Resa i covid-19 tider

Det har blivit November och det är dags att återvända till Sally på Grenada. Tyvärr har pandemin med covid-19 tagit fart igen och antalet smittade stiger över nästan hela världen. I takt med att antalet smittade stiger, införs mer och mer reserestriktioner i många länder och planerade flygningar ställs in. Det känns som att ju längre tiden går ju svårare kommer det att bli att resa till Grenada och Sally.

Vi försöker läsa på om vad som gäller, men dels ändras regler och förutsättningar, dels är inforationen inte alltid helt entydig och det finns utrymme för tolkning.

Så här blev vår resa

Den 2:a November bokar vi Lufthansa från Köpenhamn med avgång Torsdag den 12 Nov via Frankfurt till Barbados samt med InterCaribbean från Barbados till Grenada. Vi beräknas vara framme på kvällen samma dag, helt perfekt. Vi bokar även in PCR-test på måndag 9 Nov samt boende på karantänhotell på Grenada och fyller i inreseformulär för Barbados och Grenada. Tyvärr ändrades förutsättningarna för oss flera ggr under de kommande två veckorna till avresa.

Den slutliga resan tog ca 80 tim och vi gjorde 7 landningar i 6 länder (Sverige, England, Barbados 2 ggr, Antigua, St Vincent, Grenada) samt sov 3 nätter på hotel under resans gång. Vi behövde dessutom fylla i eller ändra inreseformulär och hälsoformulär för USA, England, Barbados, Antigua och Grenada ett flertal gånger eftersom datum för inresa och resrutt ändrades hela tiden.

Kalendern visar hur vår resa blev med flygningar, hotell, karantäner, PCR-test och ändringar.

Ändring 1

1 knapp vecka innan avresa, ställer Lufthansa in flygningen till Barbados. Men de har samma rutt tillgänglig med avgång lördag 14 Nov och framme på kvällen.

Vi bokar om till den 14 Nov och flyttar även bokning för flyget Barbados-Grenada samt våra boende på Grenada samt senarelägger PCR-testet till Onsdag 11 Nov, samt ändrar alla resedokument som krävs av Barbados och Grenada.

Ändring 2

På måndag 9 Nov får vi besked att Lufthansa har ställt in flyget mellan Frankfurt och Barbados och alla följande flygningar till Barbados det här året så det går inte att byta till senare datum.

Det innebär att vi begär pengarna tillbaka av Lufthansa och efter några dagar har vi fått tillbaka pengarna. Resan med InterCaribbean får vi ha innestående eftersom den inte är återbetalningsbar.

Vi bokar en ny resa till Grenada, den här gången med Travellink.com som hittar en resa som går över Köpenhamn med avgång Fredag 13 November och framme på Grenada Lördag 14 November. Vi flyger med Lufthansa via München till Newark, nästa dag vidare med American Airlines via Miami till Grenada. Travelink erbjuder även en reseförsäkring som visar sig oanvändbar eftersom den inte täcker covid-19, men vem hinner läsa det finstilta vid bokingar på internet!? Vi skaffar ESTA för transit i USA, det blir godkänt 3 dagar innan avfärd. Denna bokning visar sig vara ett stort misstag!

Vi ändrar återigen tid för PCR-test och bokar om boende på Grenada samt uppdaterar resedokument och fyller i nya.

Ändring 3

Vi får inte checka in för att resa till USA. Efter många turer visar det sig att transit inte är tillåtet för resande från Sverige som nu är klassat som högrisk-land av USA. Så trots gilltigt ESTA fick vi inte tillstånd att åka dit.

Detta innebär att vi måste boka om resan med Travelink, vilket visar sig vara både besvärligt och i slutändan omöjligt. När vi ringde Travelink för att boka om resan, fick vi vänta i telefonkö över 1 timme. På bruten engelska på en dålig telefonförbindelse meddelar de att vi måste vända oss till flygbolagen för att boka om resan. Lufthansa hävdar att eftersom resan är bokad av en agent (Travellink) är det agenten som ska boka om resan. Så där står vi med en resa som ingen vill hjälpa oss boka om. Själva har vi inte rätt att boka om via internet, varken hos Travelink eller Lufthansa. American Airlines tillät att man bokade av för att boka en ny resa senare som vi ju inte kan nyttja. Försäkringen vi köpte gäller inte i pandemin, snacka om lurade!

Vi hittar en ny resa från Sverige via England och Barbados med SAS och Virgin Atlantic. Sen kan vi använda den innestående resan hos InterCaribbean för att ta oss vidare till Grenada. Denna resa startar Fredag 13 November. PCR-testet från i Måndags kommer fortfarande att vara tillräckligt nytt för att gälla på Grenada som kräver max 7 dagar gammalt test. Det är dock osäkert vilka krav Barbados har för de som bara gör transit och inte ska besöka landet. För säkerhets skull bestämmer vi att göra ett nytt PCR-test samma dag som vi reser från Malmö. Det är osäkert om vi hinner få svaret innan vi landar på Barbados.

Fredag morgon på väg till Sturup, åker vi förbi det enda stället i Malmö som hade tid att göra PCR-test för resebevis kl. 8 på morgonen.

Även på denna resa med SAS är det noga med kontroll av PCR-test och biljetter för hur man ska resa och vad man ska göra i England. Vi blir godkända och får följa med. Däremot är planet mellan Arlanda och Heathrow nästan helt fullsatt och på Arlanda krävs inte munskydd (den enda flygplatsen som inte krävde det under hela resan). Det finns heller inga utplacerade behållare med handsprit, vilket alla andra flygplatser haft. Ombord krävs dock munskydd på SAS-planen.

På Heathrow tar vi in på ett hotel till nästa dag då vi ska åka vidare med Virgin Atlantic.

Ändring 4

Vid incheckningen på Heathrow hos Virgin Atlantic uppstår problem! Vårt PCR-test från i Måndags kommer att vara för gammalt för Barbados som kräver max 3 dagar gammalt test, vårt kommer att vara 5 dagar när vi landar på Barbados och enligt Virgin Atlantic häjlper det inte att vi bara ska göra transit.

De nekar oss incheckning och föreslår istället att vi fortsätter med planet till Antigua som har 7 dagar som gräns för PCR-test. Vi måste dock ha en flygbiljett från Antigua för att bli insläppta och Virgin Atlantic föreslår att vi köper en återbetalningsbar biljett till Jamaica från Antigua. Alternativet är att vänta i London till Onsdag och flyga med Virgin till Barbados då istället. Det skulle dock innebär att vi behöver göra ett nytt PCR-test i London samt ta in på hotell 5 nätter och riskera att smittas av covid-19.

Vi väljer att åka till Antigua och hoppas att det senaste PCR-testet är negativt så vi kan åka tillbaka till Barbados på Söndag.

Nu är det bråttom till planet så vi hinner inte äta frukost som vi tänkt. Ombord på planet bokar vi resa Antigua till Barbados samt bokar om hotell och matleverans på Grenada. Vi hinner inte boka resan Barbados till Grenada.

Det blir en behaglig resa till Barbados med bra service ombord och bra urval filmer så tiden går fort. Tyvärr är PCR-testet försenat så när vi lyfter från Barbados vet vi inte om vi kan åka tillbaka till Barbados imorgon.

Det är en kort flygning till Antigua och efter en välfungerande covid-19 process blir vi skjutsade till ett karantänboende nära flygplatsen. Senare under kvällen kommer svaret på våra PCR-tester, båda är negativa, dvs vi har inga virus. Yes, vi kan åka till Barbados imorgon. Snabbt bokar vi biljetterna från Barbados till Grenada, tyvärr måste vi övernatta även på Barbados, det finns inga anslutande flyg samma dag.

Resterande flygningar till Grenada går som planerat med rigorösa kontroller vid incheckning och när man går av planet.

Måndag 16 November kommer vi äntligen fram till karantänhotellet på Grenada och maten vi beställt har levererats dit. Härligt, nu kan vi äntligen koppla av, men det kommer att visa sig vara mycket mer omständligt att få tillbaka pengar för biljetten till Jamaica.

Åtgärder för att hindra smittspridning

Alla flygbolag har krav på munskydd ombord och alla flygplatser vi passerade (utom Arlanda) hade krav på munskydd. Det finns personal som uppmanar folk att bära munskydden rätt så att de täcker både näsa och mun.

Alla flygplatser (utom Arlanda) har behållare med handsprit utplacerade överallt och utanför Svergie finns personal som uppmanar en att sprita händerna flera gånger under passagen genom terminalen till flygplanet.

Social distansering tillämpas överallt och utanför Sverige begränsas ofta antalet personer i en butik, man får bara sitta på varannan stol, man sprider ut folk i flygplanet.

Desinficering ombord, dels genom att man torkar av ytor som handtag till toaletter samt desinficerar hela flygplanet invändigt innan landning.

Lessons learned

Från den här resan har vi lärt oss några viktiga saker.

 • Flygbolagen har stenhårda regler för att de som kommer ombord uppfyller alla krav för inresa som finns. Tar de med sig personer som inte får komma in, blir de bötfällda och får stå för kostnaden att transportera tillbaka personen ifråga.
 • De som sitter i gränskontrollen har ett antal regler att följa och det går i regel inte att få dem att tänja på reglerna för att man ska bli insläppt.
 • Under vårt sökande efter resa hittade jag ett jättebra hjälpmedel hos KLM. Tyvärr försent för att vi skulle ha någon riktigt bra nytta av det. KLM har en sida där man anger vilka reserutter man tänker sig och uppgifter om sina resedokument. Sen får man besked vilka dokument och regler som gäller för att kunna resa den tänkta rutten. Verkligen en bra sida.
 • En annan erfarenhet vi har är att när det står att ett PCR-test får vara max 7 dagar eller 72 tim, så räknar de tiden från det att testet togs till det att man beräknas komma in i landet.
 • När det gäller USA och ESTA så kan man få ett ESTA fast ändå bli stoppad vid gränsen om man ex.vis har varit i ett visst land de senaste 2 veckorna.
 • Köpa av resor och hotell via internet
  • Jag upplevde att Travelink försöker hetsa fram köp genom att säga att man bara har 10 minuter på sig och i tider som dessa innebär det att man inte har en chans att hinna läsa igenom alla olika regler som gäller för den tänkta resan. Regler som ofta är finstilta och på engelska.
  • När vi bokat med InterCaribbean och Caribbean Airlines har det stått att det bara finns 4 platser kvar på den här flygningen. När vi kommit ombord har det inte ens varit halvfullt.
 • Internetbaserade researrangörer som Travelink.com, Kiwi.com och Hotels.com har jättebra web-siter för att söka prisvärda resor och boenden. Tyvärr har de dålig eller rent ut sagt helt usel kundtjänst för att hantera ändringar som inte kan hanteras via webb-sidan, ex.vis för att begära återbetalning eller annan ändring som innebär kostnad för agenten. Det är också påfallande svårt att hitta hur man ska göra den här typen av ändringar. Tyvärr gäller det även Virgin Atlantic, som hade en jättebra flygning med suverän service. Men när det kom till att begära återbetalning av biljetten Antigua till Jamaica, så har de en dålig kundtjänst och långsam återbetalning.
 • För att nå kundtjänst måste man ringa och att ringa i utlandet blir dyrt när telefonkön är 1 timme eller längre. Så vi kommer aldrig mer att boka via den typen av reseagenter, vi har bara dåliga erfarenheter. Vi kan använda dem för att hitta resor, men boka gör vi direkt hos flygbolagen eller hotellen.

Annons
%d bloggare gillar detta: