlade problemet för att se hur andra långfärdsseglare gör när de ska gå iland på en strand med brytande sjö och tidvatten. Det blir lite olika beroende på om vattnet är på väg upp eller ner, men grundregeln var i alla fall att vara beredd på att bada och att en person får simma från jollen till stranden. Gå-i-land kläder har man med i vattentät bag och byter om iland. Nästa gång är vi mer beredda, och bra att vi testade det här i lugnt väder och små dyningar 🙂

BOOM BANG

Måste också berätta om det Jonas skrev om på engelska gällande vårt uthal till storseglet som gick av.
Det var som tur var nästan ingen vind och vi gick för motor. Vi hade storseglet ute bara för att motverka gungningarna från dyningen som rullade in från havet. Plötsligt small det till, repet som drar ut seglet längs bommen hade gått av och seglet fladdrade fritt iväg. Eftersom det var så lugnt gick det tack och lov att utan problem att rulla in det i masten.

Vad hade hänt?

Repet som gick av är uppbyggt av tre lager. Det innersta för styrka så repet inte går av, ( nederst på bilden) sen ett inre och ett yttre som skydd för slitage utifrån. Ett rep ligger ju alltid och skaver mot något.

Av någon outgrundlig anledning har segelmakarna tagit bort de två skyddslagren och gjort en ögla av bara det innersta ( kärnan) av repet, och dessutom satt öglan i fel ände ( enligt oss ) på schackeln. Repet borde gå runt den runda delen där det nöts mindre. Nu gick det runt den tvära delen där det nöttes av mot de små ojämnheterna som finns där. Så lite behövs, speciellt när de hårdare skyddslagren var borta.

Nu har Jonas gjort en ny bättre ögla och vänt schackeln.

Anledningen till att de valt att vända schackeln åt ”fel håll” enligt oss, är att den lilla änden man tar i för att skruva fast tvärslån, kommer att repa på bommen. Inte bra det heller, men det finns schacklar där det lilla handtaget är infällt, så en sån ska köpas in så snart vi kommer till en båtbutik.

Annons
%d bloggare gillar detta: