Grenada, karantän och sjösättning av Sally

Efter en långvarig flygresa (Travel in covid-19 times) kom vi äntligen fram till Grenada och tog en taxi till Grand Anse Beach Palace, hotellet där vi ska tillbringa vår veckolånga karantän. Hotellet ligger fint direkt vid stranden. Dagen vi kom ändrades reglerna och hotellets gäster fick inte längre gå ner på stranden och bada, så vi fick nöja oss med att titta på stranden.

Först fick vi ett rum på nedervåningen utan balkong fast vi hade bokat med balkong. Det berodde på att rummet vi skulle ha inte var rengort efter föregående gäst, men när det var klart några timmar senare fick vi flytta till det nya rummet 🙂 Hotellets wifi funkade utmärkt hela tiden och vi kunde till och med titta på svensk web-TV.

Karantän

Eftersom hotellet inte serverar mat och vi får inte gå ut och handla, behövde vi ordna mat själva. Vi hade hittat att det gick att handla mat i en web-butik och få leveransen till vårt rum. De hade att bra sortiment, tyvärr inte nybakat bröd. Efter ett tag hittade vi ett bageri som körde ut beställningar några gånger om dagen. De vara bara att kontakta dem via WhatsApp, som används flitigt här i Karibien.

Det fanns även möjlighet att beställa färdiglagat från några restauranger och få det levererat till rummet. Tyvärr hittar budet inte vårt hotell och blir 30 minuter sen vilket gör att pizzan bara är ljummen när vi får den. Det var ändå gott med annan mat än de ris och pastarätter vi själva lagar.

Jag trodde att tiden skulle gå sakta instängd på ett hotellrum. Men dagarna gick fort eftersom vi hela tiden hittade på saker att göra. Sociala medier och att uppdatera sig om läget i världen tar rätt mycket tid. Det tar även rätt lång tid att hitta det vi ville ha i online-butiken (långsam hem-sida). Vi passar även på att jobba med vår blog och videos till vår Youtube-kanal. Jag hinner göra klart alla 13 videos som jag börjat med hemma i Sverige innan vi reste till Grenada.

PCR-test

Dag 4 i karantän kom personal från hälsomyndigheten och PCR-testade oss. Vi ska få svar inom 24 tim och är det negativt så får vi lämna karantän och de lovar att skicka svaret med e-post. Tyvärr tar det nästan 3 dygn innan vi får svar och det efter att hotellets personal har kontaktat myndigheterna åt oss. Så det blir hotell-personalen som talar om för oss att vi kan lämna karantän, inte vad vi väntade oss. Vi får heller aldrig något dokument som säger att vårt PCR-test var negativt. Huvudsaken att vi blivit utsläppta från hotellet och får röra oss fritt på Grenada!

Clarkes Court båtvarv

Det är måndag lunch när vi kommer till varvet där Sally legat upplagd under orkansäsongen. På fredag är tanken att hon ska Sally sjösättas och till dess ska hon bottenmålas, poleras, masten ska kläs, jollen ska ut ur förrådet och elsystemet ska dras igång efter att ha varit avstängt i flera månader. Vi ska även göra iordning inne i båten, mat och kläder ska packas upp.

Jag har redan bokat med firmorna som ska göra jobb på båten. För säkerhets skull kontaktar jag dem igen så fort vi kommit till varvet så att de ser att vi är där och att vi har för avsikt att sjösätta på fredag så som vi sagt.

Eftersom jag inte bett någon av firmorna att samordna jobbet med de andra som ska jobba på båten, blir det jag som får se till att synkronisera deras jobb. Ex.vis behöver de som ska polera skrovet plats att bygga ställning runt båten och då behöver alla betongblock flyttas undan och det görs av varvet. Tyvärr får jag inte veta det förrän de ska börja polera. Som tur är hinner de ändå bli klara innan sjösättningen. De som ska masta på behöver plats bredvid båten där de kan lägga masten medan vi gör iordning den, Det gör att varvet behöver flytta 3 segelbåtar som står nära Sally.

Så hela tisdagen känns det som att jag inte gör annat än springer runt mellan de olika företagen som ska jobba med Sally.

Under tiden jobbar Carina med att göra ordning inne i båten. Hon konstaterar att det lönade sig att göra torka av alla ytor med ättika, det finns inget mögel någonstans. Alla torrvaror vi sparat ser också ut att ha klarat sig bra, inga insekter i pastan eller mjölet. Vi packar allt sånt i dubbla plastpåsar för att minska risken att de tar sig ut.

Sally blev klar för sjösättning på fredag förmiddag och sjösätts som planerat strax innan lunch på fredag. Härligt att äntligen vara tillbaka i vattnet! Vi har beställt proviant från online-butiken och de levererar som överenskommet på fredag eftermiddag. Verkligen bekvämt att få allt framkört till båten!

När vi kom till varvet i Juni, beställde jag oljefilter och impellrar till elverket som skulle levereras till varvet. Tyvärr hinner de inte levereras innan vi flyger hem till Sverige och jag kommer överens med varvet att de ska ta hand om paketet tills vi kommer tillbaka. Någon vecka efter at vi kommit till Sverige kommer delarna till varvet och de tar kort på lådan och skriver att den står på kontoret, så det är bara att komma dit i november och hämta den.

Nu när jag ska hämta reservdelarna, hittar de inte lådan och de letar och letar. Det visar sig att de har målat om kontoret i höstas och då har lådan blivit flyttad och går inte att hitta. De ska beställa nya delar åt mig utan kostnad för mig, nackdelen är att vi måste vänta på en leverans innan vi kan lämna Grenada. Det är sånt här som inte går att planera och därför gäller det att ha gott om tid när man långseglar.

Lessons learned

Alla som jobbat på båten de här dagarna har gjort ett jättebra jobb och varit väldigt professionella och bara fakturerat det som vi kommit överens om i förväg. Båtjobben var lite billigare än hemma i Sverige. Att förvara båten på land med tie-downs till 24 betongblock var dock mycket dyrare än motsvarande förvaring i Sverige.

Det gick bra att lämna båten med den passiva ventilationen öppen och en väl rengjord insida, inget mögel någonstans.

Nästa gång

I nästa inlägg seglar upp till Carriacou och Sandy Island innan vi förbereder oss att lämna Grenada och göra nytt PCR-test.

Annons
%d bloggare gillar detta: