Karantän på Union Island

Vi lämnade Tyrell Bay på Carriacou på förmiddagen och segalde i svag vind upp till Union Island. Sista biten använder vi motorn. Union Island hör till Saint Vincent and the Grenadines och det innebär byte av gästflagga samt hissa den gula Q-flaggan under landets gästflagga för att visa att vi ännu inte har klarerat in i landet, extra viktigt nu under pandemin.

När vi kommer till SVG är det fortfarande tillåtet att göra PCR-test och karantän på Union Island. En vecka senare är detta ändrat eftersom Grenada har fått ett utbrott av covid-19 och alla som kommer till SVG måste då klarera in i Kingstown på huvudön längre norrut. Skönt att vi slapp det. Union Island ligger mycket närmare och har en bättre ankarplats.

Vi blir anvisade en boj i karantänområdet i Clifton och får göra PCR-test samma dag. Sen ska vi stanna i karantän på båten i 5 dagar och om vi testar negativt får vi klarera in. Medan vi är i karantän får bada och snorkla på revet, så vi känner oss inte instängda på båten.

Under tiden i karantän checkar vi av några saker från vår att-göra-lista; inventera reservdelar, fixa upphängning av jollen så vi kan hissa upp den på sidan av båten, putsa bort rost från installationer i motorrum och på däck;

Ute vid Palm Island ligger några riktigt stora båtar för ankar och på kvällen ser vi dem lysa upp vattnet omkring sig. När vi sitter på akterdäck och inväntar solnedgången, ser vi kite-skärmarna fara fram och åter innanför Frigate Island.

Efter 5 dagar får vi besök av en tulltjänsteman som har med sig positiva besked. Vi får klarera in och han har med sig alla behövliga dokument, så det vi enda vi behöver göra är att betala för PCR-test, boj och inklarering.

Clifton

Vi kunde stanna vid bojen i Clifton till nästa dag så vi tar tillfället i akt att besöka Clifton för lite sightseeing och kanske ett restaurangbesök om det är öppet någonstans.

Längs huvudgatan söderut hittar vi en liten gränd med skylten Art Center över ingången. Det ser helt övergivet ut och medan vi står utanför och tittar in kommer det en kille och ber oss komma in. Han säger att det finns en utkiksplats med en fin utsikt över viken.

En utsikt är jag alltid sugen på att se så vi vågar oss in i gränden. Det finns målningar på väggarna i gränden och efter några svängar kommer vi fram till en liten bar där det hänger några lokala killar. De säger att vi kan gå vidare så vi fortsätter den vindlande gången förbi en stängd restaurang, några bostadshus med en skällande hund. Nu är det bara en stig kvar och den slutar med några trappor upp längs berget och till sist tar det slut vid en liten utsiktsplats med strålande utsikt över hela viken vid Clifton. Långt därute ser vi Sally framför Happy Island.

På vägen tillbaka stannar vi vid baren och tar var sin öl och pratar lite med killarna som sitter där.

Nu är det dags att leta upp en restaurang där vi kan få lite lunch. Den enda som är öppen ligger vid torget och det går att sitta en våning upp för utsikt över vattnet och lite svalkande vind.

Chatham Bay

När vi lämnat Clifton seglar vi runt Union Island förbi Frigate Island till Chatham Bay för att träffa Mirja och Håkan som redan är här med Flying Penguin. Vi tar jollen till stranden och går till Sunset Cove som håller öppet. Vi bestämmer oss för en lunch där. Medan vi väntar på Håkan och Mirja, tar vi varsin kall öl, här i SVG är det den lokalt tillverkade ölen Hairoun som gäller och den passar perfekt att släcka törsten med. Det blir ett kärt återseende, vi har ju inte träffats sen vi var på Carriacou för två veckor sen.

Nästa gång

I nästa blog skriver vi om när seglar till Frigate Island för att fira jul.

Annons
%d bloggare gillar detta: