Till Tobago Cays

Snart är det nyårsafton och det har vi planerat att fira med grillad Lobster tillsammans med Håkan och Mirja på Flying Penguin. Helst ute på Tobago Cays hos Romeo’s Beach BBQ på Petit Bateau.

Det är ungefär 7 sjömil till Tobago Cays från Petit Saint Vincent och det tar oss en dryg timme att segla hit. Det är rätt många andra segelbåtar här när vi kommer hit, men det finns fortfarande några lediga bojar och vi förtöjer i en som ligger nära sandudden på Baradal. Det känns härligt att komma hit igen, har så fina minnen sen förra säsongen.

Tobago Cays ingår i ett naturreservat och man får dels betala en besöksavgift som är 10 ECD (ca 30 SEK) per person och dag, samt 40 ECD (120 SEK) per dag för bojen. Så nästan varje dag får vi besök av tillsynspersonal från Union Island som åker runt bland båtarna och tar betalt. Här finns flera sk ”boat boys” och de besöker båtarna flera gånger varje dag och frågar om man vill köpa fisk, bröd, frukt, grönsaker, dryck eller ta hand om ens sopor. Vi brukar köpa fisk (red snapper max 1 kg, tonfisk eller Mahi-Mahi), grönsaker eller frukt om den ser bra ut, någon gång har vi lämnat vårt skräp till dem. Då det är osäkert vad det gör med skräpet, brukar vi numera behålla det ombord och själva slänga när vi kommer till ett ställe med soptunnor.

Här finns flera stora lyxbåtar ankrade och förutom att de syns, så har de mycket badleksaker med sig och del har så mycket att det krävs ett transportfartyg som har alla prylar. De gillar också att sätta upp strandpaviljonger och solstolar på de få sandstränder som finns här.

Här finns mycket fin snorkling men för att vattnet ska vara klart får det inte vara för mycket dyning. Den gör att vattnet rör sig flera meter ner från ytan och gör så att bottensedimentet grumlar sikten. När vi var här den här gången var sikten väldigt bra. Jag är ingen expert på rev, men reven här ser rätt livlösa ut på de flesta ställen med mycket korall som är grå (ser ut som förstenade grenar). På sina håll finns det mycket fisk och framför allt det så många olika sorters fisk och växter som lever på reven.

En kväll tar vi jollarna in till östra stranden på Petit Bateau och går upp till toppen för att se solen gå ner. Myggen här är ofta aktiva i skymningen och de kan sprida dengufeber, så ikväll får vi användning för myggmedlet vi har med oss. Som vanligt blir det en skön kväll med fin utsikt över ankringsplatsen. När solen väl gått ner, blir det snart mörkt och vi bryter snart upp för att klättra ner till stranden och jollarna innan det är kolsvart.

Up next

Inför nyårshelgen är det på väg ostliga vindar med kulingstyrka, vilket betyder att det blir väldigt blåsigt här ute på Tobago Cays. På nyårsaftonens morgon blåser det redan kring 25 knop och vågorna bryter tungt ute på revet och båten drar hårt i bojen. Vi bestämmer att vi inte kan vara kvar och istället seglar vi in till Saline Bay på Mayreau som ligger några sjömil västerut. Mer om det i nästa inlägg.

Annons
%d bloggare gillar detta: